Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość kas........

Czystosc pochwy

Polecane posty

Gość kas........

Wyszla mi grII /III. leukocyty 10-15 ziarniaki gram dodatnie - dosc liczne nablonki- dosc liczne Co to znaczy

Gość asfsdvcbf
Tzw. czystość pochwy W pochwie w prawidłowych warunkach występują bakterie - pałeczki kwasotwórcze wytwarzające środowisko kwaśne, które stanowi ochronę przed zakażeniami drobnoustrojami patologicznymi. Prawidłowa biocenoza pochwy może ulec zachwianiu np. podczas stosowania antybiotyków, w przypadku zmian hormonalnych (starość, połóg). Nawet zbyt intensywna higiena niszczy pożyteczne bakterie. Skutkiem mogą być zapalenia i inne powikłania. Badanie biocenozy pochwy pomaga rozpoznać te stany. Celem badania jest wykrycie lub nie drobnoustrojów chorobotwórczych i komórek odczynu zapalnego w wydzielinie z pochwy. Wyróżnia się cztery stopnie tzw. czystości pochwy Stopień I - w rozmazie stwierdza się liczne pałeczki kwasotwórcze. Jest to obraz prawidłowy. Stopień II - oprócz licznych pałeczek kwasotwórczych znajdują się pojedyncze inne bakterie i krwinki białe. Stopień III - pożyteczne bakterie są pojedyncze lub ich nie znajdujemy, występują liczne inne bakterie i dużo krwinek białych. Stopień IV - nie ma pałeczek kwasotwórczych, a oprócz licznych bakterii i krwinek białych wykrywamy grzyby (np. drożdżaki) lub rzęsistek pochwowy.

Gość kas........
A czy mozesz powiedziec to mniej specjalistycznymi slowami? Bo nie wiem czy mam się obawiac, czy nie.