Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Polecane posty

wiesz , ze dzwoni i nie wiesz w którym kosciele - jak dla mnie to domniemasz , ze jestes w ciazy - i zadajesz te pytania , zeby nabyc pewnosci - czy ci sie udalo czy nie matki zapytac nie możesz? i serio dziwi mnie to , ze w 7 tyg widziałas wyraxnie serduszko

Gość to jest niemożliwe aby
przede wszystkim w 7 tygodniu zarodek nie ma jeszcze serca. A po drugie tygodnie liczy się dodając 2 tygodnie do ostatniej miesiączki. Cos czuję, że dałam się wkręcić w następny wymyslony topik :)

ty sie machnełas , czy gin sie machnął? \\mylisz się w zenznaniach

zarodek nie ma serca w 6 tygodniu? i kto tu nic nie wie o ciąży :D 6 tydzień ciąży Zarodek składa się z głowy tułowia i ogonka, który potem zaniknie wchłonięty przez obrastające go tkanki. Około 40 dnia ciąży po bokach tułowia pojawiają się zawiązki ramion, a dwa dni później zawiązki nóg. W szóstym tygodniu zrastają się dwie rurki, które dadzą początek sercu. Serce zaczyna pompować krew. Ostatecznie zamyka się kanał nerwowy dla rdzenia kręgowego, a na końcu rdzenia warstwa komórek nerwowych zagina się, a potem zamyka ? z nich ukształtuje się mózg, który w momencie narodzin będzie miał 100 miliardów komórek. Z woreczka owodniowego wyodrębniają się komórki, które stworzą zaczątek jelit i naczyń krwionośnych. Powstaje prenercze, które zaniknie zastąpione przez nerki. Zarodek jest zawinięty w kłębek, dlatego najczęściej podaje się jego wielkość tzw. ciemieniowo-siedzeniową ? od czubka głowy do pupy. Pod koniec szóstego tygodnia zarodek ma 4 mm długości, jest wielkości połowy paznokcia najmniejszego palca.

7 tydzień ciąży Wraz ze wzrostem głowy powstają łuki skrzelowe, ale zamiast rybiego pyszczka wykształcą się z nich podniebienie, język, części czaszki i żuchwy, mięśnie twarzy. Teraz można już zobaczyć zarys nosa, oczu i ust. Mózg pączkuje, tworząc wpustki ? zalążki nerwów wzrokowych, po bokach guzowatej głowy pojawiają się dwie czarne plamki. Wiele jeszcze czasu upłynie, zanim oczy przesuną się na przód twarzy. Wydłużają się rączki i nóżki, a na ich końcach pojawiają się płetwy, z których wykształcą się dłonie i stopy. Zarodek podwaja swoją długość: mierzy teraz 8-10 mm, jest wielkości pastylki.

Gość to znowu ta laska
wczoraj juz tu pisała.😴

ja jestem w 8 tygodniu ( ja się pomyliłam) i serce wtedy jest już nawet nieźle wykształcone i bije bardzo szybko. chyba ktoś inny jednak wagarował na biologii

mambka nie będę się z Tobą wdawać w nic nie wnoszące rozmowy. pisze wyraźnie- 7 tydzień (ten w którym byłam u lekarza) zarodek ma 8-10 mm. Mój ma 11 bo to był koniec 7 tygodnia. zbyt skomplikowane?

to ty nie jarzysz dziecko najpierw napisałaś , ze jesteś w siódmym i bylas u gina - teraz piszesz , ze jestes w 8 - to gin powinien określić w jakim "stadium " jesteś..smierdzi mi tu kantem na odległosc - i powiem ci cos jeszcze - z biologi to ja maturę pisałam więc mnie nie pouczaj:) i o samej ciazy tez wiem trosze wiecej .. z doświadczenia - z reszta nie tylko ja :) powodzenia ci zyczę i nie kombinuj na własną rekę

to znowu ta laska wczoraj juz tu pisała. to znowu możesz mnie zjechać od cytuje "kur**wiszczy, niedojrzałych kur***ewek, szmat" tak mnie tu wczoraj nazwano. topic usunięty. powiedzmy że zapomniałam. teraz chce się po prostu dowiadywać tego, czego nie wiem, a kobiety w ciąży lub mamy mogą wiedzieć i mi przekazać.

