Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gsgsgblakblabk

nie chciałybyscie sie przeniesc do innych czasów?

Polecane posty

Gość fsafsafs
".ja nie rozpatruję swojego żywota patrząc na to czy mam internet, opiekę medyczną i straż pożarną. nie porównuję też epok.//"----> do 19.w. kobiety rodzily w warunkach dla nas niewyobrazalnych. lekarze uzywali niewyparzonych recznikow, nie myli rak... Uwierz mi,ze nie jedna kobieta z tamtych czasow zamienilaby sie z Toba "na czasy". Jesli sie czyta literature romantyczna to ma sie wlasnie takie poglady.. Oderwane od rzeczywistosci. jesli nie znajdujesz sie w czasach wspolczesnych- "... w obecnej mentalności..." musisz uwierzyc,ze nie ejstes sama. Sa wspoczesnie nadal idealisci, ale jest ich niewielu.

Mentalnosc ludzi w przeszlosci bylaby nie do przyjecia nawet dla najwiekszych konserwatystow w terazniejszosci. Romantycznosc? Chyba sie ksiazek naczytaliscie. Kobiety wychodzily za maz za tego, kto zechcial ich posag i kogo rodzina im wybrala. Potem nie wypadalo im czerpac radosci z seksu, maz za to chodzil sobie bezkarnie z innymi dzentelmenami na dziwki, ot i taka romantycznosc.

Gość fsafsafs
w XXI masz wybor. marudz a marudz ale masz co jesc. Mozesz byc samotna matka i spoleczenstwo i nieklnie Cie. Mozesz zyc jak chcesz. Nawet nie wiesz ilu ludzi umieralu na dżumę, gruźlicę, kiłę czy z głodu... Nadal sa idealisci. Na moich studiach jest paru..

Gość fsafsafs
Teraz mozesz byc z kim chcesz wtedy byl surowy podzial spoleczny. Nie mozna bylo zwiazac sie z kims nizszej rangi.. Przyjemnosc z sexu malzenskiego? zero depilacji, tragiczna higiena. sex sluzyl do prokreacji nie przyjemnosci.

Gość fsafsafs
nie pamietam czy to byl lipcowy, sierpniowy czy wrzesniowy ale ktorys ztych numer ""Wiedzy i zycia" gdzie byl artykul o bezpieczenstwie o czasach wspolczesnych. mam wrazenie,ze ludzie wyglaszajacy opinie,ze nie wazna jest opieka :/ medyczna itd.sa niedouczeni. warto czasem porzucic romansidla romantyczne i wziasc do reki jesli juz nie macie sil na ksiazki chociazby Focusa czy wspomniana wyzej "Wiedze i zycie". Naprawde.

z herodota (dotyczy babilończyków) "Ale kiedy ich bunt stał się sprawą otwartą, tak sobie postąpili: z wyjątkiem matek, wybrał sobie każdy jedną, jaką chciał ze swojego domu kobietę, a wszystkie pozostałe zebrali razem i udusili. Tę jedną zaś wybrał sobie każdy, by mu przyrządzała jadło, inne udusili, aby nie zjadały zapasów." a to inny fragment: Ilekroć nabył urodziwych chłopców, kastrował ich, wywoził do Sardes i do Efezu i sprzedawał za wielkie pieniądze. Albowiem u barbarzyńców eunuchowie są bardziej cenieni od wszystkich innych chłopców, z powodu ich bezwzględnej wierności.

Gość brak depilacji STRASZNE
"Przyjemnosc z sexu malzenskiego? zero depilacji, tragiczna higiena. sex sluzyl do prokreacji nie przyjemnosci. " :-D :-D :-D Straszne!!! Brak depilacji :-D to tragedia! Bo depilacja jest , o żesz kurna... najważniejsza 😡 Twoja głupota jest powalająca :-(

Dzisiejsze czasopisma "Focus" i "Wiedza i życie" są dla ograniczonych półgłówków, którym się zdaje że udaje się im pozować na mądrych :-O Też sobie źródło wiedzy znalazłaś :-O Kolorowe badziewo :-(

Gość dama kameliowaa
ale tu fanatycy historyczni siedzą :D co was obchodzi, gdzie, kto i z jakich przyczyn chciałby żyć? ja bym się chętnie przeniosła jakieś tysiąc lat wstecz i gówno mnie obchodzi, co by się ze mną działo. doceniam to, gdzie żyję, ale z ciekawości chciałabym nie tyle przenieść się (bo będąc sobą XXI wieczną nie dałabym rady w tamtych czasach) a urodzić się ponownie. i po co piszecie "nie było depilacji, a seks był dla prokreacji"? tamci ludzie nie znając tego, co jest dziś, nawet nie pomyśleli, że seks to przyjemność! oceniacie mało obiektywnie żyjąc tutaj, dziś, pławiąc się w tych "luksusach".

