Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Kasia 18-1990

bardzo ciekawe pytanie odnosnie biblii.moze ktos bedzie znał odp.

Polecane posty

Gość Kasia 18-1990
wyższy stan ducha-tzn na czym polega ten koniec wszechswiata ? jest jakas sciana przez ktora nie mozna sie przebic ale taka "sciana tez ma swoja gestosc i tez by sie musiala ta gestosc nigdy nie konczyc? odp mi prosze na to pytanie od zawsze sie nad nim zastanawiałam

Gość wyższy stan ducha
jestesmy jakby w takiej bańce, którą trzymają do kupy różne siły - grawitacja, materia, antymateria- długo by mozna pisać, ta bańka powstała w wyniku wielkiego wybuchu i się rozszerzeża i tu są dwie teorie, jaki bedzie jej koniec- albo zacznie się kurczyć ażznikinie, albo będzie się rozszerzać aż wszystko się rozpłynie....

Gość wyższy stan ducha
...co więcej obok nas mogą istnieć inne takie bańki, ale nie mamy szans do nich dotrzeń, ponieważ w każdej z nich może być inna liczba wymiarów...u nas są 4, a gdzie indziej może być 3,5, 7 do 9

Nie bardzo wierze w ten caly raj. Ludzie w niego wierza tylko dlatego, bo ktos tak kiedys napisal i dlatego, ze akurat urodzili sie w kulturze, w ktorej wszyscy mowia, ze tak ma byc. Jakbyscie sie urodzili w kraju islamskim to byscie tak samo bezgranicznie wierzyli w to, co mowi Koran. Wiec wasza wiara jest tak naprawde przypadkowa.

Gość wyższy stan ducha
enamorada> w islamie też jest raj.... w każdej religii jest.... czasem w różnych postaciach, np. jako reinkarnacja do lepszego bytu w hinduiźmie.... generalnie albo ludzie mają masowo taką potrzebę....albo jednak coś w tym jest....

Moze i ja sie wlacze do dyskusji:)Od pewnego czasu mam podobne mysli co autorka topiku-jak tam jest?Kiedys rozmawialam z chlopakiem,ktory jest ateista o Bogu,smierci i wogole.Staral mi sie w logiczny sposob wytlumaczyc rzeczy w ktore ja wierze.A mianowicie: -tunel po smierci= to obraz wyslany przez mozg,ktoremu ze tak powiem cale zycie bylo wpajane ze po smierci widzi sie tunel i ktory po zakodowaniu tej informacji,taki wlasnie obraz wysyla w czasie smierci,badz smierci klinicznej -widzenie aniolow i rozne objawienia jakich doswiadczyli apostolowie =to wynik zazywania przez nich roslin halucynogennych.Wg nich to byly wizje od Boga a tak naprawde byly to wizje narkotykowe Podal mi duzo logicznych wytlumaczen ale nie bede o nich pisac bo to byloby za dlugo.Ja mimo tego wierze w BOga bo to daje sens memu zyciu,Wiem ze nie zyje nadaremno,ze gdzies tam wszystko ma swoj cel i sens.

A wytlumaczcie mi jeszcze jedna rzecz.Wg teorii Darwina ludzie pochodza od malpy.Dlaczego wiec wynik ewolucji nie dotyczyl wszystkich malp?Jezeli jestesmy ewolucja malpy to powinno nie byc malp,tylko ludzie,prawda?

Gość wyższy stan ducha
a dlaczego nie wszystkie ryby zmieniły się w płazy, a wszystkie płazy w gady itd.... twoim tokiem myslenia, to na ziemi powiini być w tej chwili tylko ludzie, bo oni są na końcu ewolucji .... a prawda jest taka, że zmiany zazwyczaj zachodzą w jakichś szczególnych okolicznościach....mozna to nawet zaobserwować, np. u osób niewidomych wyostrza się słuch

Gość Kasia 18-1990
Lady Pretensja - tak ale nasz gatunek tylko pochodzi od małpy czyli ten gatunek małpy ewoluował ...a było wiele gatunków małpy ... przeciez człowiek tez mial na początku pare gatunków ale oni nie przetrwali...nieraz zastanawiam sie jakby oni wygladali a wy?

