Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość EdytkaKopytka

Jakie są wasze ulubione słowa polskie, których używaja inteligencja?

Polecane posty

Gość EdytkaKopytka

Czy macie jakies ulubione słowa których czesto uzywacie w towarzystwie ludzi wysoko postawionych? Lub ktorych po prostu uzywacie i mozna je zaliczyc do słow wyrafinowanych, uzywanych tylko przez inteligencje, osoby z dobrym wyksztalceniem? Moje ulubione to: apodyktyczny :P

Gość EdytkaKopytka
Aha od razu podawajcie co one znacza , bo nie kazdy jest madry tutaj :P apodyktyczny= władczy

Gość hopsasy na sniegu
moje to : no

Gość tertertr
Lubię prawidłowo akcentować wyrazy np "bibLIOteka", "chcieLIbyśmy" itp czyli tam gdzie nie każdy wie że akcent jest nietypowy, bo nie na przedostatnioą sylabę od końca Lubię słowo bynajmniej (bynajmniej nie nadużywając!), bo czasem trzeba ludziom przypomnieć co ono znaczy i jak go używać a przy okazji stosując je można się wpisać w tą grupę myślących.

Gość ambiwalentny
:classic_cool:

Gość AskaAaaa
ambiwalentny - dwuznaczny

Gość ambiwalentny
z tym, że niekoniecznie ludzie wysoko postawieni wiedza co to znaczy.:p

Gość TaurusekFordik
Enigmatyczny= tajemniczy, zagadkowy

Gość moloks wiola
ja lubię używać słów górnych lotów w towarzystwie ( jak autorka określiła) z górnej półki tudzież inteligenckim , jakie na owym forum się udziela----moje ulubione słowo... Uwaga....1 2 3.... JA PIERDOLE :P

Gość no kuurwa mać
i drugie ulubione jebu jebu

Gość moloks wiola
im częściej przeglądam kafe, tym bardziej utwierdzam się w przekonaniu , iż udziela sie tu cała śmietanka inteligencji naszego kraju. Zakładając posty podobne to tego. naprawdę gratuluje autorce niebywałej oryginalności i inteligencji...

Gość jpomagamy
Trzeba być oczytanym tzn erudytą trzeba być znać wszystkie tendencje i trendy być na topie :) i używać ciężkich do zrozumienia słów :)

Gość moloks wiola
trzeba też wiedzieć , jak poprawnie budować zdania w j. polskim.

duzo mam takich ulubionych: bynajmniej, dychotomia/dychotomiczny, determinanta, endogenny/egzogenny, immanentny...:D

Gość podszyw nie podszyty
A moje ulubione to: Wypierdalaj ty profaszystowski kurwiszonie w zagrzybiałe piździsko kopane przez most poniatowskiego w te i nazad ciągane dwumetrowym kutasem! Ladne,no nie?

Gość lkgkfgfh
terter słowo biblioteka akcentujemy właśnie na przedostatnią czyli biblioTEka, słowo pochodzi z greckiego BIBLIOTHEKE gdzie E jest długie i akcent paba na THE...moi wykładowcy na fil. klasycznej śmiali się zawsze z takich pseudo-inteligentow, ktorym się wydaje, że słowo biblioteka akcentuje się biBLIOteka...i jeszcze się tym szczycą...jak np. Ty hehe

Gość sdahjkkjhh
spieprzaj dziadu

Gość Kesykora
Do osoby co wymienila tyle slow: mozesz wytlumaczyc co to znaczy immanentny i te inne slowa co wymienilas?

Gość lkgkfgfh
A co do słowa "bynajmniej" się zgadzam..."bla, bla bla, - BYNAJMNIEJ MNIE SIĘ TAK ZDAJE"..tragedia...to, że słowa "przynajmniej" i "bynajmniej" mają taką samą końcówkę, nie znaczy, że mają identyczne znaczenie...

hehe.. zarówno "biblioteka" akcentujemy na E, jak również "chcielibyśmy" akcentujemy na Y - ale tamten post to chyba była taka podpucha :) 🖐️

Gość drętwa jestem
nie ma jak słuchanie kogoś, kto idąc w towarzystwo rzuca ambiwalentami i enigmami. wiocha gorsza niż "przyszłem, poszłem i zamkłem drzwi" 😴