Gość dama kameliowaa
a swoją drogą, tak, depilacja to dzisiaj świętość. chyba bym umarła na miejscu, gdybym nie mogła ogolić sobie nogi.

Gość fsafsafs
hahahah ciagne 2 kieru kierunki na UW naprawde moja glupota jest powalajaca. Tak przy myciu sie co kilka miesiecy gdzie pot osadza sie na wloskach brak depilacji jest delikatnie mowiac klopotliwy. Jesl;i sadzisz inaczej. Gratuluje Twojemu partnerowi.. w lozku :) czysciochu.

Tak, tamci ludzie nie wiedzieli, ze moze byc lepiej, ale czlowiek wspolczesny przeniesiony do dawnych czasow nie wytrzymalby tam. Poza tym z ciekawosci to tez chetnie bym sie przeniosla, ale zyc nigdy bym nie chciala w przeszlosci, i tak, jestem historykiem z wyksztalcenia.

Gość czarna wdowa superstar
"ciagne 2 kieru kierunki na UW" a ty myślisz, że studiowanie dwóch kierunków na uniwersytecie to wyznacznik twojej mądrości i inteligencji?

Gość fsafsafs
jak nie pomysleli b,ze to przyjemosc. Mezczyzni NAŁOGOWO ODWIEDZALI BURDELE gdzie spelniali swoje zachcianki. OOOOO Focus jest gownem ? to dlaczego artykuly pisze tam m.in. dr Andrzej Krajewski? czy historyk i publicysta "Rzeczypospolitej" Piotr Gociek?

Gość gsgsgblakblabk
jaka romantycznosc? owszem mentalnosc byla inna ale podkreslam niewielkiej liczby spoleczenstwa. Widac,ze jestes niedouczona. Jesli sie czyta literature romantyczna to ma sie wlasnie takie poglady.. Oderwane od rzeczywistosci. :D nie musisz mi przytaczac jakie było zycie, bo sama wybieram sie na hisotrie, wiec jakas wiedze musze miec a co do romantycznosci i moich pogladów --> przez napisanie 'chciałabym wrócić do tamtych czasów' nie mam na mysli dosłownego wrócenia do przemocy, braku higieny, głodu itp. Mam na mysli tych kilka przekonan, o których wie zwyczajny zjadacz chleba. O jaka romantycznosc mi chodzi? własnie o ta tragicznosc, o rozdzielanie kochanków, o nieszczesliwe małżeńswa, zawierane na zasadzie wymiany handlowej; mdlenie kobiet (chociazby w wyniku za mocno zwiazanego gorsetu) itp. O to, o czym pisałam za pierwszym razem - przywiazanie ludzi do siebie, rozmowy, czesto które porywały intelektualnie, zreszta chocby sama, zwyczajna rozmowa. Pewnie nieliczni zrozumieja o co mi chodzi, bo przeciez za rozmowe mozna uznac gg, nawet kafeterie... zreszta co ja sie bede kłócić...

Gość fsafsafs
tak bo mam wiedze ktorej podwazyc nie mozna. Wtedy kiedy niektore dziewczeta lataly po dworzu albo czytaly romansidla ja dnie spedzalam czytajac ksiazki dotyczace historii, antropologii czy genetyki przez co studiuje na (obok UJ) najlepszym uniwerku w Polsce i jestem z tego dumna, bo wlozylam w to mnowstwo pracy.

fsafsafs, ojej! padam ci do stóp geniuszu! 😴 niektórzy naprawdę nie widzą niczego poza czubem swojego nosa. chyba ci już ego uszami wypływa.

