Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tsh niskie

albo mam nadczynnośc albo się zagłodziłam.

Polecane posty

Gość tsh niskie

Ważęo kilka gramów mniej, coraz to mnie. Jestem w 12 tc i waga sie nie podnosi, a teraz spada jak pisałam znów o kilka gram. TSH mam 0,05 więc przypuszczam ze zapadłam na nadczynnośc stąd niska waga, no ale tak patrząc z drugiejstrony może ja poprostu nie tyję poniewaz za mało jem?i wcale nie ma to nic współnego z tsh? co kilka minut zjadam ciasteczko, wafelka, jabłko, nieco wody, zupka, znów afelek, wody nieco.i byc może jest to mało. Może powinnam jeśc z 2 syte obiady dziennie?

ja bym zrobiła jeszcze oznaczenie fT4 i poszła do endokrynologa. I nie przejmuj się, że nie tyjesz, ja zaczęłam tyć dopiero w II trymestrze, wcześniej tylko chudłam. Najważniejsze, że dziecko się dobrze rozwija, Ty nie musisz się paść :P

Gość tsh niskie
za 2 tyg dopiero mam wizytę u ginekologa i pokaze mu wynik 0,05 TSH. I pewnie zrobić będzie kazał wtedy Ft4. Czy nie bedzie zapóźno?czy przez te 2,3 tyg nie spadnę z wagi jeszcze więcej?moze poprostu więcej jesc ?

Gość Kassssieńka
Nie martw się. Ja co prawda przytyłam 30 kg - i mam same pamiątki po tym- pełno rozstępów. Wcale dużo nie jadłam, to była wina hormonów. Molja kuzynka natomiast na początku ciąży chudła, a na finale przybyło jej tylko 5 kg. Muszę ci powiedzieć, że urodziła zdrowego i ślicznego syna - po niej nie było widać, że w ogóle była w ciąży. Masz jeszcze czas na przytycie. Więc nie martw się jeśli lekarz mówi, że wszystko jest ok. Ps. a swoją drogą zamiast tych wafelków zjadaj codzienną 12. Jest to dieta opisana w podręczniku "W oczekiwaniu na dziecko" - polecam bo naprawde warto. Stosując tą dietę będziesz pewna, że dzidzia dostaje wszystko co powinna:)

a nie możesz jakoś tej wizyty przyspieszyć? Chodzisz prywatnie, czy państwowo? Może chociaż się skonsultuj telefonicznie, co masz dalej robić. ja nie jestem endokrynologiem, mówię tylko z własnego doświadczenia, co wiem, ale ja mam niedoczynność (znaczy się po operacji jestem, stale na lekach). I w ciąży zwiększa się zapotrzebowanie na hormony tarczycy, ja musiałam sobie podnieść dawkę o 100%, ale zdrowy organizm powinien to sobie sam wyregulować. A tym przyrostem wagi to serio się nie przejmuj, ja przed ciążą byłam chudzielec i schizowałam strasznie, zwłaszcza że zamiast tyć, to chudłam, ale jak zobaczyłam, że dzieci mimo wszystko dobrze rosną, to się uspokoiłam :)

Gość tsh niskie
no ja sie martwie ze moze sie zagładzam, staram się jesc te ciasteczka zbożowe Lu. Chleb ryzowe, owoce, cytrusy, obiadki, ale moze nie zawsze dużo , serki wiejskie,mysle ze nie jest zle, ale się przestraszyłam,ze nie tyję. Wydaje mi sie jak czytałam,ze lekarz nie da mi leków na nadczynnośc w obawie ze moze się to przeobrazic w niedoczynność. No zobaczymy, poczekam, te 2,3 tyg i nie bede zawracała mu głowy telefonem typu ,ze mam niskie tsh. W sumie ciązy zagrozonej nie mam, żle się nie czuję, wypoczywam, unikam stresu. Nie mam bóli i plamień. Lecze sie w przychodni bo taniej,ale raz na poczatku byłam prywatnie aby zrobiłusg- i serce biło. cos wspaniałego. Teraz mam miec znów usg, licze ze będzie ładnie rozwinięte pomomo mojej wagi

niestety ale zrób ft4 i ft3 9oba miana!) na własną rękę a następnie przyspiesz wizytę, bo nadczynność w ciąży to nie przelewki, grozi Ci poronienie - nawet do rodzinnego możesz iść z wynikami albo po skierowanie, więc nie czekaj!