mambka- jestem 2 miesiące przed maturą rozsz. z biologii. tak że nie wymądrzaj się bo podejrzewam że masz wiedzę podobną do mnie. :O a karte ciąży z wszystkim datami, tygodniami wydadza mi w 10 tygodniu. i nie pomyliłam się, także nie miej satysfacji. będąc na badaniach to BYŁ 7 tydzień, końcówka. teraz zaczął się 8. i wszystko mi się zgadza, nie chce się już kłócic. dostałam odp na moje pytanie. dzięki tym którzy odpowiedzieli, 🖐️

Nie wydaje mi sie zeby lekarz mogl na tym etapie dokladnie okreslic wiek ciazy u jednej zarodek w 7tc bedzie mial 11mm u drugiej 15mm. A kolezanka pewnie podala zla datezamiast pierwszy ostatni dzien @ i stad pomylka.

Czarownica na odkurzaczu bo są tu niestety mamuśki które są tak znudzone że jak komuś chociaż przez neta nie pojadą i nie pokażą jakie to nie są mądre to dostają nerwicy. jakby ktos przeczytał od A do Z ten (krótki) topic to nic by mu nie śmierdziało (chyba że pieluszka) pozdrawiam Ciebie i córcię ;)

madziulek- brawo :) odrobina logicznego myslenia ok, wychodzę, jeszcze raz dzięki za informacje dot. tematu. pozdrawiam serdecznie wszystkie kobietki logicznie myślące i mające odrobinę chęci pomocy "żółtodziobowi" w sprawch ciąży :D 🖐️🌼

Gość and why

Gość 26262626262
ta 111111 to nie rozumie chyba o co kobieta pyta zamiast poradzic zeby pomogla to jeszcze ja dobija wiec sie zastanow kobieto albo pomagasz albo dobijasz a jak dobijasz to nie pisz wogole nie rozomiem takich kobiet

Gość 26262626262
zaamiast pomagac to kazdy tylko dobija ciekawe jak by ktos byl w tej samej sytuacji z was i nie wiedzial by co zrobic kezdy mondry ale pomoc to nikt nie chce byle tylko dobic od razu nikt mondry nie byl i filozofem tez nie byl

Gość kirli
26262626262 - i ty również niezbyt MĄDRA i nic nie ROZUMIESZ, skoro odkopujesz stare tematy i odpowiadasz na posty z marca 2009 roku (czyli półtora roku temu - do twojej wiadomości) robiąc przy tym tyle błędów ortograficznych, że aż w oczy szczypie. O interpunkcji nie wspominając... Oj, ty też filozofem nie jesteś i nie będziesz...;)

Gość napisałyście, że
poronienie może objawiać się bólem jak na miesiączkę. Ja mam taki ból. Nie pomogły leki przeciwbólowe. Nie wiem co robić? Jechać gdzieś do lekarza czy spokojnie czekać i zobaczyć co będzie?

Gość napisałyście, że
Ja wiem, że temat jest stary, ale mój problem bardzo aktualny. Może ktoś dość doradzi? Ile mogę wziąć nospy na raz, a ile max wc iagu dnia?

Gość zwykła czy forte?
zwykła 3*2 a forte 3*1

Gość napisałyście, że
Taką zwykłą.

Gość napisałyście, że
No ta wzięłam jedną i może dlatego nie pomogła za bardzo, ale już lepiej się czuje. Ból trochę zelżał. Tylko to chyba nie po tabletce bo ja połknęłam o 5 nad ranem.