Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gorąca_herbatka

wycieczka do Egiptu

Polecane posty

Gość gorąca_herbatka

jedziemy w marcu do Hurghady, powiedzcie co warto zobaczyć w Egipcie, na jakie wycieczki fakultatywne jechać, jaki jest ich koszt. ile bagażu można zabrać i czego zabierać nie można. na co trzeba uważać. ile alkoholu można wwieźć. miło spędziliście wakacje w Egipcie? wdzięczna będę okrutnie ;)

Gość gorąca_herbatka
no co nikt w egipcie nie był? ;)

Gość czasem jak sie uszy
nie ;) nikt nie byl ;) :o

Gość GOLDFENIKS
Cześć! ja z mężem byłam w zeszłym roku w Egipcie z wycieczką wzdłuż Nilu, zwiedziliśmy wszystko. Tobie polecam jako wycieczki fakultetywne wyjazd do Kairu, Rafy koralowe z nurkowaniem, safari na quadzie, wyjazd do abu-simbel czy jakoś tak. Na samolot możesz wnieść litr piwa lub wina i 0,5 litra wódki, chyba że coś się zmieniło. Alkohol możesz kupić dopiero po odprawie celnej, bo przy odprawie nic nie możesz mieć płynnego, nawet napoju, ani ostrego ,metalowego, np.cążek.

Gość gorąca_herbatka
a miałam nadzieję, że mi pomożecie ;)

Gość GOLDFENIKS
Na co uważać? Nie pij nieprzegotowaniej wody, ani ich egipskich alkoholi przez pierwszy tydzień, a będzie dobrze:)

Gość Jannaa
dziewczyny, ja tez marze o wyjezdzie do EGiptu w marcu; powiedzcie, jakie sa tam temperatury-czy mozna sie opalac, kapac w morzu? Bede wdzieczna ogormnie

Gość GOLDFENIKS
Wycieczki tak jak i wszystko targujesz ile wlezie, możesz zaoszczędzić nawet 70%, bez ściemy. Bagażu nie pamiętam ile można mieć chyba 5-10 kg na osobę.. podręczny to 0,5 kg.

Gość małakotka
Jedziesz do Egiptu żeby się uchlać? Alkohol jako artykuł pierwszej potrzeby? Zemsta faraona i tak ci dopadnie, nawet przy "dezynfekcji". Od tego, co zobaczyć są mapy, przewodniki i literatura faktu.

Gość gorąca_herbatka
o dzięki GOLDFENIKS. a chciałam zabrać wódkę od razu, bo nam sporo weselnej zostało ;) a bagażu ile można zabrać, bo raz słyszałam że 20kg, innym że tylko 15. to prawda, że nic płynnego nie można mieć w podręcznym?

Gość GOLDFENIKS
Widać ,że tam nie byłaś/byłeś skoro nazywasz ich Arabusami. Ja bardzo zmieniłam zdanie na ich temat, wcześniej też uważałam ich że tylko bomby podkłądają. Nie znam bardziej życzliwego narodu jak oni, zależy im na handlu, dlatego są dla nas mili. Nie to co np. we Włoszech... :(

Gość GOLDFENIKS
Możesz mieć w podręcznym napój, alkohol, który sobie kupisz na lotnisku po odprawie, ceny z kosmosu! Tak,tak alkohol, u nas jeden to się tak nachlał, że nie wytrzyłmał te 3,5 godziny lotu i padł pod kiblem w samolocie,he,he

Gość GOLDFENIKS
co do bagażu nie pamiętam czy 10 kg czy 20, naprawdę.

Gość gorąca_herbatka
pewnie, że nie będę się zalewać w trupa co wieczór, bo do tego i Polska się nadaje. Ale żadna frajda na wycieczce dwa dni w kiblu spędzić, a słyszałam, że pomaga wypicie 50-tki naszej wódki przed snem. warto spróbować. ale nie wiedziałam, ze nie powinno się pić ich alkoholu przez pierwszy tydzień.

Gość GOLDFENIKS
Po przylocie macie 48 godzin na znalezienie sklepu wolnocłowego, tam jest dużo taniej (alkohole, papierosy) Wszystko bierzecie na paszport. Także co do alkoholu się nie martwcie, tam wskazanie jest zaczynać dzień od setki :) Z ich egipskich alkoholi polecam quizo, bardzo smaczny drink ze spritem, piwo sakara. Można też wszędzie dostać hainekena, wodę nestlle, cole, sprita w puszce.

