Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

marionetka teatralna

chciałam się dowiedzieć...

Polecane posty

Uczę się dwóch języków i w tym roku chciałabym zacząć uczyć się j. francuskiego. Chciałam się dowiedzieć, czy wie ktoś czy ten język jest aż tak bardzo trudny i czy warto się go uczyć?

Ja się uczę w szkole, niestety. Owszem, jest trudny i skomplikowany, ale jeśli zależy Ci na nim i go polubisz, to jakoś pójdzie :)

uczyłam się francuskiego...trudna jest wymowa i gramatyka, ale wszystko jest do opanowania :D

ten jeżyk jest pojebany, ucze się go trzeci rok i mam go serdecznie dosyc

Gość no nie wiem nie wiem
wymowa jest troche niezbyt fajna, ale gramatyke idzie jakos ogarnąć... ogólnie ucze sie francuskiego w technikum i z tego co wiem z właśnego doświadczenia wcale nie jest tak żle! naprawe! nie jestem jakimś kujonem i prysmusem a jakos mi idzie i cos tam wiem:D

A jakich już się uczysz? Francuski nie jest trudny jak przebrniesz już przez pierwsze trudności z zapisem i wymową, no i z podobieństwami niektórych słów... Zdałam podstawową maturę po trzech latach nauki. Czy warto? Myślę że tak, zakładam że uczysz się angielskiego więc jeden \"międzynarodowy\" język znasz, po francusku mówi wielu ludzi, a we Francji praktycznie w innym języku się nie dogadasz. Dla mnie nauka tego języka to była czysta przyjemność :) I warto poćwiczyć na tłumaczeniu wierszy, piosenek... z tym że \"młodzieżowy: język francuski a ten którego się nauczysz wyraźnie się jednak różnią.

Gość yvoneee
skoro nie masz problemów z angielskim i z niemieckim i z własnej woli chcesz się nauczyć francuskiego- myślę, że powinno Ci się udać :)

We francuskim nie ma odmiany rzeczownikow więc pod tym względem trochę łatwiej jak w niemieckim. Gramatyka jest w miarę. Początkowo trochę trudności sprawia nauka czytania i wymowy, ale jak masz "dryg" do języków to szybko złapiesz. Ja się uczyłam naraz angielskiego, łaciny i francuskiego i dobrze mi szło :)