Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pytaaaająąąca1555

Zadanie z biologii, jest ktoś dobry z genetyki?? Łatwe.

Polecane posty

Gość pytaaaająąąca1555

Hej! Pisaliśmy z dwa tyg. temu sprawdzian z trzech lat gimnazjum z biologii i nie jestem pewna pewnego zadania. Jak tylko je zobaczyłam, pomyślałam - ale banalne i napisałam, ale po teście każda jedna osoba miała inne odpowiedzi. I teraz już nie wiem jak jest dobrze... Zadanie brzmi: Ile procent wynosi prawdopodobieństwo, że dziecko kobiety o grupie A i mężczyzny o grupie B będzie miało grupę: a) A b) B c) AB i do tego była taka tabelka: http://www.bankfotek.pl/image/196055.jpeg Ja napisałam a) 0%, b) 0%, c) 100%. No biorąc to na logikę, nawet nie znając się na genetyce z tego wynikają takie odpowiedzi, ale uczniowie z klasy tak mi pomotali w głowie, że już nie wiem jakie odpowiedzi są prawidłowe...

Gość słodka lolitka
mysle ze raczej dwie pierwsze po 50 % a ostatnia 0%

Gość Ronaldo 23333
dzicko o grupie A = 25% dziecko z grupą B 25% dziecko AB= 50%

Gość taka jest prawda............
skoro "łatwe" to czmeu nie zrobisz sobie sama????? rozwala mnie ten teskt.... łatwe ;)

Gość pytaaaająąąca1555
Napisałam łatwe, bo sądzę, że to jest łatwe, jednak mam świadomość, że mogłam się pomylić i dlatego proszę o wasze zdanie. Jak narazie każdy uważa inaczej. A czy ktoś mógłby podać jakieś uzasadnienie??

Gość genetyk
a jaki koledzy maja wyniki? Takie? a)50% b)25% c)25% troche Ci sie pomieszalo, zle odczytalas tabelke

Gość jovitke
A 0 B AB B0 0 A0 00 CZYLI STOSUNEK 1:1:1:1 - A-25%, B-25%, AB- 25% A A B AB AB B AB AB 100%AB A 0 B AB B0 B AB B0 AB- 50%; B-50% A A B AB AB 0 A0 A0 AB- 50%; A-50% wszystko zależy czy rodzice byli homozygotami czy heterozygotami EWENTUALNIE JAKBY TO POłąCZYć RAZEM TO WYJDZIE A-18,75% B-18,75% AB-56,25% ale tak sie raczej nie robi myśle ze trzeba było całość rozpisać jw.

Gość jovitke
no chyba ze miałaś w zadaniu podane czy matka była homo czy hetero zygotą i to samo czy ojciec był tym czy tym

Gość genetyk
a nie wycofuje to co podalam bo to nie ma sensu, tabelka mowi ze ojciec ma grupe AB a w zadaniu jest powiedziane ze ma A

Gość jovitke
wynik A-25%, B-25% ; AB-50% wskazywałby na to ze oboje rodzicow ma grupę krwi AB

Gość genetyk
mi sie wydaje ze moje wyniki sa dobre z tym ze w tresci zadania jest blad.

Gość jovitke
nie zobaczyłam wczesniej linka do tabelki teraz jest jasne AB - 25% B - 25% A-50% bo zarówno A0 i AA to grupa krwi A

zadanie jest bez sensu, nie podali, czy rodzice są homo- czy heterozygotami, poza tym w tabelce ojciec ma inną grupę krwi niż w treści zadania.:O Możesz śmiało powiedzieć nauczycielowi, że zadanie nie zostało prawidłowo sformułowane, a jak będzie się upierał, to każ mu rozwiązać.:P

Gość jovitke
z tym ze w tabelce ojciec ma grupę krwi AB

Gość genetyk
moze mi sie wyswietla inna tabelka, w mojej jest podane ze kobieta ma genotyp A0 a mezczyzna AB

Gość jovitke
może przepisując na kafe połkneła literkę.