Gość GOLDFENIKS
Wiesz ich alkohol robiony jest na ich wodzie... A to woda powoduje zemstę, zresztą owoce ich egzotyczne też... Ja wzięłam zapas smektry i z nim wróciłam, a ich alkohol piłam po 10 dniach i ich wodę przegotowaną z kawą polską.

Gość GOLDFENIKS
Bardzo nas się podobało i już planujemy nowy wylot gdzieś na 2010, ajk dolar stanieje. A w którą część hurghady lecicie??? Te miasto ma 40 km, zbudowane głównie z hoteli wzdłuż brzegu morza.

Gość GOLDFENIKS
Myśmy byli czerwiec/lipiec - upał nie do zniesienia. Moja koleżanka była w listopadzie, to mówi że super, nie jest aż tak upalnie, ale gorąco jest. Opalać się można i pływać też można, a na noc podgrzewają wodę w basenowych hotelach.

Gość GOLDFENIKS
Jak coś będziesz jeszcze chciała wiedzieć to podaję swój GG 6810392, Monika

Gość a ja tez byłam
a do jakeigo hotelu jak można zapytac

Gość gorąca_herbatka
jedziemy do tej starszej i spokojniejszej ;) hotel alf leila wa lejla czy coś podobnego. najbardziej obawiam się że na lotnisku będzie cos nie tak. słyszałam też, że płacić można nie tylko za nadbagaż, ale i przekroczenie wymiarów bagażu. Jananaa w marcu jest tam ok 25 stopni, wiec jak nasze lato ;) opalać się można tylko zabierz krem z wysokim filtrem, bo wrócisz jak skwarka. w morzu kąpać się możesz, ale trzeba uważać na różne stworzonka. najlepiej wchodź do wody w obuwiu - w sklepach sportowych znajdzesz gumowe jakby trampki.

Gość a ja tez byłam
macie all czy hb

Gość gorąca_herbatka
all incl. gdzie jeszcze można sprawdzić ile bagażu można wnieść? pytałam o linie lotnicze to usłyszałam że standardowo egipskie, jakby tylko jedne były ;)

Gość a ja tez byłam
na bilecie pisze

Gość a ja tez byłam
to prawdopodobnie 20 kg od łebka

Gość Wezwijcie lekarza
Nifuroksazyd- to sprawdzony lek na zemstę faraona.

ja byłam w Egiopcie,ale mam nie miłe wspomnienia bo w ostanid zien nas w hotelu okradli,ukradli około 200 dolarów,i egiopskie jakies funty i teelfon,Wszystko z sejfu.Ponadto na polskiej stronie powitała ans niespodzianka.Wioazla papierosy,pamietki i perfumy które kupiłam na lotnisku, W egiopce powiedzieli ze sopoko moge sobie wziąsc 10 wagonaów ze mnie przepuszcza;/.ale w Polsce ,celnik nas zatrzymał,akurat kurwa ans i kazał wszystko wypakowac,o mało co dostałybm kolegium za przemyt;/ Ja tu byłam pewn ze miałam wszystko oka tu zonk owszem mozna 10 przewiezc,ale paczek a ja miałam wagony;/ w ogóle miałam pamiaetk na 500 euro,a oni hasło ze max na 250 moge zakupy zrobic i jeszce te perfumy..oryginalne mozesz przewiezc 150 ml,a ja oczywisce 250..o mało co nie popłakałabym sie, ale jakos an szczescie ans puscili

aha i jak jestes blondynka badz lekka szatynka to uwazaj..mnie chcieli kupic za wielbłady...na dodtaek raz sie pokłociłam z moim i on powiedział ze mnie odda za darmo,jeden egipcjanin mówiący po polsku to usłyszał,,,puscił plote po swoich i jak weslismy na plaze,to kurwa mac,taka afera była ze szok,te debile nie poąłpali sie ze to sa zarty;/ o mało co nie została bym przypisana do jakiego haremu;/ bleeee

Gość GOLDFENIKS
He,he. o to się nie martw, oni wszystkie wyceniają na ilość wielbłądów. Owszem zaczepiają nawet po polsku mówiąc ozeń się ze mną, jakie masz piękne blue eye, kocham cię itp, łapią i szarpią za rękę, trzeba się pilnować, zwłaszcza blondynki bez mężczyzny. Najczęściej jak widz, że idziesz z facetem to pod nosem burczą lucky men czy podobnie...