Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

straszna zolza

matura - matematyka..

Polecane posty

Co uważacie o obowiązkowej maturze z matematyki w przyszłym roku? Na moje nieszczęście będę ją pisała.. :( Uważam że to jest bezsensu żeby wprowadzać coś takiego.. Przecież matematyki się nie nauczysz.. musisz ją zrozumieć.. Myślę że osoby które umieją dobrze matematykę po prostu się z tym urodziły:) Założę się ze strasznie dużo osób nie zda w przyszłym roku matematyki.. no ale cóż to był kaprys pewnego ministra ..

Gość Katieeee
a ja uważam ,że to bardzo dobry pomysł. Wydaje mi się że każdy jest w stanie nauczyć się podstaw matematyki na tyle żeby zdać tą maturę - i nikt tu przecież nie będzie wymagał od humanistów jakiś wybitnych wyników a chodzi o to po prostu żeby każdy potrafił wykonywać najprostsze działania. Natomiast jeśli chodzi o wrodzone umiejętności do matematyki to nie jest to też do końca prawda :) może jeśli chodzi o wyższy stopień wtajemniczenia ale przy systematycznej pracy nie ma powodu żeby się bać tego egzaminu na poziomie podstawowym. Alee ja zdawałam matematykę rozszerzoną z wyboru więc zdaję sobie sprawę że jest to inne spojrzenie na tą sprawę niż przyszłych maturzystów :P

No właśnie.. rozszerzona matematyka nigdy nie wchodzi w grę.. nawet na podstawowa.. i się też z tobą nie zgadzam bo na maturze nie masz podstaw ale też trudniejsze rzeczy.. Podstawy matematyczne to odejmowanie, dostawanie, mnożenie, dzielenie itp a nie funkcje, kosinusy itp więc to jest bardzo zły pomysł z tą maturą :)

Gość qwertyuioppppppppppp
ja tam lubilam matme i te kosinusy :D

Gość patrząca trzeźwo
To tak samo jakby ktoś z umysłem ścisłym stwierdził że nie może pisać matury z polskiego bo napisanie składnego wypracowania go przerasta Bardzo dobrze że wprowadzają obowiązkową maturę z matematyki, ćwiczcie umysły :)

Gość dsa
Uwierz, matura to podstawy matematyki. Właściwie podstawy podstaw ;)

Gość carise
tez uwazam ze wprowadzenie matmy na maturzew to bardzo dobry pomysł. a dlaczego? bo przestajecie myslec...pozniej idzie takie "cos" na studia i i glowa mala co wymysla..albo nie wymysla.. mowie powaznie. w lo nie ma jakiejs strasznej matmy. podstawy podstaw a co za tym idzie to samo jest na maturze. dla mnie jesli ktos tego nie moze zdac na to absolutne minimum to kariere powinien zakonczyc na gimnazjum...

Gość carise
noo..po co w ogole jakies przedmioty sa na maturze? po co w ogole matura? kazdemu mogli by dawac po ukonczeniu 19. roku zycia. a tu jakies wymagania sa...fuj

Gość asiulaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
ja jestem jak najbardziej przeciwna tej glupiej maturze z matematyki.naprzyklad ja nie mam problemu z przedmiotami humanistycznymi ale matme mozna by we mnie mlotkiem wbijac i tak nie zrozumiem, a zwolennicy ? jak chcecie pisac ta mature to przeciez mozecie sobie ja pisac nikt wam nie broni,ale po co ma byc ona obowiazkowa ?:/

Gość dys tajm in orendż
ja tez jestem za obowiązkową maturą z matematyki Poziom podstawowy jest banalny. Ludzie uczcie się, wyjdzie Wam to na dobre:)

Gość dsa
asiulaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - a po co matura z polskiego?

Gość zwolenniczka matematyczka
a po co ma byc polski obowiazkowy? jak idziemy juz w tym kiedrunku to posunmy sie dalej i niech zaden przedmiot nie bedzie obowiazkowy. bedzie z glowy... kiedys matura z matmy byla obowiazkowa i jakos zdawali...a teraz? calkowicie pozbyliscie sie logicznego myslenia. i spoleczenstwo coraz glupsze...

