Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Slub Cywilny

2 pytania o ślub cywilny

Polecane posty

Gość Slub Cywilny

po pierwsze: Czy dajecie zaproszenia? Jeśli tak to jakie,z jakim tekstem w środku? po drugie: Czy Panna Młoda ma kwiaty? Ja się nad tym poważnie zastanawiam czy bedę mieć czy nie i dlatego pytam jak było/będzie u Was. Dziekuje za odpowiedzi :)

a o co Ci konkretnie chodzi? wszystko robisz tak samo jak przy kościelnym tylko jako miejsce zaślubin to USC a nie kościół. a jak nie robisz żadnej imprezy potem to wysyłasz zawiadomienia o ślubie. no chyba że nie chcesz żeby ktokolwiek przyszedł wtedy nic nigdzie nie wysyłasz.

Dajemy zwykłe zaproszenia, takie w których zapraszamy na \"ceremonię ślubu która odbędzie się w ......\", czasem jest też \"na uroczystość ślubną\" lub coś podobnego, bo na niektórych jest zaproszenie z wypisanym \"w kościele\" albo \"na zawarcie sakramentu małżeństwa\" i głupio byłoby to pomijać czy skreślać ;) Kwiatki jak najbardziej, myślę że nawet jeśli nie robisz wesela to są w porządku, bo nawet na sam ślub często panny młode mają, ja na weselu chcę bukietem rzucać więc dla mnie obowiązkowo ;)

Gość wodka zawsze
Moja kuzynka miała normalna wiazankę ślubna na cywilnym, a na zaproszeniach wpisuje sie nie kościół tylko usc.

Gość Slub Cywilny
bierzemy w maju cywilny. Zatem zamówię zaproszenia z własnym tekstem,że w USC a nie w kosciele... Kwiaty,no własnie nad tym się zastanawiam czy miec czy nie... Zawsze to dobre jak sie bede stresować to dobrze mieć zajęte ręce,co nie ? :P Ale z drugiej strony jakoś nie jestem przekonana do kwiatków,to jakoś nie w moim stylu... musze zapytać narzeczonego co on myśli. :) Dzieki!

Gość Slub Cywilny
zastanawiam sie czy kupić zaproszenia na allegro. Można w większości przypadków podać swój własny tekst Ale jak ma mnie więcej wyglądać? XX i YY mają zaszczy zaprosić ZZ na uroczystość ślubną która odbędzie się 1.1.2009 u USC w XXXX o godzinie 12.00 Po ceremonii zapraszamy na obiad do restauracji XX w YY Prosimy o potwierdzenie przybycia na ceremonię oraz obiad. Może byc coś takiego?

22 sierpnia mam cywilny i wszystko przygotowuje tradycyjnie - suknia w kolorze kosci sloniowej, zaproszenia, wesele, kwiaty, samochod... z tym ze koscielnego nie bedzie, bo jestesmy oboje ateistami.

Gość Slub Cywilny
No my planujemy bardzo skromnie,uroczystość a potem do restauracji obiad,ciasto,kawa. Tylko najbliższa rodzina. Sukienka jakaś ładna,jaki kolor jeszcze nie wiem. Ogólnie to wszystko na szybko planujemy. i dlatego pytam jak to u Was wygląda :)

Tekst na zaproszeniach ze skierowaniem do urzędu, a kwiaty owszem.

Gość Slub Cywilny
czy mogę prosić aby któraś napisała jak to ładnie w zaproszeniach napisać aby brzmiał tak jak nalezy? dziekuje :)

My też na szybko, bo na 25. kwietnia :) A dopiero co się zaręczyliśmy. Zaproszenia kupujemy gotowe, ale jeśli zamawiasz napis to właśnie tak: na uroczystość ślubu która odbędzie się dnia xxx. w usc przy ul. xxx o godz. xxx. I zaproszenie na obiad- może być: '"po ceremonii zapraszamy na poczęstunek (czy obiad) weselny w xxx". A jeśli niektórych gości na sam ślub zapraszasz to wiadomo, bez tej drugiej części żeby pustego miejsca nie zostawiać. Co do ceremonii w usc- trwa tylko chwilkę, a w kluczowym momencie wiadomo, bukiet odłożysz, przy odbieraniu życzeń od gości również. Ale po pierwsze zajmiesz ręce, po drugie- ładnie wygląda to na zdjęciach, i zawsze to kolejny, wyjątkowy akcent ślubny- bo z żadnej innej okazji nie chodzisz ze ślicznym bukietem w ręce.

Gość Slub Cywilny
No my zaręczyliśmy się w zeszłym roku i planowaliśmy ślub szybko,ale jakoś ucichło. I pare dni temu zaczęliśmy o tym rozmawiać i ustaliliśmy że bierzemy początkiem maja(tak jest u nas w USC). Wszystko strasznie szybko sie dzieje a na dodatek nie ma nas teraz w kraju tylko za granicą i wogóle. Dużo nasi rodzice nam musza pomóc bo inaczej nie wyrobimy. Lecimy do Polski pod koniec marca załatwić wszystko no i zaklepać termin w USC :) Oby się wszystko udało!Potem miesiąc czasu i znów na ślub leciec. Ale bedzie... :P Historynka,Wy też strasznie szybko,już za miesiac! Macie juz wszystko załatwione? Bo my dopiero wczoraj powiadomiliśmy rodziców moich i moja mama sporo nam ma pozałatwiac ale wiadomo wszystkiego nie zdoła.

Gość Slub Cywilny
Mam nadzieje że uda sie z tym majem,bo potem dopiero czerwiec. W naszym USC tylko raz w m-cu śluby są udzielane,w pierwszą sobote miesiąca. I dlatego sie stresuje czy nam sie uda z tym majem!

