Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość katia74

Grecja czy Chorwacja? wakacje

Polecane posty

Gość katia74

Planujemy wakacje i zastanawiam się co lepsze. Mamy aż troje dzieci, najmłodsze prawie dwa latka.Chcemy skorzystać, że nie będziemy za nią płacić :) chcemy tylko na tydzień ew 10 dni, no i samolotem... gdzie fajniej i gdzie w miarę taniej proszę o opinie

Gość platonik
oczywiście że Grecja - ojczyzna Sokratesa i Platona - Twoje dzieci muszą wiedzieć skąd pochodzą najwybitniejsi myśliciele w historii świata :)

Gość katia74
też tak myslę, starsze juz chodzą do szkoły zastanawiałam się jednak, gdzie są lepsze plaże, bo podobno w Chorwacji są jeżowce i kamieniste plaże, najmłodsza ma prawie 2 lata i wolałabym piaszczyste plaże

Gość platonik
wydaje mi się że panuje po prostu jakaś moda na wyjazdy do Chorwacji , a np.Anglicy wyjeżdżają często do Afryki Północnej i są w szoku opowiadając jak tam jest niesamowicie :)

Gość MissTuszy
jesli chcesz tez cos zwiedzic to grecja jezlei tylko wylegiwanie sie na plazy to nie ma roznicy gdzie pojedziesz....

Byłam tam i tam i oba kraje są warte zobaczenia. Prawda, że Grecja ma bogatszą historię, ale w Chorwacji też można sporo zwiedzić. Ale jak chcecie lecieć samolotem to pewnie nie będzie Wam się chciało szukać wycieczek na miejscu z trójką dzieci. Warto pojechać samochodem i zrobić objazdówkę (to jak już dzieci będą starsze). W Grecji wszyscy wiedzą gdzie jechać, a w Chorwacji - Plitwickie Jeziora, Wodospady Krka, Dubrownik... Tyle że to na różnych krańcach kraju. Może po prostu w jednym roku jeden kraj, a w innym drugi? Cenowo wychodzi podobnie (kiedyś Chorwacja była mega tania i stąd tyle zachwalających, ale już się to trochę zmieniło).

Gość katia74
chcielismy połączyć jedno z drugim ale moze być ciężko może rzeczywiście wszystko jedno gdzie wylądujemy :P

Gość bylam i tu i tu
Dlaczego zalozylas 2 topici ??:/:/ I w chorwacji i w grecji sa kamieniste plaze, a w chorwacji rzeczywiscie jest pelno jezowcow ...

Gość katia74
najrozsądniej to chyba będzie wybrać się do biura podróży ach, czasami wybory bywają dosyć trudne :)

Gość katia74
bo moze będzie więcej opinii i wtedy łatwiej się zastanawiać "co dwie głowy to nie jedna" :classic_cool:

Gość dziemi sie zajmij
lepiej a nie tysiace tych samych topikow zakladasz

Jeśli nie chcecie zwiedzać to wszystko jedno gdzie pojedziecie, w obu krajach plaże mają się nijak do naszej polskiej nad Bałtykiem - chociaż warto się popytać o plaże piaszczyste (w Chorwacji są chyba 3 takie plaże, w Grecji się nie dowiadywałam). Ale niestety wyjazd w okolicach tych plaż jest nieco droższy. A co do jeżowców w Chorwacji - faktycznie trzeba uważać, ale można sobie wyrobić nawyk wchodzenia do wody w specjalnych butach do pływania lub sandałach - może to mniej wygodne niż na boso, ale masz pewność, że dzieci nie rozetną nóg nawet na jakimś niespecjalnym kamieniu - ja się tak do tego nauczyłam, że nawet w Polsce w sandałach do wody wchodzę, bo szkła i kapsli na plaży tyle, że łatwo o skaleczenie. O a pamiętam, że na południu Hiszpani też w sandałach chodzili, plaża niby piaszczysta, ale tak gorący piasek, że na boso parzył w stopy.

