Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamamika

Czy podajecie niemowlakom witaminę K?

Polecane posty

Gość mamamika

Cześć dziewczyny! Czy wasi pediatrzy zalecili dzieciom podawać witaminę K? Jakiej witaminy (marki) używacie i jak jest ona "tolerowana" przez dziecko?

Gość mamciawww
wit k podaje sie dzieciom do ukończenia 3 msc. życia. Ja podaję w kapsułkach 1x dziennie. wyciska sie zawartość kapsulki na łyżeczkę z mlekiem. jest jeszcze w formie kropelek i podaje sie 2dziennie po 5 kropelek. moje dziecko dobrze ja toleruje. a nazwa tej ktorej may to witaK

Teraz podawanie niemowlęciu witaminy K jest standardem postępowania - każde dziecko ma to zlecone. Zapobiega to nieprawidłowym krwawieniom u dzieci.

witamine K podaja dziecku jednorazowo zaraz po porodzie w szpitalu. Pozniej nic mi nie wiadomo o potrzebie podawania.

Gość ja tez jestem ciekawa
mam syna 4 ltniego i jak go urodzilam nikt nawet nie mwil nic wit k a co dopiero o koniecznsci jej podawania. Teraz ur 5 dni temu i polozna mi wlasnie o niej mowila troche mnie to zdziwilo. W ogole to ta sama polozna przyszla co byla 4 lata temu i mowila mi tym razem cos zupelnie innego. Np na temat tego co jesc, jak kąpac jak ubierac i od kiedy na spacer... dziwne to dla mnie.

Gość mamciawww
Bo od jakiś paru miesięcy są nowe wytyczne i zmniejszona jest dawka po porodzie i później konieczność podawania przez 3 msc

nowe zalecenia dotyczące podawania witaminy K obowiązują od 2007 roku, dlatego wiele z was o nich nie słyszało

mi nikt nic nie zalecał z wit. K wiem tylko że Maks po urodzeniu dostał zastrzyk z wit. K

Moja corcia dostała K zaraz po urodzeniu, teraz od 8 doby życia przyjmuje wit.K i tak do 3 miesiąca życia. No i jeszcze wit. D od 15 doby. Mam tak zapisane w książeczce małej.

Witaminę K podaję sie dzieciom akrmionym mlekiem matki tak mi mowiła nasz lekarka w mleku matki podobno jej nie ma!i chyba do 3 m-ca zycia tylko!

mi nikt nie kazał dawać, synek ma teraz 9 miesięcy i żadna znajoma z okolicy tez o tom nie słyszała? az zapytam pediatry na kolejnym szczepieniu;)

Gość one martini
Straszne zamieszanie z tą witaminą widzę...Może nie zalecali wam lekarze bo karmicie nie piersią a mieszanką? Bo innej opcji nie widzę, no chyba że lekarska niekompetencja co niestety nie jest rzadkością dziś... Witamine k podaje się dzieciom karmionym piersią. Podaje się przez 3 miesiące chyba że lekarz uzna że trzeba dłużej. Natomiast przed 2007 się nie podawało w domu bo szpitalu dziecko dostawało po urodzeniu bardzo duzą dawkę, co uznano za przesadę i szkodliwe i zmienili ten system na zastrzyk+kropelki w domu 3 miesiące. Szczegółowe wytyczne "zespołu ekspertów" w sprawie wit. k można poczytać na http://babyk.pl/ Niekompetentnych lekarzy dopytujcie o wit. k i o to czy nie mówią wam o niej na swoją odpowiedzialność...!

ja karmiłam mlekiem mod. i też miałam zapisaną wit K! oczywiście podawałam małej:)3 mies.

Gość one martini
karen-80, a czemu zalecił mimo, że karmiłaś mieszanką??? Dziwne. Chyba, że dzieciaczek należy do którejś z grup ryzyka VKDB, np. był wcześniakiem, albo miałaś poród zabiegowy? Na www.babyk.pl wyczytałam jeszcze że: "Na wystąpienie choroby krwotocznej szczególnie narażone są: • niemowlęta karmione wyłącznie mlekiem matki, które nie zawiera wystarczającej ilości witaminy K • wcześniaki • niemowlęta z żółtaczką • niemowlęta z zaburzeniami wchłaniania Dodatkowe czynniki ryzyka to: • poród zabiegowy (cesarskie cięcie, poród kleszczowy) • zamartwica urodzeniowa • hipotrofia wewnątrzmaciczna • zespół aspiracji smółki • leki przyjmowane przed porodem przez matkę (karbamazepina, fenytoina, barbiturany, cefelosporyny, rifampicyna, INH, pochodne kumaryny)" W tych przypadkach może podaje się wit k nawet podczas karmienia butlą.

Gość do Karen80
Dziwne z tym, że dok kazał ci podawać K mimo karmienia mlekiem modyfikowanym...Ogólnie to niewskazane jest bo prowadzi do szkodliwego nadmiaru witaminy k. Opcje są 2: albo jakaś grupa ryzyka, albo ma kontrakt z Vita K na przykład i ma się wywiązać z ilości zapisanych opakowań...Może przyatakuj go na wizycie i wypytaj o co mu chodziło.