Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Może tu mi ktoś pomoże najbliż

praca w Work Service

Polecane posty

Może tu mi ktoś pomoże najbliższa siedziba od mojego miasta Ws mieści się w Rzeszowie.Sprawa jest taka ze zakończyłem współprace z tą firma końcem listopada i do dnia dzisiejszego nie otrzymałem świadectwa pracy,dzwoniłem kilka krotnie w tej sprawie najpierw mnie zbywali brakiem informacji na ten temat ,a potem po kolejnym telefonie powiedziano mi ze świadectwo zostało wysłane a ja chyba już zmyślam..czekałem miesiąc na to niby wysłane świadectwo nadal go nie mam.Zadzwoniłem po raz setny ,prosząc tym razem o powtórne wysłanie świadectwa bo tamto nie dotarło,po odczekaniu kolejnych dwóch tygodni i nadal braku świadectwa znowu zadzwoniłem tym razem nikt nic nie wie o co chodzi w jakiej sprawie dzwonie kim jestem.Nie wspomnę już o tym ze na koniec pracy poszedłem na chorobowe i do dnia dzisiejszego pracodawca nie uregulował tego z zus-em i nie odesłał moich zwolnień l4.Bez pracy,bez świadectwa, bez możliwości zarejestrowania się w pup i pobrania zasiłku który wypracowałem sobie wcześniej...jak wyegzekwować to świadectwo pracy? jeszcze trochę i przepadnie mi zasiłek jak się nie zarejestruje ! kto rządzi ta firma? do kogo się zwrócić? kto jest za to odpowiedzialny

nie zna nikt tej firmy?????

Może tu mi ktoś pomoże

nikt nie pracował w tej firmie?????

Gość ilootek22
pracodawca ma obowiązek wydania świadectwa pracy niezwłocznie po ustaniu stosunku pracy, najpóźniej następnego dnia jeśli nie otrzymałeś, masz prawo żądać od pracodawcy jego wydania składając pracodawcy wniosek jeśli wniosek nie został uwzględniony możesz w terminie 7 dni od dnia odmowy pracodawcy złożyć wniosek do sąd pracy świadectwo pracy jest wydawane w związku z ustaniem stosunku pracy- na podstawie umowy o pracę, mianowania, powołania, spółdzielczej umowy o pracę umowa zlecenie, umowa o dzieło to umowy cywilnoprawne, nie zaś umowy o pracę, więc świadectwo pracy nie zostanie wydane work service to agencja pośrednictwa pracy, zatem śwuadectwo będzie wydane przez podmiot, u którego/ na rzecz którego praca była świadczona

Gość ilootek22
dodatkowo w powyższej sytuacji może Pan wystąpić do sądu pracy z roszczeniem o odszkodowanie- naprawienie szkody spowodowanej niewydaniem świadectwa pracy

Gość A ja powiem...
zawsze możesz też zgłosić sie do PIP. Zadzwoń albo najlepiej umów sie na poradę zeby Ci doradzili co robić. Jak im sie cos nie będzie podobac, możliwe że sie przejda też do zakładu pracy na kontrole. A tak w ogóle miałeś jakąś umowę z ta firmą?