A jeśli chcesz zwiedzać - to chyba Chorwacja lepsza dla małych dzieci - dużo parków krajobrazowych, gdzie są wodospady, w których można się kąpać i to jest ogromna frajda dla maluchów - długo tego nie zapomną. Do Grecji lepiej jak już będą starsze, bo architektura dzieciom nie zawsze przypada do gustu.

Z dziećmi i tak nic nie zobaczysz w okolicy wiec nastaw sie na fajna plażę i dobry hotel z atrakcjami : zjeżdzalniami, animacjami itp. Polecam Turcję, miasto Side tam są ładne piaszczyste plaze. Hotel Perissia, a w Konakli np. Asteria. Biuro Scan Holiday. Nie zawiedziesz sie. Poza tym musisz sie spieszyc bo oferty rabatowe sie konczą. Na lasta bym nie liczyla bo lepsze hotele zawsze sa rozchwytywane. Wykup tez gwarancje niezmienności ceny. Z dziecmi najlepiej jechac w maju/czerwcu albo druga połowa wrzesnia.

ja z chłopakiem w czerwcu lece do Grecji, dokładnie do Paralii, mam nadzieje,że będzie bosko :)

Gość byłam w paralii
plaze piaszczyste..ale to jest typowo wakacyjna miejscowośc. nie ma greckiego klimatu, kamiennych domków i malowniczych uliczek.

Gość shinee
W Grecji też są jeżowce szczególnie przy jakiś molach czy kamienistych plażach. Udało mi się być i w Grecji, i Chorwacji, sądzę że wybrałabym jeszcze raz Grecję. Wspaniałe miejsce, widoki, jedzenie, ludzie.

Gość syndrom_x
Byłem w Hiszpanii na Costa Blanca - wcale tam nie było ładnych piaszczystych plaż :P W Grecji kamienie są tylko na niektórych wyspach (np. na Kos), a tak to jest piękny piaseczek... Moim zdaniem Grecja to rozsądniejszy kierunek niż Hiszpania :)

Grecja to też bardzo dobry kierunek jeśli się jedzie z dziećmi... Moim faworytem jest Rodos i Zakhyntos :-) Wspaniałe wyspy z bardzo pozytywnie nastawionymi do turystów ludźmi. A z tym jest zawsze kłopot np. w Portugalii czy Hiszpanii. Kto był ten wie... :-)

Gość w gr lepsze yebaki

Jest na prawdę cały wachlarz możliwości;) Poprzeglądaj oferty itd i na pewno coś znajdziesz dla siebie;) Na ok-tours jest cala masa wycieczek, po prostu wszędzie, i to za całkiem przystępną kasę;) Na prawdę jest w czym wybierać.

Gość pallicho
w chorwacji coraz trudniej znalezc dzikie msca,poczuć klimat.na greck=ji to jeszcze możliwe gdzie niegdzie.male hoteliki (np.kormoranos na korfu) pozwalają poczuć jeszcze klimat srodziemnomorskich wysp

Gość dionne122
na Korfu polecam akti arile - tez ładny,maly i kameralny hotelik.romantycznie ale domowo

Gość akatka123
tez polecam akti arile.msce naszej podrozy poslubnej.skromnie i ympatycznie

Gość aintnosunshine
dlatego ja zawsze do grecji na last minute we wrześniu jade.wtedy jest idealnie!:)

Gość TinaJ
Grecja - super! Co roku jeźdzę

Gość BonAnia
W tamtym roku wyjątkowo pojechałam na wakacje na Chorwacje. Bawiłam się dobrze ale to jednak nie jest Grecja:( Te wakacje nie umywały się do wyjazdu z netholiday sprzed dwóch lat - Kos:)

Gość gośmola
Ja też w tym roku jadę z rodzinką na Kos

Gość WikiJoni
Dopiero w tym roku pierwszy raz w życiu byłam w Chorwacji i mogę się wypowiedzieć:) Zdecydowanie Grecja jest na pierwszym miejscu. Nawet nie ma czego porównywać. Jak pomyślę o swoim urlopie na Krecie z netholiday rok temu a niedawnym...Może kiedyś gdy Chorwacja była bardzo tania to mogła konkurować. Teraz - mam wrażenie, że jest bardzo drogo.