Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość yossa85

jakie wpisać nazwisko jak jesteśmy po cywilnym

Polecane posty

Gość yossa85

Witam Wszystkich jesteśmy już po ślubie cywilnym za niedługo będziemy brać kościelny nie wiem jakie wpisać nazwisko na zaproszeniach dla gości (panieńskie czy takie jak mam teraz)???????proszę pomóżcie

Gość tak jak nazywasz się teraz
przecież nie nosisz już nazwiska panieńskiego,. to nie ma sensu go wpisywać

Gość glupie pytanie ...
oczywiscie ze te co masz teraz ;/

my juz jestesmy rok po cywilnym, a koscielny w czerwcu :) i wpisuje nazwisko swoje czyli tak jak sie teraz nazywam - nazwisko po mezu, bo po co robic cyrk i wpisywac panienskie jak przeciez wiekszosc rodziny i tak wie ze jestesmy juz malzenstwem

Gość na zaproszeniach panieńskie
w pismach urzędowych, to które przyjełaś zawierając związek małżeński

Gość ihaha
na zaproszeniach papnieńskie? A to z jakiej okazji? przeciez ona nie nosi juz nazwiska panieńskiego, to dlaczego ma udawać, ze tak jest?

jestescie po cywilnym ale ma sie wrazenie jabyscie mieli po 18 lat:-) jak po cywilnym i przejelas nazwisko meza no to tym sie juz poslugujesz i to wpisujesz.

Gość a ja bym wspiała
panieńskie aby dokładnie było wiadomo kto z kim i aby goście mieli pamiątke:p

ja jestem po cywilnym i tez wpisuje nazwisko męża, kamerzyście też mówiłam, że na kasecie ma byc moje obecne nazwisko a nie panienskie moze byc jedynie dopisek ze z domu taka i taka

Gość mój kuzyn tez po cywilnym
na zaproszeniu miał panieńskie nazwisko żony

Gość h.2.o
ja byłam ostatno na takim weselu i mimo ze po cywilnym byli chyba ponad rok, to na zaproszeniach było panieńskie nazwisko

Gość ihaha
moim zdaniem to kompletnie bez sensu wpisywać nazwisko panieńskie. Chyba, ze tak, jak ktoś pisał- w nawiasie (z domu...). przecież te kobiety juz sie tak nie nazywają, więc wstydza się tego, czy jak?

My jesteśmy po cywilnym i bierzemy kościelny. Ślub cywilny braliśmy niedawno i niewiele osób z mojej Rodziny wie, jak sie teraz nazywam, choć wiedzą, ze jesteśmy po slubie. Biorąc to pod uwagę jak również fakt, iż w obliczu instytucji kościoła nie jestem mężatką na zaproszeniach mam nazwisko panieńskie i tak mam się podpisać w księdze małżeńskiej podczas zawierania sakramentu małżeństwa. Zapytałam o to księdza i powiedział, że dla Kościoła nasz ślub cywilny jest konkubinatem. Swoją drogą chciałabym widzieć miny moich ciotek, gdyby dostały zaproszenia na ślub nie wiedzieć do kogo... To byłoby dobre :) Tak więc reasumując nazwisko na zaproszeniu mam panieńskie, bo skoro dla kościoła nie jestem mężatką, a zapraszam przecież na ślub kościelny właśnie to dla mnie to jakby oczywiste. Rozważaliśmy też wpisanie mojego obecnego nazwiska, a panieńskiego w nawiasie, jak ktos tu wyżej zasugerował i uważam, że to też dobry pomysł.