Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość annnnnika

badania krwii-interpretacja

Polecane posty

Gość annnnnika

WBC 3,9 bilirubina 32 czy wie ktos co to może oznaczać??? dzięki za odp :)

Gość wefe
WBC = white blood cells czyli białe krwinki

Gość wefe
WBC masz troche za malo, norma to od 4,5 do 10 tys/mm3

Gość wefe
bilirubina też podwyższona

Gość annnnnika
czy niewłaściwy ich poziom pokrywa sie równoczesnie z jakąs chorobą???

Gość wefe
nie chcę straszyć, ale takie wyniki mogą oznaczać poważne choroby. Idź do lekarza jak najszybciej

Gość wefe
może to być choroba wątroby - podwyższona bilirubina jest często oznaką żółtaczki, podobnie obniżona wartość białych ciałek

Gość annnnnika
no właśnie wiem...np białaczkę :/ ale chyba jeszcze nie jestem aż tak bardzo daleko od normy... nie wiem....:/

Gość wefe
coś z przewodami żółciowymi może być, np. zapalenie, ale nie pasuje do tego wynik WBC. niedobór WBC w połączeniu z nadwyżką bilirubiny oznacza najczęściej chorobę wątroby

Gość wefe
w białaczce raczej nie ma takiej bilirubiny, więc tym się nie martw Nie trzeba od razu spodziewać się białaczki czy innego nowotworu, np. jelita... A jakie masz objawy, co skłoniło Cię do badań?

Gość wefe
hmm chociaż w sumie w białaczce też są problemy z wątrobą, więc bilirubina może się podnieść... :/ Ale opisz inne objawy.

Gość annnnnika
musze sprawdzac od czasu do czasu TSH...niedoczynnośc tarczycy...przeważnie miałam morfologie w normie...wczesniej tylko zbyt niska hemoglobina i żelazo...teraz dwa ostatnie sa w normie...dolnej granicy....ale normie... no a ostatnio chodze wyjatkowo zmęczona...włosy wypadają garściami i paznokcie tez nie w najlepszej kondycji :/....

Gość wefe
wiesz, z tym różnie bywa, w białaczce raz masz 3 tys/mm3 a innym razem masz 100tys/mm3 - to jest hustawka, bo zalezy od tego w jakiej fazie rozwoju są komorki Ale tak jak mówię - nie spodziewaj się najgorszego. Idź w poniedziałek do lekarza

Gość annnnnika
aaaaa...i jeszcze siniaki pojawiające się z byle jakiego powodu... no własnie będę musiała sie wybrać do lekarza....

Gość wefe
Wypiszę kilka objawów, napisz przy odp numerach TAK/NIE 1. masz teraz anemię? 2. krwawienie z dziąseł? 3. nieleczące się rany, tzn długo się goją? 4.siniaki znikąd? 5. poty nocne? 6. kołatanie serca? bo ogólnie jesteś osłabiona - to już wiem

Gość annnnnika
1. masz teraz anemię? ......miałam niedawno 2. krwawienie z dziąseł?....NIE 3. nieleczące się rany, tzn długo się goją?...NIE 4.siniaki znikąd?....TAK 5. poty nocne?....może nie poty...ale jest mi baaardzo gorąco 6. kołatanie serca?....NIE czyli chyba nie jest az tak źle ;)

Gość wefe
7. bóle kości i stawów? 8. owrzodzenia? 9. powiększenie brzucha? 10. znaczna utrata masy ciała?

Gość wefe
też jestem dobrej myśli, ale lepiej chuchać na zimne, nie wszystkie objawy muszą wystąpić. Idź do lekarza to rozwieje wątpliwości :) Będzie dobrze! Trzymam kciuki! Tymczasem idę spać :)

Gość annnnnika
no ja tez juz uciekam :) dzieki za wsparcie ;)

Gość wefe
nie ma sprawy :)