Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ciezarowka 123

KONTROLA ZUS

Polecane posty

Gość etammmmmmmmmmmm
jak pracujesz od września to raczej nie ale wiesz jak to jest zus to taka podła instytucja która zajmuje się szpiegostwem i zbieraniem okupu od pracujących :P i nie ma w zwyczaju dawac kasy i zrobi wszystko żeby nie dac ani złotówki w imie prawa oczywiście

Gość justyna177
niestety wiem:(nawiasem mowiac za co my placimy skoro nie mozna tego pozniej dostac od panstwa???dzieki za otuche:)a moze byc tak ze zus nie bedzie przelewal pieniedzy za wynagrodzenie na moje konto?czy to jest tak ze to zus przekazuje srodki firmie i ona dokonuje wyplaty wynagrodzen?nie orientujesz sie moze?

Gość etammmmmmmmmmmm
to zalezy ile firma zatrudnia osób jak mniej niż 20 to placi zus kasa na poczcie lub listonosz przynosi ale można złożyc wniosek o przelanie kasy na konto dają tam taki formular do wypełnienia a jak firma zatrudnia więcej osób to tobie płaci firma a jej ZUS oddaje :)

Gość nie przejmuj się
poproś swojego ginekologa o zaświadczenie, że tego dnia byłaś na badaniach i już :)

Gość robertasteliks
Czy są inne opcje?Nie chcę naciągać swojego lekarza na takie rzeczy...

Gość to trza było siedzieć w domu
skoro gin ci wystawia bezpodstawnie zwolnienie, to i zaświadczenie wystawi :) mogłaś siedzieć w domu :) takie są konsekwencje naciąganego zwolnienia, jak nie musisz leżeć to dlaczego ci nie wystawił normalnego zwolnienia "chodzącego " ? tak czy siak musisz coś wymyśleć, bo będziesz musiała oddać całą kasę

Gość robertasteliks
Nie wystawił zwykłego bo poprzednai ciąża skończyła się poronieniem. Przeglądam fora i czasem natykam się na takie "fajne" komentarze jak Twoje...i współczuję ludziom, którzy muszą czytać tego rodzaju wypowiedzi. Oby Ciebie nie dotykal nigdy problem.

Gość etammmmmmmmmmm
jak nie gina to może lekarza ogólnego przecież mogaś miec grype lub wez skierowanie na badanie np usg i powiedz ze miałaś właśnie wtedy bo mąż miał wolne lub tata i z tobą pojechał ale nie jedz do nich tylko dzwon bo jak pojedziesz bedzie nie ciekawie

Gość alicjak
absolutnie tam nie jedź skoro na zwolnieniu masz, że musisz leżeć! to najprostszy sposób abyś musiała im oddać kasę! zadzwoń albo napisz pismo że byłas na badaniach (załatw zaświadczenie).poza tym mogłaś np brać prysznic lub po prostu spać i tyle.

Gość etammmmmmmmmm
a ja dalej walcze z ZUS em najpierw chcieli mi wmówić że jestem fikcyjnie zatrudniona a teraz komisja lekarska MASAKRA i od lutego nie mam kasy kurcze robi się malo ciekawie ale się nie poddam

Gość astoria777
ktoś jeszcze ma przeboje z Zakładem Utylizacji Szmalu?

hej dziewczyny:)) Mam pytanko jestem na l4 od sierpnia zwolnienie chodzone nie miałam jeszzcze kontroli z ZUSu a chciałabym wyjechac na 2 dni z domu do rodziny bo jestem sama ja jeszcze mam zawroty głowy. co zrobic jak zus w tym czasie przyjdzie do domu

Gość skskskutek
Dziewczyny to może i mi cos poradzicie... Otóż od sierpnia jestem zatrudniona na czas okreslony...mam umowę na cztery miesiące.No i wpadłam...........jestem w 9 tygodniu ciąży.I teraz nie wiem co mam zrobic....aż boję się przyznac pracodawcy,że jestem w ciązy bo gotów pomysleć..ba na pewno pomyśli,że zrobiłam to specjalne.Niedawno mi powiedział,że jest bardzo ze mnie zadowolony i mysli na przedłuzeniem ze mna umowy.no i teraz sie boję....bo jak sie dowie,że jestem w ciąży to na bank mnie wywali.a jak nie powiem i przedłuży ze mna umowę to jak sie w końcu wyda mój stan to będę się czuła jak najgorsza swinia,że go naciągam.Jestem w takiej kropce,że nie wiem co robic...poradżcie coś

umowa została zawarta na okres próbny dłuższy niż 1 miesiąc, w związku z tym zostaje ona przedłużona do dnia porodu tak mówi kodeks pracy - poszukaj dobrze w KP, z dniem porodu umowa ta wygasa i przysługuje Ci wtedy zasiłek macierzyński płacony przez Zus, niestety nie bedziesz mogła skorzystać z urlopu wychowawczego bo nie będziesz już nigdzie zatrudniona :( ja na twoim miejscu poinformowałabym pracodawcę o twoim stanie i żeby wiedział że jak zajdzie potrzeba to do rozwiązania będziesz przebywać na zwolnieniu lekarskim.

