Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość herbatka na zdrowie

bezrobotna w ciązy

Polecane posty

Gość uupppup
juz jest zniesione nie mozna byc ubezp.przy mezu podobno

Gość UP TO NIE UBEZPIECZALNIOA
W takiej sytuacji będzie prawdopodobnie ubezpieczał mops. Nie można zostawić tak ogromnej ilości osób bez ubezpieczenia. Poza tym już wyniknęły jakieś zmiany w tej kwestii.

Gość UP TO NIE UBEZPIECZALNIOA
Uppp znowu bzdury jakieś szerzysz. Doczytaj, sprawdź poszukaj. A nie powtarzaj zasłyszane informacje.

Gość uupppup
to moze mops mnie ubezpieczy?no dobra spadam juz sie nie uzielam wiecej dobranoc:P

Gość co jest ze niby co

Ja miałam taką sytuację, że leżałam na patologii. Po powrocie do domu okazało się, że muszę dostarczyć im ubezpieczenie RMUA (które od tego roku zostało wycofane i zastąpione systemem eWUŚ) ale pomijając już ten fakt z ciekawości zadzwoniłam do NFZ i tam dowiedziałam się, że kobiety w ciąży SĄ POD OCHRONĄ i szpital NIE MA PRAWA żądać dowodu ubezpieczenia!!! Podstawą do bezpłatnego leczenia jest karta przebiegu ciąży! Tak więc jeśli tylko wystawią mi jakiś rachunek pojadę do nich osobiście z wydrukowaną ustawą, a jeśli to nie zadziała to każę im zadzwonić do NFZ i nie będą więcej robić z ludzi kretynów.

Gość Smykolandia_pl
Kkkk21 masz całkowitą rację. Kobieta w ciąży jest ubezpieczona nie jako z automatu, gdy nie ma pracy. Jeśli masz jednak ubezpieczenie podczepione pod męża, musisz przedstawić je w szpitalu. O ile EWUŚ nie wykaże :)

Ja jestem w takiej sytuacji, że eWUŚ mnie nie wykazuje chociaż jestem zarejestrowana i ubezpieczona, ale rozmawiając z NFZ czy pomimo tego muszę dostarczyć ubezpieczenie do szpitala dowiedziałam się, że nie muszę nic takiego okazywać i jeśli miałam przy sobie kartę przebiegu ciąży to ona wystarczy. Jedynie muszę jechać do NFZ i wyjaśnić dlaczego nie widnieję w systemie.