Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsgsgblakblabk

nie chciałybyscie sie przeniesc do innych czasów?

Polecane posty

Gość gsgsgblakblabk

jesli tak to do jakich?? ja uwielbiam XIX wiek i wszystko co jest z nim zwiazane...mode, obyczaje, kulture...wiem, niektóre aspekty były okropne, chocby traktowanie kobiet albo mniejsza mechanizacja, ale było w nich cos magicznego, eleganckiego i niezwykłego. Te wszystkie bale, piekne suknie, przywiazanie ludzi do siebie, kontakt z przyroda, sposób wysławiania sie ludzi itp. szkoda, ze kilka rzeczy z tamtych czasów nie przetrwało...

Gość uppupupuppupu
ja tęsknie za latami 80' :(

Gość przecież pokazywali
do lat 70 albo do wieku 19

Gość fsafsafs
jestem studentkaarcheologii. fascynuje mnie starsza epoka kamienia-paleolit. Chcialabym na jeden dzien przeniesc sie w owe czasy i rozwiazac zagadke naglego znikniecia neandertalczyka. Fascynujace bylo by przeniesc sie w czasy rzadow 31.dynastii- gl.Kleopatry. Zabaczyc jak wygladala naprawde bo jak wiadomo mit,ze byla piekna jest falszywy co obrazuja wsolczesnie znalezione monety. Byla kobieta o tegiej szyi a rzezby przedstawiaja ja jako osobe o wydatnym nosie i duzych uszkach. chcialabym tez z bliska zobaczyc oniesmielajaca uroda Nefretiti.

Gość fsafsafs
chcialabym przezyc jeden dzien jako czlonek jakiejsc kultury paleolitycznej np.magdalenskiej czy mikockiej. Jak trudno im bylo zyc w tak trudnych warunkach.. Na terenie jury krakowsko-czestochowskiej zyly fascynujace zwierzeta. Chcialabym zobaczyc mamuty, lwy i hieny jaskiniowe czy np. bizony...

Gość chce byc inkwizytorem

Gość fsafsafs
no lol xD robilabym zdjec jak japoncy na wycieczce.

Gość fsafsafs
ja bym chciala ale tylko na 1 dzien... moze np. w czasy renesansu? odwiedzic pracownie michala aniola? ahh marzenia

Gość blah blah blah
mnie tam by druga wojna wystarczyła, bo to jedyny okres historii, który mnie zawsze fascynował i mimo tragizmu chyba tylko tam bym się odnalazła. wiek, w którym teraz żyję jest dla mnie katorgą gorszą niż wszystko to, co działo się podczas II wojny św.

Gość fsafsafs
a tak inni ja chcialabym dla siebie to wiedziec.... :) nikt nie musialby mi wierzc.

mnie fascynuje wszystko po trochu. czasu by zabrakło, by wszystko obejrzeć... :)

Chcialabym, ale tylko na 1 dzien! Nie zapominajmy, ze w przeszlosci wiekszosc ludzi zyla w brudzie, nedzy i ciemnocie, pieknymi szatami i manierami cieszyla sie tylko garstka uprzywilejowanych.

Gość gsgsgblakblabk
wiek, w którym teraz żyję jest dla mnie katorgą gorszą niż wszystko to podaje ci reke, bo tez sie tutaj nie odnajduje:O

Gość fsafsafs
mnie tam by druga wojna wystarczyła, bo to jedyny okres historii, który mnie zawsze fascynował i mimo tragizmu chyba tylko tam bym się odnalazła.-.->duzo osob sie ów okresem inrteresuje. Ja osobiscie wole prehistorie i antyk :) oraz sredniowiecze wiek, w którym teraz żyję jest dla mnie katorgą gorszą niż wszystko to, co działo się podczas II wojny św. ----> oburzaja mnie takie poglady. Teraz trwa NAJBEZPIECZNIEJSZY okres w dziejach swiata. Od wielu lat na terytorium Polski nie bylo ani jednego konfliktu zbrojnego, jest rownouprawnienie, nie jest duze bezrobocie, mamy pod pod dostatkiem jedzienia. Chyba nie interesujesz sie historia ;/ Masz internet, dostepna opieke medyczna. NIGDY tak dobrze nie bylo.

Gość ja też do 70 lat XXw
Wtedy WSZYSCY mieli pracę.

Gość Wasilówna
gsgsgblakblabk - ja o tym samym marzę, od kiedy przeczytałam Anię z Zielonego Wzgórza:P włożyć piękną suknię, chociaż raz, i pójść na prawdziwy bal, z walcem wiedeńskim, pieknymi kobietami, eleganckimi mężczyznami...

Gość fsafsafs
enamorada Chcialabym, ale tylko na 1 dzien! Nie zapominajmy, ze w przeszlosci wiekszosc ludzi zyla w brudzie, nedzy i ciemnocie, pieknymi szatami i manierami cieszyla sie tylko garstka uprzywilejowanych. -> zgadzam sie. wiecie,ze antycznym Egipcie ludzie masowo "padali" przy budowie piramidy cheopsa? teraz sie nia zachwycamy... Ile istnien ten kolos pochlonal... Slaba technika rolnicza powodowala,ze by wyrzywic 1 !!!! osobe z rodu krolewskiego pracowalo 50 rolnikow. To nie sa sztuczne dane, choc brzmia nieprawdopodobnie.