Gość pytaaaająąąca1555
polecenie jest na 100% poprawne, pamiętam je świetnie, błąd jeśli wogóle jest to może być co najwyzej w drugiej części tabelki, tam gdzie jest grupa 0 u kobiety albo grupa A u faceta, bo pisaliśmy to przecież 2tyg. temu to nie zapamętam wszystkiego świetnie. Ale ta część gdzie jest Kobieta ma A, a facet ma B i wychodzi AB jest na pewno dobrze zapamiętana i napisana przeze mnie. ale no kurcze.... no ja to widzę tak - http://www.bankfotek.pl/image/196069.jpeg

Gość genetyk
zle to rpzwiazalas nie zaleznie gdzie sa podane zle dane, zapomnialas ze kazdy gen sklada sie z pary alleli jesli mowimy ze ktos ma grupe A, to taki gen moze miec dwa warianty AA i AO

Gość pytaaaająąąca1555
eee mi sie wydaje, ze tu jest obok to ) u kobiety i A u faceta, dlatego, żeby mozna było rozpatrzeć różne możliwości, jakby w poleceniu było że mężczyzny o grupie A to by trzeba było patrzeć na dół tabelki. Gdyby facet miałby grupę AB w tabelce na miejscu B było by AB i wtedy krzyżówka by wyszła jeszcze inna. Tak więc ja sądzę, że są po dwa pionowe i dwa poziome rzędy, nie dlatego, że ma kobieta grupę A0, a facet ma AB, tylko dlatego, żeby jakby rozpatrzeć możliwości, żeby odczytać z tabelki, jaka może być możliwość.

oj kochanie, ale są dwa allele i przez to rodzin jest albo homo- albo heterogyzotą... jest tu błąd w treści zadania i nie ma się co kłócić... Dobrze, zatem biorąc pod uwagę , że ojciec wg tabeli ma grupę AB, a matka ma A0 rozpisałam swoją własną tabelkę i wyszło, że dziecko: grupa A: 50% grupa B: 25% grupa AB: 25%

Gość jovitke
ale jeśli ojciec ma B a kobieta A to tabelkę na nowo musisz rozpisać bo wg tej o0jciec ma AB grupa krwi A może mieć genotyp AA lub A0 (przy AA masz 2 gamety A a przy A0 gamete A i 0 mówiac tak w największym uproszczeniu) analogicznie jest z grupą krwi B z tego jest możliwość ułożenia 4 tabelek (rozpisałam je we wcześniejszym poście tylko góra w każdej mi sie do prawej przesuneła) i w zależności od tego można odczytać wynik.

no i nawet z tą tabelką się zgadza...:P idź śmiało do nauczyciela i powiedz mu o błędzie w treści, jak nie będzie chciał uznać, to walnij mu wykład o chromosomach homologicznych, allelach na genomie itp, to może Ci uwierzy.;) ale cóż, tak czy siak, źle rozwiązałaś zadanie...:O

Gość genetyk
pytajaca to co jest podane w tabelce, ta "gora i dol" to genotyp rodzicow, tam nie ma nicdla przykladu. zadanie jest zle sformuowane, skonsultuj sie z kolegami i podaj nam poprawne zadanie to je rozwiazemy :P

Gość jovitke
a polecam zebyś poszukała w jakims komisie albo antykwariacie podrecznika lewińskiego (część w której jest genetyka to była chyba 3 albo 4 klasa liceum) jeszcze nie widziałam książki w której genetyka byłaby jaśniej napisana :) ale moze być mały problem ze znalezieniem bo to jeszcze ze starego systemu podrecznik(ma to też zalete ze jak znajdziesz to bedzie tani;))

Gość taka jest prawda............
no wlasnie widac jakie 'latwe' ... ludzie dajcie spokoj, skoor pisze, ze latwe, to niech sobie sama robi

jovitke, ależ oczywiście, wzięłam to pod uwagę, napisałam we wcześniejszym poście, jakie warunki biorę pod wagę (ułatwiłam sobie pracę, ale niejasna treść zadania na to pozwala:P)

Gość jovitke
ale pytająca napisała ze sama mogła teraz źle wpisać tabelke. rozpisałam wszystko zeby pokazać jej prawidłowe opcje przy grupach krwi A i B. ale dobrze jakby znalazła to całe w podreczniku rozpisane na części pierwsze bo jak widać po uzasadnieniu jej własnej odpowiedzi ni w ząb tego nie rozumie.

Gość jovitke
do taka jest prawda to jest łatwe dla osób które rozumieją mechanizm rozwiazywania, dla kogoś kto tego nie rozumie to czarna magia. Z resztą z wypowiedzi wynika ze to nie zadanie omowe, a odpowiedź z klasówki. Dziewczyna chce wiedzieć czy zrobiła bład i jaki. I to też jej mówimy;)

Gość jovitke
nie wiem jakim jezykiem napisane są te ksiażki. Szczerze mówiąc nawet na studiach jak nie mogłam czegoś zrozumieć to wracałam o lewińskiego i hosera a potem dopiero poszerzałam to co tam pisało o skrypty i podreczniki dla studentów (zawsze lepiej zacząć od minimalistycznego i najbardziej łopatologicznego wytłumaczenia) nawet jest na allegro http://www.allegro.pl/item536118307_biologia_3_w_lewinski.html