Gość fsafsafs
wiem,ze jestes jedna osoba pod roznymi nikami. Tak czuje sie madra, bo nie latalam po solariach ale duzo sie uczylam. Jestem oczytana.

"Tak przy myciu sie co kilka miesiecy gdzie pot osadza sie na wloskach brak depilacji jest delikatnie mowiac klopotliwy. Jesl;i sadzisz inaczej. Gratuluje Twojemu partnerowi.. w lozku " rozumiem, że ty tak robisz? skoro tak potrzebna jest ci depilacja? ;-) spytaj swojego partnera czy lubi mieć taką wydepilowaną i nie mytą kilka miesięcy :-D kto by to pomyslał, że studentki w kierunków na UW teraz się depiluja zamiast się myć, gratuluję rozwoju higieny :-D

Gość fsafsafs
Jesli sie wybierasz na historie to moge spytac w jakim miescie? Historia to kierunek dzięki ktoremu mozesz poznac osoby podobnie myslace do Ciebie i choc Twoj idealizm mnie troche bawi bo malo ma wspolnego z rzeczywistoscia to powtarzam,ze naprawde sa nadal idealisci.

Gość fsafsafs
duzo osb jest tu niedoucznonych i na argumentow poza wyzwiskami. Uwazacie,ze dobre studia nie sa wyznacznikiem wartosci intelektualnej czlowieka w takim razie co jest ja sie pytam? Co? czlowiek 5 lat uczy sie by stac sie wartosciowszym i madrzejszym i nie bedzie mi nikt mowil,ze studia nie sa wyznacznikiem madrosci. SĄ!

nie jestem jedną osobą pod różnymi nikami, bo całej ludności kafeterii w sobie nie pomieszczę. nie masz się czego czepiać to czepiasz się ników? ja też jestem oczytana, studiuję dwa kierunki, odmienne od twoich, ale jednak, nigdy nie latałam po solarium tylko całe życie siedzę w książkach i jakoś nie zachowuję się, jakbym wszystkie rozumy pozjadała. nie jesteś jedyna z dwoma kierunkami na koncie, więc nie traktuj ludzi z góry. a żadne studia nie dają ci gwarancji, że jesteś taka genialna i zajebista za jaką się uważasz.

Gość fsafsafs
spadam do ksiazek bo potem wychodze z kolega na spacer. Narty.

Rozmowa zeszla na niewlasciwe tory. Przeniesienie sie w dawne czasy na pewno byloby fascynujace. Ale nie ma co idealizowac przeszlosci, bo byla pelna wojen, wyzysku, nierownosci spolecznej, biedy, choroby... Wbrew pozorom wspolczesny czlowiek ma wieksza mozliwosc zycia z pasja, a ludzi nie dziela sztywne konwenanse. No i najwazniejsze, o czym zapomina kazdy syty i zdrowy, nie umieramy z glodu ani na grype.

Gość fsafsafs
na cala Polske na archologię na UW dostalo sie ok.20 jak ja skladalam podanie. Progiem bylo 95% z matury. Czuje sie madra bo mam prawo. nie bede sztucznie skromna, wiem,ze jestem oczytana i nie studiuje W Pćiowie tylko na UW. narty!

Studentko (?) UW, w "Rzeczpospolitej" piszą też pseudohistorycy, którzy ralatywizują ludobójstwo uczynione przez ukraińskich nacjonalistów na Polakach i pochwalają ciż osobnicy stawianie TERAZ ludobójcom i bandytom z UPA i OUN pomników - nie tylko na Ukrainie, ale też w Polsce. A polskie ofiary ludobójstwa nie mogą się doczekać upamiętnienia. Poczytaj ten blog może czegoś się dowiesz m.in. o "Rzepie" http://65-lat-temu.salon24.pl

Gość W medycynie sie podszkol
Madralo. te wloski PO COS natura stworzyla.... Idiotko!!!!!!!!!!!!!!!!!!

mądra możesz się czuć, nikt ci nie broni. z perspektywy internetu jednak na mądrą nie wyglądasz. wyglądasz jedynie na lalę z przerostem ego. także pozdrawiam "narto".

Toteż z powyższych powodów pisanie w "Rzepie" jest dla mnie i wielu Polaków w tej chwili powodem do wstydu.

A moze tak poza tymi wyzwiskami przytoczylabys jakies argumenty na temat?