Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość tsh niskie

kiedy odczuwa się,że spojenie łonowe sie rozszerza?

Polecane posty

Gość tsh niskie

Miewam nieco bólu w podbrzuszu- uciski lekkie, nieszkodliwe i nie bolesne, jednak zastanawiam sie kiedy zacznie się jakis ból z powodu jak to nazwac rozchodzenia się kości łonowych..spojenia?.Czy cos takiego wogóle ma miejsce?Przeciez ta główka jakoś wyjśc musi więcmyslałam,ze te kości jakos się będa rozchodziły.

Gość jak cie zacznie napieprzac
miedzy nogami.... cholerny bol..... a po porodzie jak sie schodzi.... tez boli przez kilka dni...jak sie stoi, ja mialam problem z kapaniem dziecka

Gość tsh niskie
miałam takie lekkie pulsacje w okolicy kości łonowej ale nie powiem,ze jakos bolało. czułam ze cos tam pulsuje ale nie bolało. Mówisz ze bedzie taki moment ze mnie tak chwyci ze zwariuję? a moze tak sukcesywnie bedzie się rozchodziło?

Gość tsh niskie
Podczas ciąży, wskutek działania estrogenów, dochodzi do rozluźnienia chrząstkozrostów, którymi w obrębie miednicy mniejszej są spojenie łonowe oraz stawy krzyżowo-biodrowe. Zwiększenie elastyczności aparatu więzadłowego miednicy jest naturalną rzeczą w trakcie ciąży, bowiem w ten sposób miednica „przygotowuje się” do porodu i ułatwienia przejścia dziecka przez kanał rodny. Nieznaczny ból w obrębie dolnego odcinka miednicy może się wówczas pojawiać pod koniec ciąży, kiedy główka zaczyna się obniżać i wstawiać do miednicy kostnej. Ciężarna może mieć wówczas kłopoty ze sprawnym chodzeniem, odczuwać ból przy wstawaniu z łóżka po dłuższym odpoczynku lub nadmiernym wysiłku. Podczas ciąży najczęściej można się spotkać z tzw. cichym rozejściem spojenia, które przeważnie spowodowane jest przyczynami czynnościowymi. Do znacznie poważniejszych urazów spojenia może dojść w trakcie ciężkiego porodu np. poród kleszczowy, duża masa płodu przy zwężonej miednicy kostnej u rodzącej. Może wówczas dojść nie tylko do rozejścia ale również do pęknięcia bądź rozerwania spojenia. Objawy uszkodzeń podczas porodu najczęściej ujawniają się dopiero w połogu. W zależności od stopnia rozejścia obserwuje się różne nasilenie objawów takich jak obrzęk i ból spojenia lub podbrzusza promieniujący do uda i kości krzyżowej.