Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Czy ktos z Was przystepujac do slubu oklamal ksiedza?

Polecane posty

Gość tez tak mammmmmm
tzn??

np nie powiedzial o tym, ze sie juz razem mieszka, ze maz ma dziecko nieslubne z inna kobieta?

Gość tez tak mammmmmm
gdyby sie mowilo takie rzeczy to nie byloby slubow :o

Gość nie no ludzie ...
jestem ateistka ... ale przez wiele lat bylam wychowywana w wierze katolickiej ;/ To o czym teraz piszecie znaczy tylko, ze sakrament malzenstwa jest dla Was tylko jakas impreza, na ktorej trzeba pokazac czego to sie nie ma i pozniej isc na wesele ... ZAL mi Was !!! Przeciez slub w takim wypadku jest niewazny ;/

Gość UMCS
od kiedy mieszkanie razem jest grzechem? :O

Wiecie, chodzi o to, ze nie chcemy mowic ksiedzu niektorych rzeczy, z tego wzgledu, ze moa parafia jest niewielka, a nasz ksiadz potrafi sie czasem wygadac, a ja nie chce zeby cala okolica wiedziala, ze moj narzeczony ma nieslubne dziecko i ze mieszkamy razem przed slubem:O Wiem glupia sprawa, ale my nie chcemy zyc bez slubu koscielnego...

i nam nie chodzi o organizacje jakiegos hucznego wesela, bo nas nie stac...

Gość na całe życie
No niestety jest grzechem. Kiedys jeden ksiadz nie dal mi rozgrzeszenia... inny tak. Jestem wierząca chodze do kosciola ale w tym sie nie zgadzam. Nie wiem co powiem ksiedzu jak zapyta :( tym bardziej ze dla jednego to nie problem, dla innego wielki grzech :O

Gość bvbcxbc
jest nie tyle grzechem co podstawą do unieważinenia ślubu

Gość to jedź do spowiedzi
do dużego miasta.... przecież nie ma obowiązku spowiadania się we własnej parafii! tylko kartkę trzeba mieć podbitą!

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa Czy ktos z Was przystepujac do slubu oklamal ksiedza? (...) ze mieszkamy razem przed slubem Wiem glupia sprawa, ale my nie chcemy zyc bez slubu koscielnego... Ale zdjaesz sobie sprawę z tego, że i tak będziecie życ bez tego ślubu, ponieważ w swietle Waszej wiary będzie on nieważny?

ja moge sie wyspowiadac u innego siedza, nie mam z tym problemu, ale boje sie, ze ksiadz podczas sporzadzania protokolu przedmalzenskiego bedzie nam zadawal takie pytania:O A on ma troche dluuugi jezyk:O

jestem niewierząca i okłamałam księdza ale przy byciu matką chrzestną, w zasadzie przed tym upokarzającym spowiadaniem się, ale śmieję się do dziś z tego, nie uznaję księży i mam to gdzieś ze go okłamałam, bo sam był pewnie obłudny

Gość to jedź do spowiedzi
http://www.opolanka.pl/news-36-formalnosci-na-opolszczyznie.htm w tym linku na samym dole masz pytania z protokółu, na inne nie musisz odpowiadać... ...ja wyczytałam tylko podpunky "Czy z poprzedniego małżeństwa lub związku cywilnego wynikają zobowiązania względem współmałżonka, dzieci lub innych osób" ... nie ma tu nic o nie slubnych dzieciach:P więc jak powie, ze nie to nie skłamie ;)

A czy nie wiecie czy przy sporzadzaniu protokolu przedslubnego ksiadz pyta czy ktores z ma jakies nieslubne dziecko?

to jedź do spowiedzi----> dziekuje🌻 Wiecie moj problem polega wlasnie na tym, ze nie chce zeby wszyscy o tym wiedzieli i sie wtracali w nasze zycie:O

Jak ja uwielbiam ten świat wierzących hipokrytów. :) Tak, jedź się wyspowiadać gdzieś, gdzie Cię nikt nie zna, przecież oni też kłamią etc... :)

Musztarda, mozesz myslec o mnie co chcesz, ale nie masz prawa mnie oceniac:O

Dziewczyno ogarnij się!Twoja hipokryzja bije po oczach,po co ci ślub kościelny,jeśli nie znasz podstawowych kanonów tej wiary?Bo powinnaś wiedzieć o czymś takim jak tajemnica spowiedzi,prawda!Ksiądz ma chyba lepsze rzeczy do roboty niż plotki,to ty kogoś okłamujesz i odpowiedz sobie DLACZEGO?Bo wstydzisz się,że twój przyszły mąż nie okazał się DOSKONAŁY....żałosne.

Nikt nie musi cię oceniać sama w sobie jesteś zakłamana i beznadziejna,poczytaj swoje wypowiedzi a dojdziesz do tych samych co my wniosków!

>>>Musztarda, mozesz myslec o mnie co chcesz, ale nie masz prawa mnie oceniac A niby dlaczego?

czy Wy nie rozumiecie,ze mi nie chodzi o spowiedz? tylko o protokol

Gość frufru
powinien powiedziec. zresztą co, dziecka się wstydzi??... zrobił, niech za to odpowiada.

Musztarda, a dlatego, ze nigdy nie wiadomo jak Ty bys sie zachowala na moim miejscu.

>>>Musztarda, a dlatego, ze nigdy nie wiadomo jak Ty bys sie zachowala na moim miejscu. Jak to nigdy nie wiadomo jakbym się zachowała? Ja wiem. To Ty masz problem.

poza tym ok. Powiedzmy, ze ja powiem wszystko, ale moj narzeczony nie chce mowic o dziecku. i co wtedy?

Gość frufru
a ja sie pytam - skoro Twój narzeczony zrobił dziecko i je uznał, to dlaczego teraz sie go wstydzi??

czy to tez bedzie moja wina??? do cholery:O