Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Matka39

Małżeństwo Nieletniej Córki

Polecane posty

Gość Matka39

Witam ! Mam 17 letnią córkę, która ma chłopaka. Są razem już dwa lata i chcą się pobrać. Nie mam nic przeciwko, tylko chciałam zapytać czy takie małżeństwa są w ogóle możliwe, tzn, czy sąd bez ważnego powodu tj, ciążą wyda takie zezwolenie ?

Gość rany jullek
jakas patologia....

Gość rany jullek
czy Ty sie kobieto dobrze czujesz? Powinnas wybic to córeczce z głowy.Ja pier*** spadam z tego działu, ludzie na łeb poupadali.🖐️

Gość rwertewr
to niech się zaręczą, jak tak chcą strasznie podkreslić, ze są razem Powiedz, że małżeństwo utrzymuje sie samo, bez pomocy rodziców, i czy ją na to stać. Daj spokój w ogóle, gówniarz jest nieletni i ty decydujesz o wszystkim, co jej dotyczy

już się odezwali wszechwiedzący.. jednakowoż po części się zgodzę.. jeśli nie jest w ciąży.. to może przez ten rok jeszcze z nim chodzić.. a nóż widelec się rozejdą?

Gość skromne zdanie
Oj…a może to piszę właśnie 17-letnia małolata która zakochana jest okrutnie…..a w domu, matka utrudnia życie i wymyśliła sobie ślub??

Gość rwertewr
Ale właśnie dlatego ten limit istnieje - zeby dzieci nie podejmowały decyzji, których podejmować nie powinny. Za rok nic nie stoi na przeszkodzie - prawnie. Ja bym się nigdy w zyciu nie zgodziła, żeby moje dziecko brało ślub w wieku nieletnim. Nawet jakby chodziło o ciążę. Nie zyjemy w sredniowieczu, że musi byc ślub.

Sąd może wydać zezwolenie na ślub małoletniej kobiety powyżej 16 roku życia jeżeli są ku temu ważne przesłanki. Sąd ma tu mozliwość swobodnej oceny i decyzji i myślę, że jeżeli tych ważnych powoów brak a podejrzewam, że tak jest w tym przypadku to sąd odmówi Twoja córka będzie musiała poczekać do osiągnięcia pełnoletniości i pełnej zdolności do czynności prawnych. A poza tym co to za głupi pomysł, żeby dziecko 17letnie za mąż wychodziło.

Gość lolka ta od bolka
juz iwdze jak 18 letnia dziewczyna zarobi na dom uczac sie jeszcze, przeciez liceum konczy sie w wieku 19 lat, wyjdzie za maz zamiast zajac sie nauka bedzie gotowała i nie zda matury.ja bym nie pozwoliła wyjsc corce za mazdopoki nie skonczy 20 lat. Kazda prawie dziewczyna jak ma tyle lat jak jest zakochana to mysli ze to ten jedyny.