Gość fsafsafs
gsgsgblakblabk - ja o tym samym marzę, od kiedy przeczytałam Anię z Zielonego Wzgórza włożyć piękną suknię, chociaż raz, i pójść na prawdziwy bal, z walcem wiedeńskim, pieknymi kobietami, eleganckimi mężczyznami ... -> a zdajesz sobie sprawe,ze ania to fikcja? ze co 10 kobieta umierala przy porodzie a jak ją maz z dziecmi zostawial nie miala szans na prace i byla w wiekszosci przypadkow skazana na jałmużne albo prostytucje? Nie bylo kolorowo.

Gość fsafsafs
jaka piekna sukienie. 10% spoleczenstwo nie nalezalo do chlopstwa to o tych 10% sa filmy.... reszta byla "robolami". Nie bylo pieknych sukien... Do 18.w. kobiety nie myly sie czesciej niz raz na pare tyg. idac po ulicy np.frnacuskiej wsrod "modnis" wspolczesny czlowiek by zwymiotowal

to w Ani było o balach, pięknych sukniach i eleganckich mężczyznach? chyba czytałam inną Anię...

Gość fsafsafs
i jakie traktowanie kobiet? o tym sie nie mowilo ale kobiety byly czesto bite przez mezczyzn bylo na to przyszwolenie.. Mezczyzni regualenie po suto zakrapianej imprezce :P odwiedzali burdele...

Gość gsgsgblakblabk
fsafsafs - dziewczynko, chyba czegos nie rozumiesz:O Nam nie chodzi o pokój, dostatek pod róznymi formami...:O Nie podobają nam sie przekonania, ludzie - poczawszy od ich wygladu, skonczywszy na charakterze; brak romantycznosci...dalej mam wymieniac? wepchnij sobie daleko słownikowe terminy i sie nimi ciesz kobieto XXI wieku

Gość ja też do 70 lat XXw
Wtedy WSZYSCY mieli pracę. Każdy miał całkowicie bezpłatną naukę na KAŻDYM stopniu kształcenia także studia zaoczne były bezpłatne. Każdy miał dostęp do bezpłatnej służby zdrowia i na wszystkie leki wszyscy mieli zniżkę 30% Teraz jeśli nie masz pracy, jeśli z jakichś względów nie możesz się zarejestrować do biura bezrobotnych to nie możesz się leczyć bezpłatnie. Teraz jak cię nie stać na leczenie to umieraj na ulicy. :-O Co to niedługo bedzie, gdy całe miasteczka będą pełne tylko bezrobotnych? Czekają nas rozboje i napady, degrengolada narodu...

Gość blah blah blah
"oburzaja mnie takie poglady. Teraz trwa NAJBEZPIECZNIEJSZY okres w dziejach swiata. Od wielu lat na terytorium Polski nie bylo ani jednego konfliktu zbrojnego, jest rownouprawnienie, nie jest duze bezrobocie, mamy pod pod dostatkiem jedzienia. Chyba nie interesujesz sie historia ;/ Masz internet, dostepna opieke medyczna. NIGDY tak dobrze nie bylo." ja nie rozpatruję swojego żywota patrząc na to czy mam internet, opiekę medyczną i straż pożarną. nie porównuję też epok. ja nie odnajduję się w tej technice, nie odnajduję się w obecnej mentalności, nie rozumiem ludzi i tego, co się teraz wyczynia. nie widzę siebie za dwadzieścia lat kiedy to w niektórych częściach świata to robot będzie zwierzęciem pociągowym. nie chcę unowocześnień, bo mnie to nie kręci. a wojna to wojna, nie patrzę na swoje bezpieczeństwo, bo ten świat mnie tego nauczył. także się możesz oburzać ile chcesz, nienawidzę XXI wieku i wiem, że znienawidzę wszystko, co ze sobą przyniesie, nawet jeśli to nowoczesny internet niezbędny do życia.

Gość fsafsafs
fsafsafs - dziewczynko, chyba czegos nie rozumiesz Nam nie chodzi o pokój, dostatek pod róznymi formami... Nie podobają nam sie przekonania, ludzie - poczawszy od ich wygladu, skonczywszy na charakterze; brak romantycznosci...dalej mam wymieniac? wepchnij sobie daleko słownikowe terminy i sie nimi ciesz kobieto XXI wieku -> jaka romantycznosc? owszem mentalnosc byla inna ale podkreslam niewielkiej liczby spoleczenstwa. Widac,ze jestes niedouczona. o kurka ma racje. Gdzie w Ani o bal;ach :/ ona marzyla o sukkni z "bufkami" ale na bale nie chadzala :P

"gsgsgblakblabk wiek, w którym teraz żyję jest dla mnie katorgą gorszą niż wszystko to" Takie narzekanie swiadczy tylko i wylacznie o ignorancji i malkontenctwie, doceniaj to co masz! Zycie przecietnej rodziny w przeszlosci wygladalo tak: mieszkanie dzielone ze swiniami, kapiel raz na rok, praca od rana do nocy, mieso raz na tydzien (albo rzadziej), klanianie sie panu i ksiedzu w pas. To w dobrych latach, bo tak poza tym to mozna jeszcze bylo byc najechanym/zgwalconym/zamordowanym przez Tatarow, Kozakow, Polakow, Ukraincow, Ruskich, Prusakow i komu sie tam akurat zachcialo prowadzic wojne na tych terenach.