Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukam weny-kolacja

szukam weny-kolacja

Polecane posty

Gość szukam weny-kolacja

w sobote przychodza znajomi na kolacje(4os) i mam problem bo naprawde nie wiem co podac, najczesciej na takich spotkaniach przewija sie u nas-jakas salatka, bigos, kielbasa na goraco, galaretki z kurczaka, deska serow-chcialabym cos nowego co nie bedzie typowym obiadem ale bedzie pozywne, cos na cieplo i na zimno do wyboru jak macie jakies pomysly prosze podpowiedzcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Eeee bigos, kiełbasa dla gości? \to raczej dla ciotki czy babci. Skoro są to znajomi może warto przygotować coś bardziej oryginalnego? Ostatnio robiłam jakiś makaron z sosem beszamelowym, oraz pizzę z warzywami. Troszkę mi ciasto nie wyszło bo pierwszy raz udało mi się zrobic coś co przypominało pizze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam weny-kolacja
tak ale to by bylo tylko jedno, aco jesli ktos nie mial by na to ochoty albo tak jak ja nie lubi kluseczek slaskich? prosze o jakies inne podpowiedzi wieze ze mi cos sensownego doradzicie z gory dziekuje

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam weny-kolacja
to nie jacys wyjatkowi goscie tylko starzy znajomi to co podalam to wlasnie to najczesciej kroluje na stolach zarowno moim jak i ich jesli chodzi o kolacje, bo obiady to inna sprawa

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość może zapiekanka
albo chilli con carne podane z bagietką? cieniutkie frankfurterki zawinięte w ser i ciasto francuskie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość francuskie ciasto
Jak nie z kluseczkami śląskimi to z makaronem albo ostatecznie z ryżem. a może lazania?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Do autorki tego topiku
kiełbasa, bigos?? to dobre na wsi jako chłopskie jadło.Można też samemu sobie zrobić kiełbaskę smażoną czy pieczoną na szybko jak jest się głodnym aalbo na święta W. (biała kiełbasa) cz BN (bigos). proponuję np. makaron z sosem serowo-śmietanowym z brokułami albo jakieś inne spaghetti Quiche z farszem wedle uznania może być np. kebab z patyczku z jakąś dobrą sałatką +frytki czy ziemniaki pieczone czy talarkialbo roladki z piersi kurczaka z szynką, bekonem, serem i brzoskwinią lub śliwką może być też pizza własnej produkcji itp.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Właśnie... jak już powiedziałam to troszke jak na przyjazd ciotki czy babki. Niekoniecznie ze wsi, bo to chyba różnicy nie robi czy ktoś pochodzi ze wsi czy z miasta. A skoro dla ciebie (poprzedniczko) jest to przeszkodą i uważasz, że jadają oni codziennie kapustę i kiełbasę to jesteś w dużym błędzie, osobiście znam ludzi z malutkich wiosek, któzy mają wyższe wykształcenie i wyższą kulturę niż Ci z miast....

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam weny-kolacja
juz postanowiłam że podam bigos,kotlety z mortadeli panierowane , koreczki z paprykarzem,kiełbase z rusztu w podgrzewaczu. czekam na dalsze sugestie:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość szukam weny-kolacja
niezle podszywaczu ale za malo inwencji tworczej:) wiec tak naprawde to zastanawiam sie nad -racuszkami z piersi i pieczarek -salatka z kurczaka i krewetek na zimno -galaretki (bo wiem ze je uwielbiaja) -pieczony chlebek z maslem ziolowym ewentualnie jeszcze cos wymysle ale to wyjdzie w trakcie co do oburzonych kielbasa czy bigosem, mieszkam za granica i swojskie zarcie jest naprawde w cenie , a zapiekanek z makaronem nie zrobie bo wiem ze zostalaby prawie cala jakos faceci nie przepadaja za nimi dzieki za pomysly

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja bym tam zjadła bigosik
grilowane kiełbaski :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja jakiś czas temu odkryłam jajka zawijane w szynce, są to gotowane jajka pokrojone w ósemki, na szynkę rozsmarowuję troszkę majonezu, kładę jajko, czasem też żółty ser i zawijam w łódeczkę, bardzo ładnie wyglądają i nigdy nie zostają

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
zolty lub plesniowy serek w panierce albo zapiekanka: na buleczke kladziesz warstwe usmazonych z cebulka pieczarek, na to zolty ser, przyprawiasz ziolami, zapiekasz w piekarniku, podajesz z sosem czosnkowym ;) uwielbiam zolty ser!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
jajka na kazdy sposob uwielbiam ale jak na razie odpadaja bo byly ostatnio faszerowane, szczegolnie lubie z lososiem lub serkiem bialym i zielenina:) a co do grilowanej kielbasy to jak dalej pogoda sie utrzyma to moze;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość a ja uważam że bigos
może być. Nieraz byłam z odwiedzinami u znajomych to bigos byl i zawsze jadałam ze smakiem, jak nie bigos to bogracz ;-) i to nie było na wsi :p