Gość skskskutek
Nina dzięki bardzo dzięki....ale i tak mi strasznie głupio,że tak mi wyszło.No ale trudno,teraz najwazniejsza jest dzidzia.

Gość kawusia5
jestesm zatrudniona od miesiaca, o ciazy dowiedzialam sie po tygodniu pracy. lekarz proponuje mi zwolnienie bo okres wyczekiwania dobiega konca. sens w tym ze na karcie ciazy wpisala mi 1wsza wizyte z data tydzien przed rozpoczeciem pracy, a wtedy jeszcze lo ciazy nie wiedzialam. bo byla za wczesna a ona nie miala usg... czy przy kontroli z zus chca widziec karte ciazy?

Jestem a L4 od kwietnia i jak na razie ZUS mnie nie odwiedził a mam L4 od począdku że muszę leżeć. Koleżanka ma na swojim L4 ze moze chodzic a Zus ja odwiedził. a nalezymy do tego samego oddziału ZUS

Gość kawusia5
to moze zalezy jak dlugo pracujesz Ty a twoja kolezanka? i po jakim czasie stazu pracy poszlyscie na zwolnienie???

a nawet Zus mógł ją odwiedzić na wniosek pracodawcy, lub drogą "loteryjną" skoro może chodzić to dla Zusu może też pracować

Gość kawusia5
slyszalam ze czesciej kontroluja kobiety ktore maja lezec, zeby sprawdzic czy to robia naprawde. a wtedy to nawet do ogrodka na swieze powietzrze nie mozna wyjsc....

ja pracuje 3 lata, a koleżanka około 5 lat. w innych firmach pracujemy. jest to chore prawo jak dla mnie. bo tak jak piszesz nawed nie mam prawa wyjść do ogrodu poleżeć na leżaku jeśli mam L4 lezące. siostra 4,5 lata temu była sprawdzona przez ZUS.babka kazała jej pokazać w ktorym łożku leży.

No ale jeśli ja mam l4 chodzone to chyba moge wyjsc na zakupy albo do parku na spacer ciekawa jestem co wteddy ZUS zrobi jak mnie nie zastaną w domu ponoc przychodza 2 razy i jak nie zastana w domu to zostawiaja powiadomienie

Gość misiunia222
Witam!!! Piszę, bo mam taki dylemat: Od sierpnia tego roku zostałam zatrudniona, a byłam w 4 mc ciąży. Od połowy września poszłam na zwolnienie L4, teraz ZUS chce robić jakieś kontrole. Czy mogę się spodziewać,że zapukają do moich drzwi??? I co dokładnie mogą sprawdzać????

hej ja dzwoniłam do zusu i jeśli masz na l4 napisane ze mozesz chodzic zus nie powinien nic ci zrobic nawet jesli zastukaja do twoich drzwi i cie nie bedzie to musisz napisac gdzie byłas w tym czasie oni sprawdzaja czy na zwolnieniu przebywasz w domu

Ja siedzę na L4 od 14 października do końca ciąży. Miałam wysokie ciśnienie (ok 150/90) i biorę Metocard, żeby zwalczyć. Chociaż przyznam, że po ok 2 tygodniach na zwolnieniu ciśnienie bardzo mi się poprawiło, teraz jest zupełnie w normie. Ale i tak muszę je 3 razy dziennie mierzyć i wszystko sobie zapisuję. Tak że nie boję się żadnego nalotu ZUS-u, bo jakby co, to im pokażę kartę ciąży, gdzie jak byk widnieje diagnoza gina i kardiologa. Mogą się pocałować ;)

Gość AAAAAAAAAAAAAlllllllllAAAAAAAA
chodzi o to czy czasem nie jesteś na wczasach itp;)

a ja odświeżam wątek jak to jest z tymi kontrolami zusu aktualnie. Ja od początku września mam iść na zwolnienie będzie to mój 20tc. I zastanawiam się czy zus będzie kontrolował. I jak to jest z tymi chodzonymi zwolnieniami jak zus skontroluje a nas nie ma w domu

Gość nie ma takiego prawa
i nakazu abym majac leżące zwolnienie musiała leżeć u siebie w domu. moja kontrola nie przyniosłaby efektu bo odkąd jestem na zwolnieniu, leże sobie w domu ale innym...mam drugi dom w górach i inny nad morzem. Jestem w tym drugim, bo mam prawo odpoczywać tam, gdzie mi sie podoba. zusu nie muszę informować o swojej sytuacji majątkowej...

No nie weim czy to jest tak do końca pisały tu dziewczyny ze jak miały leżące zwolnienie to jak Cie nie ma w domu naprawdę musisz się ostro tłumaczyć np przedstawiając zaświadczenie od lekarza że w tym czasie byłaś na badaniu