Gość tsh niskie
jak to poronienie? dlaczego lekarz przy skierowaniu na TSH nie dał odrazu ft4? czyżby nie chciał? nie powinien był tak robić skoro wie ze kobiety mają często niskie tsh w ciązy. Poronienie jest wtedy gdy kobieta zajdzie w ciąże juz chora na nadczynnośc, albo wogóle nie zajdzie. Ja zaszłam zdrowa, dopiero teraz mam niskie tsh , do tej pory nie poroniłam, dlaczego miałabym przez te 2,3 tyg nagle tak poronić? przeciez tak nagle bez plamień i bólu nie powinno sie poronić i to tylko z powodu niskiego tsh.przestraszyłas mnie.

Gość ja szukalam pracy w duzym
jedz z rozumem-nie niskokaloruczne zbozowe paskudztwa ale normalne posilki-nie jakies mocno tuczace.

Gość tsh niskie
to jak z tym poronieniem? to jest pewnie ze przez 2,3 tyg jednak moge poronic mając niskie tsh? poco ja je robiłam ...mogłam poczekac i zrobic tsh za jakies 2 tyg i miałabym swiezy wynik z którym poszłabym do gina. A tak, zrobiłam go z tydzień temu i teraz siedze i przezywam patrząc na niskie tsh. Czy naprawde poronie?czy raczej te 2,3 powinnam polezec?

A skąd wniosek, że kobiety mają często takie tsh w ciąży? Nie mają. Jeśli nie miałaś nigdy problemów z tarczycą, to wysłał na tsh by sprawdzić, czy samo w sobie jest prawidłowe - a jeśli jest nieprawidłowe to wysyła się na dalszą diagnostykę. Jednak w sytuacji, kiedy wyniki są niepokojące - nie czeka się na wizytę tylko idzie i mówi jaka jest sprawa - i chodzi się "z ulicy", czyli poza kolejnością. I tak też bym na Twoim miejscu zrobiła.U mnie w ciązy wystarczyło przez telefon hasło "źle się czuję" i już mnie pytano, czy chcę teraz przyjechać i wejść mimo, że kolejki do mojego gina z wyprzedzeniem kilkumiesięcznym.Zwiększone ryzyko poronienia jest wtedy, gdy kobieta ma w ciąży nadczynność niezależnie od tego, czy zajdzie z nadczynnością, czy może pojawi się ona już w ciąży. W każdej chwili dla kobiety nadczynność jest groźna - co nie znaczy, że dojdzie do poronienia. Zwiększa się ryzyko.idź do lekarza jeszcze dziś, lub jutro, nawet do rodzinnego - po skierowanie na ft3 i ft4

Leżenie niczego tu nie zmieni, bo to nie problem z macicą, czy łożyskiem - ale z produkcją hormonów.

dokładnie, nie ma na co czekać, zadzwoń do gina i powiedz mu o tych wynikach, albo się przejdź do niego do gabinetu. NIe ma co panikować, tylko zachowywać się racjonalnie. Oprócz poronienia jest jeszcze kilka innych rzeczy, na które negatywnie wpływa nadczynność tarczycy w ciąży i myślę że leżenie i odpoczywanie dużo nie zmieni. A taki wynik dość dużo poniżej normy to bym natychmiast ze specjalistą skonsultowała. Czy Twój ginekolog gryzie, że nie chcesz do niego iść i mu "głowy zawracać"?

Gość kilka gram mniej to nie odrazu
tragednia . mam pytanie czy wazac sie jestes jedynie w bieliznie ? bo kazde ubranie wazy - jedno wiecej drugiej mniej . wiec jak za pierwszym razem zwazylas sie w jeansach i w golfie to moglas wazyc nawet o 1 kg wiecej , a nastnym razem wazylas sie w lekkich ciuszkach . na prawde to ma znaczenie jesli wazysz sie co do gramow . a jesli cos cie nie pokoi to lepiej udaj sie do lekarza bo jak twierdza poprzedniczki moze masz cos z hormonami . a co do posilkow uwazam ze odzywiasz sie niewłasciwie . powinnas jest obiad z dwoch dan , pozywne sniadanie i kolacje .nie chodzi o to zebys duzo tego jadla - chodzi o to zeby twoje posilki byly urozmaicone .a ciasteczka nie maja zadnych witamin tylko cie zapychaja i dlatego tez masz maly aptyt na inne posilki . jedz duzo nabialu , warzyw i miesa .

