Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gtjugg

obwod glowki Waszych roczniakow

Polecane posty

Gość gtjugg

moja coreczka ma mała glowke, jedzimy co 2 miesciace do poradni patologicznej bo jest wczesniakim, teraz ma rok i tylko 44 cm , ja tez mam waska i mala glowe ale naczytalam sie o maloglowiu...

Gość gtjugg
tzn ma ona 14 miesaicy ale korygowane 12 , bo ur sie w 7 miesciacu

Mój syn urodził się z małym obwodem, no w normie, ale chyba od niego norma się zaczyna :), z malutkim ciemiączkiem 0,5x05, które zresztą zarosło bardzo wcześnie. Nie martw się, główka rośnie, jest na pewno wszystko w porządku.

Gość MAjka.3
moj ma 46,5

Nie przejmuj sie. Moja corka tez miala malenka glowke, bo ogolnie jest drobnym dzieckiem. Pamietam, ze jak miala 14 miesiecy kupilismy jej kapelusz na 45 cm. A teraz- pol roku pozniej- tak nagle przyspieszyla, ze zarowno ubranka ma 2 rozmiary wieksze, jak i obwod glowki znacznie sie zwiekszyl. Mysle, ze jesli dziecko miesci sie w normalch i nie wykazuje jakichs niepokojacych objawow, to nie powinnas sie zamartwiac.

Sprawdziłam w książeczce, miał 44,5. :) Biorąc pod uwagę, że Ty masz dziewczynkę, w dodatku wcześniaka, to naprawdę nie masz się czym martwić.

nie powinnaś pytać mam donoszonych dzieci o obwód główki i porównywać te obwody z główką swojego wcześniaka. wcześniaki rozwijają się trochę inaczej i gonią dzieci donoszone, ale każde w swoim tempie. nikt Ci tu nie powie, czy te 44 cm to mało czy dużo, chyba że znajdzie się jakiś neonatolog. zapytaj w poradni.

A co ma do tego neonatolog. To lekarz od noworodków. Mieści w normie na siatce centylowej, nawet będąc wcześniakiem, to znaczy, że jest ok. Gdyby coś było nie tak, to już dawno by wiedziała, szczególnie, że dziecko jest otoczone specjalną opieką.