Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość głupi problem mam

problem !! chodzi o kościół ...

Polecane posty

Gość głupi problem mam

mam taki problem. Mam 15 lat i moi rodzice są ateistami nie jestem chrzczona bierzmowana nie chodziłam na religie. Chciałam się ochrzcić chodzić do kościoła już uczęszczam na msze święte od jakiegoś czasu. Miło jest w coś wierzyć. I tu mój problem, mianowicie jak są te "słowa ewangelii wg. św ... " i ludzie coś tam sobie robią palcem na twarzy i torsie ale co :( nie śmiejcie się ze mnie nie wiem po prostu :( wytłumaczycie mi to bo wstydzę się przez to tam przebywać :(

Gość to są 3 male znaki krzyża
wykonywane kciukiem, na czole, brodzie i klatce piersiowej.

Gość głupi problem mam
ale znaki krzyża to znaczy .... na każdej części ciała wymienionej trzeba zrobić tak ? * * * * ?? czuję się troszkę jak idiotka pytając o to bo pewnie to podstawa podstaw :(

Gość papryczka12
tzn ze ta ewangelia przyjmiesz do swiadomosci, zrzumiesz ja (krzyzyk na czole), bedziesz ja glosic(krzyzyk na ustach) wezmiesz ja do serca (krzyzyk na sercu) ot caly problem:)

Gość no tak robisz
mały znak krzyza kciukiem na czole, potem mały znak krzyza kciukiem na brodzie, a potem mały znak krzyza kciukiem na klatce piersiowej, tzn na środku, no nie wiem, tak powyzej piersi :D Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam ale juz jasniej chyba nie umiem. W wykonaniu ludzi to zwykle wygladatak jakby sobie kółeczka rysowali na tych czesciach ciala, a nie krzyz :D Dlatego moze nie zauwazylas co robią dokladnie

Gość głupi problem mam
dziękuje bardzo rozumiem już. Jestem wdzięczą za pomoc i za to że nikt się nie nabijał.

Gość ajrony
tak, powyżsi mają rację :) ale jeśli wolisz, możesz się po prostu przeżegnać

Gość papryczka12
prosze, nie martw sie jak pytam sie znajomych po co te krzyzyki sie kresli to nikt nie wie:) a wielcy katolicy:)

Gość rodzice mieli rację
a Ty niepotrzebnie mieszasz...

Gość no tak robisz
Nie ma sie z czego nabijac, skad mozesz wiedziec jak nigdy nie chodzilas do kocioła. Ja np. nie wiedzialam po co sie to robi (ale ja juz dawno do kosciola nie chodze wiec nie musze wiedziec:) ) za to pamietalam jak to wyglada wiec moglam opisac :D A ktos inny Ci napisal na dodatek co to oznacza, takze juz masz na ten temat pełną wiedzę :D

Gość głupi problem mam
rodzice mieli rację a Ty niepotrzebnie mieszasz... uważasz, że nie powinnam wierzyć jeśli chce ? ja jestem zła na rodziców że mnie nie ochrzcili że nie poszłam do bierzmowania, że nie chodziłam na religie. Uważam, że każdy rodzić powinien to zrobić tzn ochrzcić no chyba że jest innej wiary i dać prawo wyboru dziecku. ja tak zrobię jeśli będę mieć dzieci.

Gość głupi problem mam
właśnie miałam pisać że już wiem jak to robić praktycznie i wiem też o teorii :) czyli całość jutro będę spokojna już w kościele :) naprawdę bardzo dziękuje :)

Gość rodzice mieli rację
Uważam, że każdy rodzić powinien to zrobić tzn ochrzcić no chyba że jest innej wiary i dać prawo wyboru dziecku. widac ze masz 15 lat i sama nie wiesz o co ci chodzi. wedlug ciebie nalezy sie ochrzcic i dac prawo wyboru wiary jednoczesnie? to co mowisz nie ma sensu

Gość głupi problem mam
dobra ochrzczą dziecko i jak ono podrośnie to sobie wybierze czy chce chodzić do kościoła dalej czy też nie o to mi chodzi.

Gość rodzice mieli rację
no to tym bardziej bez sensu. po co podejmowac decyzje za dziecko i je chrzcic, skoro lepiej by bylo dac mu wolna reke i poczekac az podrosnie - wtedy samo zadecyduje o sobie? jak komus zachce sie chodzic do kosciola, to przeciez moze sie ochrzcic i w wieku 107 lat :o

Gość przez chcrzest automatycznie
dziecko staje sie chrzescijaninem, wiec z tym wyborem nie jest tak. A ochrzcic sie mozesz w kazdym wieku.

Gość głupi problem mam
widać mamy inne poglądy, ale nikt nie powiedział, że każdy człowiek ma mieć takie same poglądy. pozdrawiam :) pa

Gość no tak robisz
E, zaufaj starszemu koledze czy tam kolezance powyzej. Ma racje. jestes w idealnie komfortowej sytuacji, wierzysz w co chcesz, zdecydowalas swiadomie, swiadomie przyjmiesz chrzest. A chrzczenie dziecka bez jego świadomosci jest średnie - mam kolezankę która chce sie "wypisac" z kosciola, uniewaznic chrzest itd, Nie masz pojecia ile z tym jest problemów :)

Gość głupi problem mam
A chrzczenie dziecka bez jego świadomosci jest średnie - mam kolezankę która chce sie "wypisac" z kosciola, uniewaznic chrzest itd, Nie masz pojecia ile z tym jest problemów możliwe, że po części macie racje ale to chyba są tylko losowe przypadki, że ktoś chce się wypisać :)

Gość Ups...........................
Ktoś tu źle napisał drugi znak krzyża nie na brodzie a na ustach!!!

Gość no tak robisz
w teorii na ustach, ale zobacz w kosciele ile ludzi robi na ustach? Wszyscy na brodzie.

nie wiem, nie rozglądam się a ja zawsze robię na ustach.

na brodzie to chyba robią lalunie które nie chcą rozmazać szminki.

Gość o wiel erzadzsze sa takie
przypadki jak twoj niz takie, ze ktos sie chce "wypisac". Zrazenie sie do kosciola jest dosc czeste.

fajny temat poruszyliście. jestem wychowana w wierze katolickiej, jestem ochrzczona i byłam u komunii, ale na tym skończyła bo doszłam do wniosku że jestem niewierząca. teraz jestem w ciąży i wiem że dziecka nie ochrzczę, samo zdecyduje czy i w jakiej wierze chce żyć, niestety rodzina jest zła na mnie ale to moje dziecko i moja decyzja. ja natomiast pisze właśnie pismo do kościoła o wypisanie mnie z kościoła katolickiego.