Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

balbinka123

Byłam dziś u ginekologa...

Polecane posty

Ponieważ mam bardzo nieregularne cykle, czasem okres występuje co 2 miesiące ( czyli cykl około 60 dni ) i stwierdził, że to normalne. Pójdę oczywiście do endokryloga zrobić badania bo myślę czy czasem nie mam PCO. Ginekolog mi powtarzał, że najlepiej jakbym teraz zaszła w ciążę. Mówił, że jestem młoda ( mam skończone 19 lat ) ale, że tak byłoby najlepiej. Co o tym sądzicie ? Co byście postąpiły na moim miejscu ? Wiem, że jakoś byśmy sobie poradzili, choć nie byłoby lekko ( chodzi mi o sprawy finansowe ). Czy jeżeli później miałabym mieć problemy z zajściem w ciążę ( oczywiście tak nie musi być ) to jednak lepiej prędzej zdecydować się na dziecko niż za 4 lata ? Wiem, że to wyłącznie nasza decyzja, ale chcę wiedzieć co inne kobiety, dziewczyny postąpiłyby na moim miejscu :) Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Gość żadnych
zmieniłabym ginekologa. Niech sobie sam w tym wieku zachodzi w ciążę

ALe dlaczego mialabys teraz zachodzic w ciaze? zeby ci sie cykl unormowal? czy ze potem mozesz miec problemy?? Ja tobie powiem tylko tyle - od zawsze mam cykle nieregularne i tez dlugie czasami. Nigdy tego nie leczylam, nie bralam tabsow anty ani innych lekow hormonalnych. W obie ciaze zaszlam za pierwszym razem. I po pierwszym porodzie absolutnie cykl mi sie nie \"ustatkowal\". Zycze trafnych decyzji.. Aha, pierwsze dziecko urodzilam, majac 28 lat, teraz mam 30 i bedzie drugi bobas :-)

Gość jkih jhbmn
żaden gin by Ci tak nie powiedział! cos sciemniasz.

balbinka ja mam cykle długości od 20 do 60 dni,a czasem dłuższe, do tego tyłozgięcie macicy. Mam 25 lat, w wieku 20 lat lekarz mi powiedział, że każdy rok zmniejsza moje szanse na zajście w ciążę. Zaszłam w pierwszym cyklu starań:) Głowa do góry. Masz czas, a jak kiedyś trzeba będzie trochę więcej wysiłku włożyć w spłodzenie dziecka- no cóż, trudno. Ja się wtedy nie zdecydowałam na dziecko i nie żałuję. Skończyłam studia, wyszłam za mąż, kupiliśmy mieszkanie. Jednak decyzja jest Twoja.

Ja usłyszałam to samo od lekarza jak byłam w Twoim wieku. Mam zespół pco. Teraz mam 24 lata i staram się o dziecko, dopiero pierwszy cykl, jak narazie nieudany. Jutro wybieram się do lekarza. Powinnaś wybrać się do dobrego ginekologa-endokrynologa, który wykonałby ci potrzebne badania, wdrożył leczenie.

Je też miałam bardzo nieregularne cykle miesiączkowe, czasami trwały tak, jak u Was, po 60 dni, czasami były takie, jakie być powinny. Jednak lekarz niczego nie stwierdził, powiedział, że to normalne, nie zaznaczył nawet, że mogłabym mieć problemy z zajściem w ciążę, a miesiączki miały mi się uregulować po pierwszej ciąży... Jednak z mężem staraliśmy się aż 8 cykli i dopiero po 8. udało mi się zajść w ciążę. I teraz czekam... może faktycznie coś się unormuje.

Gość szczesliwa 21
ja tez bylam na poczatku stycznia u ginekologa tez mi mowil ze bede miala problemy z zajsciem w ciaze straszyl nie wiadomo czym zebym nawet tabletek ani zadnych zabezpieczen nie uzywala bo tak latwo w ciaze nie zajde , to mysmy odstawili prezerwatywy.i co? Jestem w ciazy.. a takie mialam miec problemy i latami sie starac o dziecko...

Gość INNN1
a mi lekarz kazał też zajść w ciażę jak miałam 24 lata i wykryto gigantyczną torbiel jajnika... i to był profesor a nie zwykły lekarz. Powiedział, ze później juz po operacji mogę nie mieć jzu nigdy dzieci... i co? NIc. W ciazy nie jestem,zabezpieczam sie mam 27 lat. co ma byc to bedzie... zdaje sie na los. teraz nie jestem gotowa na dziecko.

Gość jak mialam 16 lat
gin powiedzial ze trudno bedzie mi zajsc w ciaze poniewaz mam tylozgiecie.po kilku latach zmienilam ginekologa i nic mi takiego nie powiedzial.Teraz mam 26 i jestem w ciazy i lekarz ktory mnie teraz prowadzi powiedzial ze mam przodozgiecie.(?)to jest wszystko smieszne,bo przez okolo 10 lat zawsze myslalam ze pierwszy lekarz mial racje a teraz to juz sama niewiem co mam myslec ;)

dlatego właśnie nie warto polegać na opinii jednego lekarza :)

Gość ollllllllllka
Póki co napewno nei zachodzić w ciąże!!!! jesteś młodziutka,dziecko ma być radościa,a nie utrapieniem zadajac sobie pytanie czy człowiek jest w stanmie je utrzymać.Co do nieregularnych miesiączek,to rzeczywiscie endokrynolog.Myślę że dostaniesz czasowo jakieś hormony i po sprawie:)

Gość dkdkkd
Znam te gadki niepoważnych lekarzy. Tez miałam ten problem i nikt mi nie zaproponował leczenie oprócz sugerowania zajścia w ciążę jako panaceum na wszystko. Raz moja matka, która była lekarzem, wybrała się ze mną na wizytę (miałam 18 lat) i po prostu objechała ostro lekarza.

Gość ollllllllllka
a swoja droga sama w Twoim wieku miałam neiregularne miesiaczki a teraz od 6 lat mam co do dnia i godziny:)autentycznie:)

Gość ollllllllllka
Moja ciocia miała tyłozgiecie macicy,miała duzy problem z zajsciem w ciaże i utrzymaniem jej,ale sie udało.Koleżanka która ze wzgledu na chorą tarczycę z wagą 110 kilo przy 160 cm wzrostu,nigdy miała nie być mamą,a jest:) Mieli nie mieć dzieci nie zabezpuieczyli sie raz i dzidzi już jest:) ma 4 miesiące:)

Dziękuję dziewczyny za rady :) nie Zdecyduje się teraz na dziecko bo to za wcześnie. Wiem, że dziecku trzeba zapewnić odpowiednie warunki :) może po prostu zamiast za 4 lata pomyślimy trochę prędzej o dziecku ( oczywiście gdy będziemy mieć owe warunki ) :)