Gość tsh niskie
w piżamce bądz w dzisnowej wazę 51,7 a w samych cienkich spodenkach i koszulce 51,1. Faktycznie włozyłam dzinsowa i juz jest 51,7. Ale co z tym tsh?mam duże ładne oczy, szczupłą twarz- ewidentnie mam nadczynnośc. z 8 lat te,u ją miałam i wyleczyłam. |zachodząc w ciążę byłam juz od półtora roku- dwóch lat zdrowa. Dopiero teraz ten wynik spadł. Chyba wcisne się do endokrynologa bez kolejności po skierowanie na ft4 i sobie sprawdze ten hormon zanim za 3 tyg pójde do gina. Endokrynolog powie czy brac leki czy lepiej nie aby nie popasc w niedoczynność.Aha i nie czuję kołatania serca i potów,trzęsenia rą tak jak kiedys.cisnienie wnormie.

Objawy chorobowe - jak każde objawy - mogą ale NIE MUSZĄ wystąpić. inaczej endokrynolog musiałby zmienić zawód, po po objawach każdy pierwszy lepszy człowiek z ulicy byłby w stanie orzec na co drugi cierpi ;)Ja przy nadczynności w ciąży miałam kołotania serca, skoki ciśnienia - i żadnych innych objawów.

Gość kilka gram mniej to nie odrazu
nie napislas wczesniej ze leczylas sie na nadczynnosc . a to wiele zmienia . idz do lekarza jeszcze dzis . nieleczona nadczynnosc w ciazy jest bardzo niebezpieczna . z tego co wiem kobieta ciezarna z taka choroba tak jak i z cukrzyca powinnac byc pod stala opieka od samego poczaktu ciazy . moim zdaniem powinnas byc u specjalisty juz dawno jak tylko dowiedzialas sie ze jestes w ciazy a nawet jak zaczelas planowac ciaze .

Gość tsh niskie
a jakie miałas tsh? bo twoje objawy sa faktycznie nadczynność, tez miałam kiedys takie objawy a teraz nic a nic prócz wielkich oczu, niskiej wagi i niskiego tsh.

Gość tsh niskie
ja jestem od poczatku nadczynności pod opieką endokrynologa. jak pisałam chodze co 3,4 miesiące nakontrole, i jestem zdrowa. \dopiero jak zaszłam w ciąże poleciałam do gina. A dopiero teraz dał na tsh skierowanie- i jest niskie tsh. Wizytę wdg planu u endokrynologa mam w kwietniu- to zapisalamsie jak nie byłam w ciązy i jak miałam dobre wyniki. \No ale do kwietnia nie bede czekac, chce dostac sie juz teraz, niech engokrynolog da skierownaie na ft4, popatrzy ,zbada mnie. Będę spokojna, moze dzis sie do endo wybiorę ,liczę ze mnie przyjmie.

0,34 w 3cim miesiącu ciążynie leczyłam, bo wg gina było to spowodowane nadmiernymi wymiotami (wymiotowałam do 7 razy dziennie)kontrolowałam i w 5 miesiącu miałam już = 1

Gość tsh niskie
ale ty maszlepszy wynik tsh- niz ja. ja mam 0,05 czyli w przyblizeniu mozna by np powiedziec, 0,1 a to tez raczej niskie. Nie wiem czy leki bede brała, boje się bo juz biore antybiotyki na pasozyta toksoplazmozy by zapobiec przedostaniu sie go łozyska. Mam niska awidność . Kurcze co rusz jakies choroby wychodzą. narazie nie poroniłam, ale tak sie trzęsę.

Gość tsh niskie
ja wogóle nie wymiotuję, no moze mdłości czasem lekkie, jakies bekanie czy cos.ale raczej znośne.

mi endokrynolog powiedziała, że jak tylko zajdę w ciążę, to biegiem do niej. Także zarejestrowałam się od razu po pierwszej wizycie u gina potwierdzającej ciążę. Co prawda jak już pisałam, mam niedoczynność, ale w ciąży zapotrzebowanie na hormony się zmienia i uważam, że tez powinnaś się kontrolować.

Gość tsh niskie
teraz juz bede kontrolowała jak tylko pójde do niej na konsultację teraz. Teraz wazne by pierwszy raz w ciąży byc u endo i pod kontrola gin.

Gość niskie tsh
byłam u endokrynologa juz. TSH w ciązy spada i nie mam objawów nadczynności. Niemniej jednak mam skierowanie na tsh, ft4, ft3 na wszelki wypadek. Będe więc pod stałą kontrolą. Cisnienie w sumiew normie, tak więc strach minął.