Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Heidiiii87

wyrostek a ciąża

Polecane posty

Gość Heidiiii87

Witam wszystkich ,mam pytanie moze ktoras z was mi pomoze bo na ta minute nawet siie nie moge z domu ruszyc ,otuz chodzi mi czy nieprzyjemny zapach z ust bole pierw w okolicy pepka apozniej w dole moga sugerowac zapalenie wyrostka robaczkowego? pytam poniewaz jestem w 8 tygodniu ciazy i strasznie sie martwie

Gość Heidiiii87
nikt nie był w podobnej sytuacji? nikt nie mial zapalenia wyrostka podczas ciąży?

Objawami zapalenia wyrostka robaczkowego są: wysoka temperatura, wymioty, biegunka, ból w prawej części brzucha, drętwienie nogi.

Gość Heidiiii87
co do drętwienia to u mnie to jest normalne nie ma dnia zeby mi jedna noga nie zdretwiala takze dla mnie to nic nowego ,nawet zazywam magnez ale tez nie pomaga,wymioty nie ,nudnosci-tak ale moga byc spowodowane ciążą,biegunka -nie ,raczej zaparcia co tez moze byc spowodowane ciążą

Objawy ogólne ostrego zapalenia wyrostka robaczkowego - podwyższona ciepłota ciała do 38 st. C lub nawet 39 st. C - dość często różnica temperatury ciała pomiędzy mierzoną pod pachą a w odbytnicy powyżej 1 st. C - przyspieszenie czynności serca - bóle w jamie brzusznej pojawiają się podczas kaszlu - szmery perystaltyczne (ruchów robaczkowych) jelit osłabione - zaczerwienienie skóry - nieprzyjemny zapach z ust - obłożenie języka Prawy dół biodrowy - bolesność uciskowa i obrona mięśniowa, najsilniejsza w punkcie McBurneya *. - bolesność przy oderwaniu ręki od powłok brzusznych po ucisku (objaw Blumberga) - przeczulica * punkt McBurneya - punkt położony w połowie linii łączącej kolec przedni górny kości biodrowej z pępkiem. Badanie odbytnicy palcem (per rectum) Bolesność po stronie prawej i od przodu w około 30% przypadków. Inne objawy zapalenia wyrostka robaczkowego Przy ucisku lewego podbrzusza bolesność odczuwana jest w prawym dole biodrowym (objaw Rovsinga). Ból wywołany prostowaniem kończyny w stawie biodrowym, który pojawia się, gdy zapalnie zmieniony wyrostek robaczkowy jest zlokalizowany pozakątniczo, a jego koniec znajduje się w okolicy mięśnia biodrowo-lędźwiowego (objaw Jaworskiego).