Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dwadziescia piec

Pytanie do POLONISTOW lub milosnikow poprawnej polszczyzny

Polecane posty

Gość dwadziescia piec

Mowi sie: Ide do ksiegarni (jedno "i"') ale: Naleze do partii (dwa "i") Kiedy podwajamy na koncu "i", a kiedy nie?

Gość gdgsdf
gdy na końcu wyrazu jest 'a' w mianowniku chociaz to tez chujowa zasada, bo jest i bibliotekA i partiA:O

Gość fbfhdfh
Jak sama słusznie zauważyłaś, kiedy piszemy podwójne I lub nie :P

Gość dwadziescia piec
No i gdzie sa ci natretni poprawiacze bledow? Teraz wasza pomoc by sie przydala, a was nie ma...

Gość fakt faktem dziwne jest to
Końcówkę -ii stosujemy, gdy końcówka danego wyrazu po przeczytaniu brzmi jak "ja" - historia -> historii, - materia -> materii, - ortografia -> ortografii, Gdy nie słyszymy w końcówce "ja", to wtedy wyraz w dopełniaczu będzie kończył się na -i: - idea -> idei, Wyjątek stanowić będą wyrazy z końcówką -cja, -zja i -sja, w przypadku wymienionych, w dopełniaczu wyraz kończyć będzie się na -ji: - racja -> racji

Gość dwadziescia piec
Dzieki! Pewnie jest wiecej wyjatkow, bo np. mowimy nadzieja-nadziei, a racja-racji.

Bo kiedy jest na końcu "j" zawsze dajesz jedno "i" :) Więc nadzieja czy racja nie podchodzą pod tą samą zasadę co "księgarnia" czy "partia".

Gość dwadziescia piec
Tak, wiem, ze to inny przyklad. Ja zawsze sie zastanawiam czy dac dwa 'i' na koncu i wreszcie nie bede musiala zagladac do slownika;)

Gość waznee pytanie
to jak powinno być :na ziemi czy ziemii -wygląda na to ,że to drugie bo wyraznie slyszę "ja",a czesto ludzie piszą stąpam po ziemi,nie ziemii:o na chemi czy chemii ?

Gość chemii

Gość dwadziescia piec
ziemia-ziemi chemia-chemii Wychodzi na to, ze regula ma mnostwo wyjatkow...

a dlaczego w ziemi słyszysz ziemJa? Może po prostu na wymowę też zwracaj uwagę. Ponadto napisałam że 2 razy i piszemy wtedy kiedy "słyszymy" końcówkę "ja" a nie widzimy, więc np słowo nadzieJA nie tylko słyszymy JA ale również widzimy JA. A nie o to chodzi. hihihi - jeszcze jedna stara zasada odnosnie wyrazów na H a nie CH. Wszystko co się kołysze (huśtawka, hamak itp) oraz to co związane z głośnością (huk, hałas itp) piszemy H a nie CH :)

Gość gdzie ta regulka
ale na jakiej regule oprzec fakt ze piszemy "ziemi" nie "ziemii" ,przeciez wg tezy pisze sie "chemii" nie jarzę :o

Gość dwadziescia piec
Ja slysze JA w "ziemia" i "chemia". To "j" nie jest tak dobitnie wymawiane, ale jednak jest...

Gość czekam na wyjasnienie
no i ja tez slysze ,niech ktos to wyjasni

to na kurs dykcji trzeba się wybrać albo do laryngologa :)

Gość dwadziescia piec
fakt faktem, a co ty slyszysz? ziema? ziemija? Ja slysze ziemja, z tym ze to j jest bardzo delikatnie wymawiane.

ja słyszę MIA a nie MJA. Hmm, może z ziemniakiem sobie skojarz, wtedy na pewno będziesz słyszała I a nie J :) Czy w ziemniaku też słyszysz J? Albo z taką budowlą ziemianką?