Gość wyższy stan ducha
ps co do tzw "tunelu" to ja kiedyś spotkałam się z teorią, ze to są ostatnie fale mózgowe, kórych encefalograf już nie wykrywa, ponieważ występują zbyt głeboko w środku czaski.... czyli na wykresie człowiek nie zyje już, a tak na prawdę, to jest jeszcze ostatni przejaw zycia...

Gość Kasia 18-1990
A teraz nastepne pytanko .. to w raju są tez nasi prabszodkowie tacy przed epoka kamienia troche to dziwne jak wyobraze sobie np pitagorasa i takiego małpoluda ..a mysleliscie O TYM tym ze jak BÓG STWORZYŁ CZLOWIEKA NA SWOJE PODOBIENSTWO a czlowiek pochodzi od małpy to Bóg musi miec wyglad małpy....

Kasia 18-1990=oj widze ze nie uwazalas na lekcji w szkole:)Wiara w Boga i teoria Darwina to dwie sprzeczne sprawy.Jedni wierza ze stworzyl nas Bog a inni wierza ze pochodzimy od malpy.Wiec uwierz mi,Bog napewno nie wyglada jak malpa:)

Gość wyższy stan ducha
kasia, ja tego tak dosłowne bym nie traktowała..... biblia i inne święte księgi, to trochę takie legendy.... raczej nie można ich dosłownie traktować.... ale dla mnie,fascynujące jest to, że po tylu wiekach nadal przekazują aktualne prawdy....

Gość wyższy stan ducha
ej no a ja znam teorię,że nie ma takiej sprzecznosci.... że opis stworzenia Adama i Ewy, jest umowny.... a na prawdę chodzi o to, że Bóg tak pokierował wszechswiatem, że powstanie w nim zycia i całe ewolucja była mozliwa....

Gość Kasia 18-1990
Lady Pretensja-jak sie moze wykluczac przeciez to udowodnione naukowo : człowiek pochodzi od małpy! ... ksieza musza sie z tym zgodzic a nawet juz sie z tym zgodzili , zaden ksiadz nie powie ze to bzdura!!!

Gość wyższy stan ducha
tylko Giertych się z tym nie zgadza :P

Gość Kasia 18-1990
wyższy stan ducha-to po co te kłamstwa o jabłku , adamie i ewie więc jak zinterpretujesz to jabłko ? a w 10 przykazaniach jest nie kłam więc jak to jest Biblia sama łamie te przykazania....

Ewa,Adam i jablko to przedstawiony obraz poczatku ludzkosci tak" na chlopski rozum".Ksiadz mi tak kiedys powiedzial:P Dobra ide spac bo od tego myslenia jak to jest naprawde,glowa mnie rozbolala:P

Gość wyższy stan ducha
to taka przenośnia...biblia była pisana dla wiesniaków sprzed 2000lat i dla nas.... taki średniowieczny wieśniak, nie znał teori Darwina, bo wtedy nawet takiej nie było....ale też chciał wiedzieć skąd pochodzi i dokąd zmierza, to mu najwyzszy podsuną Ewcią z owocem.... teraz mamy juz różne teorie, badania, naukowcó więc w węże i jabłka nie wierzymy...a historę o Jabłku i Ewie możemy potraktować jako historie o pokusie i silnej woli....

Gość Kasia 18-1990
ja tez ide juz spac , bo jutro rano pobutka :(

Gość wyższy stan ducha
dobranoc, ja czekam na mojego m. i tak mnie zbudzi jak przyjedzie...

Gość toaleta publiczna
wiesniacy 2000 lat temu nie umieli czytac....