Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamamamama

moje dzieci nie mogą oderwać się od kompa!

Polecane posty

Gość mamamamamama

proszę o rady, jak sobie radzicie z tego typu problemami? moje dzieci nono stop siedzą przy komputerze, ja jestem w pracy więc nie mam za bardzo jak je skonrolować, przychodzą ze szkoły i tylko komputer. próbowałam z nimi na początku rozmawiać, potem kary, zakazy, na dłuższą metę to nie działa, bo czekajaą aż kara sie skończy i znów to samo. argumentują mi, że koledzy tez tyle grają, a ja jestem niedobra bo nie pozwalam. niby łatwo powiedzieć: nie pozwól i koniec, ale łatwo powiedzieć, trudniej wykonać.... czy schowanie kompa na czas szkoły pomoże? wyciągać go tylko na weekend? nie mam pomysłu....pomóżcie!

Gość bo kiedys
nie bylo komputerow, rodzice dzieciom organizowali czas w inny sposob-zabawy, spacery, malowanie itd......... a teraz rodzic posadzi dzieciaka przed kompem czy telewizorem i ma spokoj............... sporzadz dzieciom plan dnia, z roznymi zajeciami (rowniez sprzataniem) i nie beda mialy czasu na glupoty. a w weekend wybierajcie sie na wspolne wycieczki.

Gość joozio
dawaj dzieciom czas na kompa , np. 3 h dziennie i finito. kontrole mozesz miec, bierz ze soba kabel do pracy ;)) tylko jesli juz dasz im limit czasowy musisz sie go trzymac.. ZAWSZE

Gość mamamammamama
próbowałam z tym limitem, 2 h dziennie, ale to na krótko metę działało, bo potem słyszałam: jeszcze tylko coś sprawdzę, jeszcze sekundkę, brat też coś sprawdzał 3 minuty, więc ja też chcę...i z tych paru mniut znów robiła się godzina, potem dwie itd itd. z hasłem to dobry pomysł, ale muszę się przyznać, że pewnie jak wielu rodziców, popełniłam tebłędy i czasem naet chciałam po pracy mieć spokój i na rękę mi było, że dzieci nie marudzą....:( wstyd mi teraz, ale można jeszcze to naprawić chyba,....

Gość joozio
bo kiedys nie bylo komputerow, rodzice dzieciom organizowali czas ... nie prawda, sam se musialem organizowac.. ale najwiekszy chyba dzis problem jest taki ze brzdac wiecej o kompach wie niz mama wiec trudnej mu jest kompa zabronic, bo on moze powiedziec wsystko - ucze sie na nim itp..

ustal harmonogram, załóż hasło, a w razie draki zabieraj i nos ze sobą kabel. trzeba ustalic konkretne reguły - ale pamiętaj - wtedy sama powinnas się ich trzymac. u mnie w domu był komputer, ale po pierwsze miałyśmy określone godziny korzystania, a po drugie był przede wszystkim źródłem wiedzy, pomocą w nauce, a gdzies na koncu rozrywką. niestey, dopuszczając dzieci do komputera trzeba pokazac im jak z niego korzystac i do czego powinien i moze służyc. niektórzy kupuja komputer i nie wnikają, bo sie boja, nie wiedza. obecnie w naszym domu komputer służy do pracy i rozrywki, ale nie ma na nim żadnych gier. i nie mam zamiaru posadzic synka przed monitorem, kupic mu gre i niech rypie...

Gość mamamammamama
akurat na kompie znam się bardzo dobrze, chociaż starszy syn juz z wiedzą mnie dogania....chyba trzeba zdążyć na czas zanim zacznie szukać kodów do haseł...:) dziękuję za odp. proszę o więcej pomysłów:) może jakieś sprawdzone na własnej skórze:)

Gość joozio
skoro juz dzieci wiedza co to strzelanki i zaczynaja sie dobrze znac na komputerach to chba znow limity musisz im wprowadzic (bo zabraniac nie ma co - tylko bedzie ich bardziej ciagnelo). przy czym przy jakis wyjazdach rodzinnych nalezy limit przelozyc na drugi dzien np. jutro 4 h. zamiast 2. bo inaczej dziecko nie bedzie chcialo sie ruszyc ;) hasla to dobry sposob. tylko najlepiej od razu w biosie (jesli sie dobrze znasz), bo inne to malolaty i tak omina;))

Gość joozio
a skoro juz siedza przy kompie sprobuj je czyms innym niz granie i pisanie bzdor na gg i forach;) zainteresoac. moze cie dopuszcza do wspolnego siedzenia przy kompie nad czyms porzytecznym

Gość mamamammamama
hmmm...aż tak dobrze to chyba się nie znam.. jak się robi w biosie?

Gość joozio
jak nie wiesz jak to nie polecam ruszania tego. na razie wystarczy zwykle haselko.

Gość mamamamammamama
ok, dzieki

Gość mamamammamama
wiecie co, już boję się tego wrzasku jak wrócę z pracy i zrobię hasło na kompie, będzie wieeeelki protest,to bardzo trudne dla mnie