Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mam28lat

Mam 28 lat - czy powinnam zdecydowac sie na dziecko?

Polecane posty

Gość mam28lat

jak myslicie?

Gość a jaaaaaaa
jak jesteś gotowa ;)

Gość mam28lat
no wlasnie tak srednio jestem gotowa, ale wiek!

Gość za późno
już jesteś za stara na udane dzieci, albo inaczej, najbardziej udany ekonomicznie wiek biologiczny na prokreację jest już za tobą, ale skoro tak to już nie musisz się śpieszyć bo masz jeszcze 12 lat płodności przed sobą o ile jesteś płodna

Gość mam28lat
ktos jeszcze sie wypowie. jestem ciekawa opinii

Gość lerłomerlę
nie masz własnego zdania, opinie przypadkowych, nie do końca szczerych ludzi są dla Ciebie jakimś wyznacznikiem ???? A może referendum w rodzinnym mieście ??? :D

Gość ja mam 31 lat
Ja mam 31 lat i jestem w 6 miesiacu ciazy. Tak samo jak ty sie zastanawialam kiedy mialam 25-30 lat. Kiedy mialam 28 lat zaczynalam nowa prace i bralam slub. Kazdy naciskal na dziecko a ja sama nie czulam sie gotowa. I dobrze ze sie wtedy nie zdecydowalam. Teraz mam 31 lat. Z biologicznego punktu widzenia jestem ''nienajmlodsza matka'' ale po prostu jestem pod dobra opieka lekarza. Wiec glowa do gory i czekaj na moment kiedy sama poczujesz ze jestes gotowa. Wtedy najbardziej docenisz ciaze i macierzynstwo.

28 lat i wiek??? dziewczyno wiekiem się ie martw, ja w dniu porodu skończę 33 lata, ty masz chcieć to dziecko a nie patrzeć w metrykę

Gość mam28lat
ja nie czuje presji otoczenia, nie czuje sie staro, opinie innych napewno nie zawaza na mojej decyzji. Napisalam tylko ze jestem ciekawa opinii innych. Nachodza mnie takie momenty ze chce dziecka, ale wiem ze "cialo sie domaga rozmnazania" bo raczej psychicznie nie jestem jeszcze gotowa.

psychicznie to ja za bardzo gotowa też nie byłam, ale jest to spowodowane lękiem jakie sie rodzi w nas na myśl o człowieku który będzie od nas uzależniony

Gość mam28lat
dokladnie, i to juz decyzja na cale zycie. Ja myslac o ciazy boje sie zmian w ciele, przerazaja mnie

Gość Andzia......................
Ja mam 28 lat i niespelna 8-letnie dziecko....na dzien dzisiejszy to moje pierwsze i ostatnie dziecko teraz to juz moje dziecko jest troche za stare by nastepne rodzic!!! Między mna a moja siostra jest 10 lat rożnicy i to byla totalna porażka dla rodziców...taka różnica wieku...blleeehhh....A ty masz 28 lat nie masz jeszcze dziecka to nie ma znaczenia jak sie zdecydujesz za 5 lat tez bedzie dobrze a potem mozesz sie od razu na drugie zdecydowac...Ja zachodzac w ciaze mialam 20 lat i jedno dziecko wystarczylo na kilka nastepnych potem instynkt mi zanikl i juz nie chce dzieci ale co bedzie gdy obudzi sie we mnie instynkt za 7 lat:O za siedem lat bede przeciez miala 15 letnia corkę w domu:O a ty nie masz takiego problemu wiec zawsze sa jakies plusy i minusy:)

nad ciałem możn popracować, mam koleżankę modelkę która urodziła przez cesarkę bliźniaki i nadal pracuje jako fotomodelka widziałam ją ma piękne nienaruszone ciało, ale wiadomo kosmetyki plus ćwiczenia i wszystko jest ok

acha i podkreslam ze po urodzeniu corki chcialam nastepne dziecko przez jakies 3 lata ale wiadomo ze nie kazdy w wieku 23 lat ma wszystko poprostu stac mnie na drugie nie za bardzo bylo a potem przyszedl lek przed nastepna ciaza za duzo myslalam jakie mam teraz plusy a jakie beda minusy az w koncu bylo za poźno z takiego powodu jaki opisalam wyżej:) takze twoj wiek wcale nie przemawia przeciw...

Gość mam28lat
prawda, nad cialem mozna popracowac, ale sam proces bycia w ciazy, zwiekszania objetosci jest przerazajacy - dla mnie Mimo, ze jestem dorosla kobieta to sama czasem czuje sie jak dziecko, to chyba wskazuje ze nie powinnam miec jeszcze potomstwa

Gość ja mam 31 lat
Ja tez smaruje brzuch i piersi kremem MUSTELA i olejkiem. Z jedzeniem uwazam (tzn nie jem wiecej niz normalnie) i jak narazie - 26 tydzien - przytylam 2 kg! Po porodzie (bede miala cesarke) tez planuje jak tylko bedzie wolno troche cwiczyc - bo slyszalam ze po cesarce nie wolno abyt szybko cwiczyc miesni brzucha.

Gość ja mam 31 lat
Wisz, mnie tez przezazal pomysl bycia w ciazy. Objetoscia sie nie martw - ja chudzinka nigdy nie bylam a mowie ci w 26 tygodniu jestem 2 kg ciezsza niz przed ciaza. Co mnie bardzej przerazalo to ze we mnie jest maly czlowiek i z tym wciaz nie bardzo sobie moge poradzic. Wizja porodu, karmienia piersia mnie przerazala. A teraz wiem ze bede rodzic cesarka, nie bede karmin piersia. Wic wiele obaw mozna zniwelowac i sie przygotowac.