Gość Slub Cywilny
Mogę jeszcze zapytać w czym wystąpisz? masz już coś kupione? Jak sobie pomyśle o tym jeżdzeniu,kupowaniu,zapraszaniu to aż mi słabo :D Nic jeszcze nie mamy! Wiec dodatkowo się stresuje! ahhhh

naprawdę niepotrzebnie się stresujesz. do ślubu masz jeszcze ponad dwa miesiące, nie robisz wesela i nie zapraszasz masy gości więc naprawdę odpada wiele zmartwień. poczytaj o laskach które muszą zgrać noclegi dla gość, księdza, dekorację koścoła , limuzynę i latające gołąbki to od razu zrobi ci się lepiej. jedyne z czym bym się pospieszyła to restauracja. skoro tylko raz w miesiącu są u Was ślubu to pewnie co lepsze kąski już zajęte.

Nie strasz mnie, nie miesiąc tylko ponad półtorej ;) Znaleźliśmy nowy lokal, w poprzednim była tylko wstępna rezerwacja, materiał na sukienkę kupię w przyszłym tyg. bo szyję (a raczej mi teściowa szyje ;) ). Zaproszenia też w przyszłym tyg. wysyłamy. Obrączki najprostsze więc to kwestia podejścia do pierwszego lepszego jubilera. Bez cudowania większego ale w miarę tradycyjne wesele :) A co do Twojego terminu- w jakim mieście to jest? Bo jeżeli masz większy ruch w usc może być mały problem... zwłaszcza jeśli nie chcesz ślubu o godz. 8.30 n.p. to lepiej jak najszybciej zająć termin. My byliśmy na początku lutego bodajże i już w \"naszym\" dniu były wolne tylko cztery godziny, z czego jedna popołudniowa (14.20) tak jak chcieliśmy więc i tak miałam szczęście.

Gość Slub Cywilny
Mam już date i godzine :D 2 Maj 13.30 :) Ale jestem szczęsliwa :) Pod koniec marca bede dopiero martwiła sie o reszte ;)

Gość Slub Cywilny
i jeszcze jedno pytanie,trzeba złożyć skrócone akty urodzenia,ale to mozna na miejscu załatwić w USC podczas podpisywania innych dokumentów czy trzeba wcześniej sobie je wyciągnąć z akt?

Gość jeśli ślub załatwiacie
tam gdzie jesteście zarejestrowani to nie musicie miec aktów urodzenia, bo oni sami to sprawdzą w dokumentach swoich. Akty sa potrzebne jak bierzecie slub w innym miejscu niż zostaliście zarejestrowani

Gość Slub Cywilny
dzieki :) Tak,bierzemy w "naszym" USC. To dobrze że załatwimy wszystko od razu.

Gość wiec wszystko bedzie
od razu :)

ja bralam cywilny za granica wlasciwie,nie szalalam z kreacja-kupilam sobie sukienke z fioletowej satyny (moj ulubiony kolor) i na to mialam srebrnawo-zlotawy zakiecik.Buty oczywiscie z takiej samej satyny bez palcow z ozdobna srebrna klamra,bizuteria tez srebrna...bukiet z kremowych roz i fioletowych frezji...Bylo uroczo i nie m asie czym stresowac. Zaproszenia natomist zrobilismy sami z naszym zdjeciem.Tekst zklecilam z kilku innych dostepnych w internecie.Podaje ci tutaj przykladowy link:) http://zaproszenia.marsgraf.pl/zs_teksty_b.php Powodzonka:) bedzie dobrze i duzo szczescia zycze!

Gość Slub Cywilny
mam jeszcze jakies 2,5 tyg jak polecę do Polski i zacznie się szukanie garniaka i sukienki. Co do obrączek,to nie mamy żadnych wymagań szczególnych,chcemy proste tylko takie grubsze i szersze raczej. Oby tego 2 maja była ładna pogoda! :) Myślę o gorsecie+spódnica do kolana lub jednoczęściowa z jakimś pasem wiązanym z tyłu np. Coś by zamaskować troszkę krągłości w pasie :O Nie chcę na zdjęciach wyglądać jakbym była w ciąży. Do tego buty na szpilce,nie za wysokie bo nie mam zwyczaju chodzić na obcasie na codzień,z zakrytymi palcami i piętami,jakieś ładne pantofelki. Kwiatki,jeszcze nie wiem czy chce... Zaproszenia juz sobie upatrzałam na allegro,skromne ale piekne i eleganckie!

no widzisz!pojdzie jak z platka:) mysmy mieli srebrne obraczki na cywilny...ale juz czekaja na nas zlote:) mysle ze to fajne brac cywilny...jakby nie bylo jest to wazna uroczystosc!Bo koscielny ma juz zupelnie inny charakter wedlug mnie i chyba jednak sie ciesze ze nie bralam konkordatowego slubu:) przynajmniej bedziemy miec 2 imprezy...:D

Gość kliju
a dla swiadkowej też sie kwiatki kupuję?

My nie robimy zaproszeń, rodzicom powiemy na kilka dni przed, żeby cyrków nie robili bo nie chcemy wesela, moim zdaniem nie wypada, bo to tylko cywilny. Kwiatków mieć nie będę, normalnie wszystko, może sobie kupię sukienkę, znalazłam na allegro za 50złotych i przyda mi się tak na codzień o ile materiał będzie w miarę ok. Jak oglądałam jednak zdjęcia innych z cywilnego to dziewczyny miały kwiatki, torta, tańce hulańce, suknie ślubne itd. więc myślę, że kto jak woli, jak masz ochotę mieć wiązankę ślubną to dlaczego nie, to twoje zycie i robisz co chcesz :)