Gość jhbjgjkgkuk
nie chcecie zdawać matematyki? Nikt wam nie karze zdawać matury:) Ktoś też musi ulice zamiatac

Gość pinaacolada
z rozumieniem matmy sie trzeba sie urodzic. ja lubie matematyke i bardzo staram sie rozumiec, cwicze itd. i z lekcji rozumiem wszystko, a nie urodzilam sie z tym bo wczesniej mialam problemy z matematyka.wystarcza tylko checi a podstawe zda kazdy

Gość bnljbb
a moim zdaniem to nie powinno być obowiązkowe i bardzo wam współczuję mówi przedstawiciel rocznika 84 :)

Gość ollinka135
Fakt faktem, że podstawowa matura na maturze póki co nie jest łatwa (wypowiadam się jako osoba chodząca do klasy o profilu humanistycznym, ale w miarę lubiąca matematykę :P ). Moja koleżanka, jako jedyna z naszej klasy zdawała matmę na maturze i, mimo, że jest zdolna i naprawdę dobra z tego przedmiotu to przez ponad rok chodziła na korepetycje, maturę zdała na 74%. No ale logicznie rzec biorąc, kiedy matura z matmy będzie obowiązkowa to na pewno zaniżony zostanie jej poziom.

kurde to osoby co nie zdają obowiązkowej matematyki nie wiedzą jak to jest.. i takie mówienie "uczcie się" itp jest nie na miejscu..! uczyć to ja sie mogę historii, biologi, geografii czy polskiego! Polski banał .. nie rozumiem o co szum z tym polskim.. Wystarczy czytać lektury i spoko.. a matematyka?! A i jeszcze jedno.. też trzeba zauważyć jaka się ma nauczyciele.. ja mam okropną i nikomu tego nie życzę.. Wolałabym mieć kose która mnie przygotuje porządnie a nie babę która każe nam robić ściągi na sprawdziany i to gotowe zadania!!! Więc jak się domyślacie pól kalsy ma bardzo dobre oceny.. a jeżeli przyszedł test sprawdzający nasza wiedzę to na 30 osób w klasie było 33 niedostatecznych i 2 dopuszczające :) więc jak mieć pecha to do całości

Gość ja też będę pisała z matematyk
maturę :-o albo i nie, nie wiem czy do niej nawet przystąpię bo i tak nie zdam :( pójdę na jakieś studium a jak wycofają maturę z matematyki to może wtedy napiszę.

Gość asiulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
dsa- polski jest przedmiotem ktorego nie trzeba rozumiec. jak ktos juz powiedzial wystarczy czytac lektory i sie troche pouczyc. a matme trzeba miec we krwi . i wlasnie jak ktos powiedzial trzeba miec dobrego nauczyciela ,bo np ja mam taka pania ktora sama sie mysli,nie wie co mowi i my ja poprawiamy,wiec.. moja klasa jest naprzyklad cala przeciwna maturze z matemtyki (profil humanistyczny )

Matura nie jest obowiązkowa, nie musisz do niej przystępować :o. A poza tym ja rozwiązywałam w szkole przykładowe zadania z matematyki podstawowej przesłane z CKE. Większość zadań wymagała 1,2 prostych obliczeń. TYLKO totalne matoły nie będą w stanie jej zdać na 30%!!! Serio :o

Gość dsa
asiulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa - "lektory" powiadasz :) Zacznij się bać matury z polskiego, bo z matematyką sobie poradzisz

Gość ollinka135
Póki co matura z matmy nie jest łatwa, ale przecież da się ją zdać :P I nie mam na mysli trudności zadań, zwłaszcza, że ma się do dyspozycji tablice matematyczne, tylko tego, że mało czasu jest na to, aby je wszystkie rozwiązać, dodatkowo są one zazwyczaj dość długie... I jeszcze jedno - rozwiązywanie zadań na lekcji a na maturze to znaczna różnica :O

Gość asiulaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
lektury oczywiscie :) czytajac te wasze wypowiedzi to moze i racja,moze nie bedzie tak strasznie.Ale jak bede siedziala nad ta matma az sie naucze i nie zdam to wtedy nie przyznam wam racji ;D

Gość ruki
w całej europie 'matura' z matematyki jest obowiązkowa. ale polska jak zwykle zacofana. bardzo dobrze, że to w końcu zmienią. poza tym podstawa jest banalna i trzeba by się bardzo postarać żeby jej nie zdać. nie narzekajcie dacie radę. cieszcie się że nie piszecie rozszerzenia na obowiązku xD

Gość jakie batony
pewnie ci co maja juz mature za soba wielce teraz cwaniakuja i mowia ze dobrze ze wprowadzili. a ciekawe co byscie mowili gdybyscie wy musieli pisac!!!

Gość bvbvbvbvbv
Skoro matma jest obowiązkowa to i historia powinna być. Co wy na to ściśli "geniusze"?