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
na gorąco spagetti ze szpinakiem , pomidrami i bazylią , moze być również z łososiem i kaparami . Fantastycznie smakuje zapiekany camembert z żurawiną , wielu wielbicieli ma też zupa cebulowa z grzankami jako przystawki koreczki tartinki z wedzonym łososiem ewentualnie plastry łossia zawijane z pastą z awocado. Jeśli w zamysle są % to koniecznie musi być śledzik , najlepiej w oliwie z cebulką . smacznego:)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość dama szpinakowa
instrukcja taka sama jak przy schabowych .... mąka , jajko i bułka tarta tylko zaznaczam , iż bułka musi być prawdziwa i własnoręcznie utarta. To co sprzedaja w torebkach to w większosci mielony chleb :*((( obrzydlistwo. Tak obturlany serek pieczesz na średnim ogniu < na oliwie> by rozgrzał się w srodku a jednoczesnie pieknie przyrumienił na zewnątrz . w garnuszku podgrzewasz zurawinkę . Upieczony serek laduje na talerzu < na liściu sałaty , żeby było kolorowo> nań polewasz zurawinkę a jako przystawkę < suróweczkę > serwuję seler ze sloiczka , z orzechami włoskimi i garscią rodzynek . Wymieszać wszystko w miseczce , pokropić oliwą z pestek winogron i gotowe!! Jeśli cały ten mętlik ładnie rozparcelujsz na talerzu bedzie ładnie wygladało i na pewno gościom smakowało . Koniecznie podawaj na gorąco!

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Moim ulubionym daniem dla gosci jest kurczak na ryzu.Okolo kg skrzydelek i palek przyprawic i zostawic na noc w lodowce.Zaroodporne naczynie wysmarowac margaryna i wsypac 3 torebki surowego ryzu.Na to polozyc 2 duze pokrojone cebule.Nastepnie wylozyc przygotowane mieso.To wszystko nalezy zalac sosem-Pol litra wody,8lyzek keczupu pikantnego,1/4 kostki margaryny,11/2lyzeczki pieprzu,1/2 lyzki cukru,1/2 lyzeczki ostrej papryki,3zabki czosnku,2 kostki rosolowe-wszystko chwile pogotowac i wlac do naczynia.Piec w 180st ok godziny bez przykrycia.W polowiepieczenia poprzewracac mieso zeby rowno sie zrumienilo.Ryz wpije sos i bedzie mieciutki.Podaje w naczyniu w ktorym pieklam ,posypuje pokrojonym szczypiorkiem.To porcja na ok6 osob .Często robie z podwojnej i wtedy wszystko zwiekszam 2 razyWazne ze mozna przygotowac wczesniej i wstawic do pieca przed kolacja.Polecam sprobujcie

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Joela
Cukru powinno byc 1i 1/2 lyzki a ryzu 3 woreczk

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja polecam ci jakiś makaron np.canelloni nafaszerowany np. mięskiem mielonym a to wszystko pod beszamelem, ewentualnie zupę z kulkami mięsnymi(był taki topik-podawałam tam przepis)..nie jest to czasochłonne, a naprawdę pyszne..

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
u mnie tez szykuje się impreza za 2 tyg i jak narazie wymysliłam takie rzeczy , ze podam, deska serów, pólmisek wędlin, sałatka z kiełkami słonecznika , sałatka z mielonka , jajkaa z szynka w galarecie , koreczki z sera , grzanek i kurczaka curry, a na ciepło będą kiełbaski z łososia w cieście francuskim i barszcz , zastanawiam się co jeszcze podać ......

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
dziekuje za przepis:) co do galaretki z jajek i szynki to ja np robie tak, forme wykladam folia na to poukladan plastry szynki, w srodek jajka na twardo , do tego z 2 lyzki groszku i kukurydzy, delikatnie koperku/pietruszki i zalewam rosolem

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Princpolo ja jajka z szynka w galarecie robie tak.......plasterek szynki , moze byc dowolna wędlina z salami tez pycha wychodzi smaruje jakims serkiem kremowym np chrzanowym czy śmietankowym kłade ćwiardke jajka , zwijam w rulon i ciasno układam na polmisku całaośc zalewam rosołkiem z żelatyna tak zeby mi to stężało , ale tej galaretki musi być malutko tylko dla związania całości , polecam co do kiełbasek z łososia do u mnie są do kupienie cos a\'la frankfuterki tylko , ze zamiast mięsa ma w składzie łososia , kroje na kawałki taka kiełbaska owijam ciastem francuskiem , po wierzchu smaruje jajkiem i pieke ok 30 min do zrumienienia

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Dziękuje za przepis 👄 🌼 Jajka zrobię na najbliższej imprezie :D A już łososiowe-kiełbaski to wiem o co chodzi :D

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
To ja też się podzielę przepisem. Zawsze te danie robie na święta,szczególne imprezy.Szybko schodzi,ładnie wygląda i jest smaczne. Schab bez kości nacieram lekko solą.Gotuje go wodzie,lekko osolonej (później ew.można posolić) z liściem laurowy,pieprzem w ziarenkach, zielem angielskim oraz z włoszczyzna(por,pietruszka,marchew).Nie przyprawiać tylko wegetą bo wywar ma być czysty,klarowny. Kiedy schab będzie zimny kroimy na plastry.Układamy do naczynia.Na każdy plaster schabu kładziemy plaster ugotowanego jajka na twardo,na około jajka przez spyrce dekorujemy majonezem.Wywar najlepiej przecedzić,wymieszać z żelatyną a kiedy już będzie tężeć dopiero wylać na schab.Schab ma być cały przykryty galaretą.Nie bójcie się bo majonez się nie rozpłynie jeśli będzie wylana tężejąca się galaretka.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość ja schab robię tak jak
Princpolo, tylo bez majonezu za to dodaje marchewke w półplastry i obficie sypię natką z pietruszki

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
ja schab robię tak jak -----Oooo z pietruszką jeszcze nie robiłam dekoracji.Trzeba kiedyś wypróbować.Innym razem daje gdzie nie gdzie kukurydzę i groszek czy też cystynę zrulowaną.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×