Ja miałam cesarkę... Masz rację nie wolno za szybko zacząć ćwiczyć ale o to kiedy jest najlepszy czas najlepiej zapytac lekarza...no i ponoc tak bylo jeszcze 8 lat temu jak rodzilam ze przez 5 lat lepiej nie zachodzic w ciaze gdzyz tam w srodku dokladnie zagojone i gotowe na druga ciaze w ciele jest wszystko po 5 latach:O Także troche lipa:O

ja mam 31 lat Dlaczego nie bedziesz karmila piersia nie mozesz???

Gość ja mam 31 lat
No wlasnie tego sie troche boje. Bo mam 31 lat, bedzie cesarka. Tak myslalam ze jak dziecko bedzier mialo 1.5-2 lata to bym chciala kolejne wiec moze cesarka mi troche pokrzyzuje plany...

ja mam 31 lat musisz sie o to zapytac bo moze cos sie pozmienialo...a 5 lat roznicy to tez nie wielki problem gożej 10 i o zgrozo 15:O

Gość ja mam 31 lat
Nie bede karmic piersia bo mialam kilka lat temu operacje zmniejszenia piersi wiec szansa jets wogole mala. Jak narazie moje piersi nawet o gram sie nie zwiekszyly a ostatnio na USC mowila lekarz ze nawet nie widac zadnych zmian w kanalikach mlecznych. A poza tym tyle sie nanosilam ciezkich, zwislych piersi przed operacja ze nawet nie chce probowac.

Gość mam28lat
ja mam 31 lat ---- a czujesz sie juz gotowa zeby byc mama? nie masz watpliwosci? Czy planowalas ciaze? Powiem Wam, ze sie boje, ze jak zajde w ciaze to wpadne w jakas depreche

heheheh a tak teraz sobie pomyslalam ze zdaza sie ze dziewczynki zachodza w ciaze jak maja 15,16 lub 17 lat chodzi mi tu najbardziej o wiek przed osiagnieciem pelnoletnosci wiec heheheh w najgorszym wypadku moglabym miec i wnuka i dziecko:O to by byly dopiero jaja....a znam kilka takich przypadków:)

Gość Najpierw idż do lekarza
i dowiedz się czy wszystko jest w poprządku , ja odwlekałam zajście w ciążę i niby wszystko było ok ale jak po 2 latach nie mogłam zajśc w ciążę to się okazało że wcale nie jest tak idealnie - efekt jest taki że do dziś nie jestem w ciąży!!!

Gość Najpierw idż do lekarza
Dziś mam 34 lata a zegar cyk , cyk , cyk

ja mam 31 lat To pewnie piersi sa nie drożne!!!Ale to nie tragedia ja karmilam tylko przez miesiac tez ze wzgledow zdrowotnych ale ja mialam jedna piers nie drożną...wiec tylko mozna sobie wyobrazic co sie ze mna zaczynalo dziac... mam28lat nie martw sie jesli juz zajdziesz w ciaze i w wieku ktory nie jest wiekiem bardzo mlodym i bedziesz miala przy sobie bliskiego Ci czlowieka napewno nic takiego sie nie stanie a jesli nawet to bedzie krótkotrwale:)a potem tylko euforia... Ja po mimo swego mlo0dego wieku mialam najwieksza radosc z powiekszajacego sie brzucha a jak juz zaczelam czuc ruchy to bylo wspaniale....

Gość ja mam 31 lat
mam 28 lat - Powiem ci ze planowalam ciaze. Moj maz jest ''ojcem bez dziecka'' - bardzo chcial miec dziecko i tez mnie troche namawial. Systuacja z praca jest u nas ok wiec to tez nie bylo przeszkoda. Jednak jak zaszalam w ciaze to sie zaczely obawy. A jak rodzic, a bede gruba (nie jestem chudzina wiec jeszcze bardziej mnie to przerazalo), moje ''nowe po operacji''piersi mi obwisna, a czy ja wogole sobie poradze. Przyzwyczailam sie do bycia we dwojke z mezem a tu bedzie nas troje. Jak juz bylam w ciazy to sie balam czy dziecko bedzie zdrowe, wiec robilam wszystkie mozliwe badania - przeziernosc, kilka razy USG itd. Wiec spokoju niestety nie zaznalam jak narazie. Jednak powoli sie oswajam z sytuacja. Ale takie 100% uczucie gotowosci do bycia matka to mnie nie dopadlo. Nie chodze glaszczac sie po brzuszku i wzdychajac na kazde kopniecie malucha. Mam nadzieje ze uczucie macierzynstwa przyjdzie wraz z dzieckiem. I powiem ci cos jeszcze, jestem przekonanana ze wiele kobiet ktore sa w planowanej ciazy takie uczucia niepewnosci doskwieraja. Bo jak mozemy byc gotowe przed ciaza do czegos, co jest zupelnie nieznane.

Najpierw idż do lekarza Miałaś jakieś leczenie?? Wiesz w twoim przypadku to trzeba by bylo cos z tym robic....wiem jedno i mozesz o to zapytac swojego lekarza ze w takim przypadku dobrze brac tabletki antykoncepcyjne przez okolo 6 m-cy potem odstawic i te 4 m-ce po odstawieniu to najwyższe prawdopodobienstwo zajscia w ciaze...wtedy prawdopodobienstwo zajscia w ciaze sie bardzo zwieksza co do tego co bylo przed braniem tabsow hormony szaleja organizm "chce" jak naj wszybciej wykozystac okazje i zajsc w ciazei potrzebne sa wlasnie te 4 m-ce by sie wszystko unormowalo...