Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiająca się osoba...

napisałam dzis list do innowiercy...

Polecane posty

do nie-katolika. I tam napisałam, że ma wierzyć w Jezusa -czyli ochrzcić się, dalej ma poszukać sobie księdza i się wyspowiadać, komunia, bierzmowanie, małżenstwo (1 żona), i sakrametnt chorych. tak mu napisałam. Ale w sumie wystarczy jak sie ochrzci i będzie wierzył w Jezusa, nie? No i musi być dobry. No bo patrzcie - sakramenty to jest SZCZEGÓLNA ŁASKA, a w prawdach wiary pisze "łaska Boża jest do zbawienia konieczna" Nie pisze - sakramenty święte czy szczególna łaska Boża??? Tylko że łaska, a sakramenty to SZCZEGÓLNA łaska. No nie wiem już bo nie chce w herezję popaść, ale jak się ma zgorszyć Jezusem ile on chce za te następne sakramenty to niech poprzestanie na ochrzczeniu się sam. ???

up - dajcie mi tu opdowiedz bo nie wiem czy mam rację...

albo patrzcie - jest tyle definicji miłości - czym jest miłość, nie? Moim zdaniem w wymiarze męsko-damskim miłość jest... porodem. Naprawdę. Ja myślę że kto tak myśli ten ma rację. Bo tak - bo miłość to cierpienie, nie? Zawsze musi być cierpienie - całe życie człowieka to cierpienie, no dużo cierpienia. ???

Gość bananowa subkultura
każdy ma prawo do wyznawania wiary takiej jaką czuje nie masz prawa mówić mu co ma robić i w jakiego Boga wierzyć

Gość Szczytny Cel kogos
nawracac ale ten którego chcesznawrócic musi sie wachać jeżeli On jest stały w wierze nic nie zdziałasz to jest walka z wiatrakami a tak nawiasem mówią c po co to robisz zadłużyłas się w Nim?????? Dam Ci radę szybciej zaciekłego Ateistę nawrócisz niż Mułzumanina Oni fanatycznie wierza to rzucanie sie z Motyka na Księżyc:((( Ja bym nie chciała chłopaka byłego mułzumanina ani tym bardziej męża Oni zawsze będą pamiętac o ALLachu i do tego maja Bojowe otumanione mamuśki uwarzaj na to środowisko!

Gość oliwia.78
no nie przesadzaj , ze milosc to cierpinie i zycie czlowieka to tez cierpienie , a milosc jest tylko trzeba jej poszukac , moze dzisiaj masz dolek , ale jutro bedzie lepszy dzien

I jeszcze wam napiszę , że ostatnio tak nawet chodziłam i się zastanawiałm skąd te stygmaty, stygmaty... że Jezus się pojawiał ze stygmatami - rany. I dopiero ostatnio doszłam do wniosku, że no tak, że to było właśnie najbardziej bez sensu ze wszystkiego to przebijanie gwoździami. Bo jak skazaniec na krzyżu miał się udusić to po co go przybijac gwoździami. To był szczyt sadyzmu. A przy okazji szczególnie znienawidzonych skazańców KRZYŻOWANO rozciągając ich bo np. źle wywiercono otwory na krzyżu na gwoździe. I tak własnie ukrzyżowano Boga. Ze szczególnym okrucieństwem. Jeszcze go przebili gwoździami i naciągnęli bo im nie pasował na tym krzyżu aż wszystkie stawy się porozrywały. I to są Zydzi - wasi najlepsi przyjaciele. Gratulujemy! :(

I on jeszcze 3 godziny na tym krzyżu żył. A w ogóle powinien był umrzeć już po biczowaniu, a każdy wiedział, że odkupienie miało się dokonać na krzyżu i co by wtedy było jakby Jezus umarł po ubiczowaniu? Albo Szymon Cyrenejczyk - nie doniósłby tego krzyża... nie wiem... Ci ludzie byli gorzej niż walnięci w łeb z nienawiści. Kompletne świry:( Istna Polska :(

Gość bananowa subkultura
Tak musiało się stać żeby spełniło się proroctwo o odkupieniu ludzi przez śmierć Jezusa. Po co to drążyć? Swoją drogą mam wrażenie że mimo deklarowanego liberalizmu nadal mamy Polskę wyznaniową. A przecież Polak niekoniecznie równa się katolik.

do Szczytny Cel kogoś - nie nawracam go jakoś zaciekle. Po prostu piszę sobie listy o wierze w innym języku - to chyba jest mój nadrzędny cel. Nie rozumiem też dlaczego każdy Arab uważa, że każdy grzeszy tylko nie on akurat. Bezgrzeszni czy co? Taka ciekawość jakaś a z drugiej strony nauka języka. Muszę się zmobilizować , coś tam się dowiem. Z innej strony sama muszę się przejąć własną religią żeby nie wyjść na debilkę. Dziś mu napisałam, że moim zdaniem on ma więcej grzechów niż ja... takie pierdy...

No niby proroctwo i w ogóle ale jakieś takie mam obrzydzenie, uraz do Zydów w Polsce. Może przez to pisze z tym Arabem? Poza tym żyje sobie na pustyni, a ja bym chciała kiedyś na Saharę pojechać. Na Saharę , w Tybet. Nawet nie wiem gdzie bardziej. Ale w tym celu... na razie mogę sobie podróżować w wyobraźni. Poza tym to trzeba mieć zdrowie, a ja go nie mam. :(

Oczywiście Jezus był Zydem i Apostołowie oraz Maryja była Zydówką. Ale ilu jest dobrych Zydów? Ja mu napisałam - temu Arabowi - że on ma większy grzech zostawiając swój kraj i jadąc sobie życie polepszać na Zachód niż cały Zachód razem wzięty. Bo ma w dupie swoje panstwo. I co on mi będzie smolił o moich grzechach. Księdzem tez nie jest, nie? A poza tym... w następnym liście mu napiszę - za co Niemcy Zydów zabili? Za ich grzechy właśnie. Za szydzenie z nich, chciwość. Za szydzenie z nich, wyśmiewanie. Tak mu napiszę. I żeby uważał lepiej bo historia kołem się toczy :(

Nie sadze, zeby to bylo skuteczne. Mozesz napisac list do mnie, tak, jak Ciebie raczej by na buddyzm nie poszlo nawrocic. Tak sie zastanawiam.. Jak bylam mala, gleboko wierzylam w Boga, i tlumaczylam sobie, ze wyznawcy innych religii wierza w tego samego, tylko daja mu inne imie - tak, jak maja inne jezyki, dajmy na to. Nie wiem, jak ludzie moga naprawde myslec, ze to akurat ich Bog jest ten prawdziwy, przewaznie to jest warunkowane tylko geografia miejsca, w ktorym sie urodzisz. Dla mnie to smieszne. Gdybym, autorko, napisala do Ciebie list nawracajacy Cie na satanizm, czy ateizm, co bys pomyslala?

Gość Muslim Ali
Ja też ciagle pisze listy do innowierców ze powinni odrzucić fałszywego boga proponowanego przez koscioł rzymski i wsłuchać sie w proroctwa Mahometa. Niestety katolicy nawet nie chca poznać prawdziwego Boga - Allaha i przyjąć Jego łaski:(

Mnie nikt nie przechrzci na inna religię. Ja wierzę, że Jezus jest Bogiem obecnie. I mamy w Niego wierzyć. I że był dobry. Jest. Bo jest. A że się nie modlimy, nie pokutujemy no to jest coraz gorzej i tyle. Ja mu to napisałam. To jest jedna sprawa, ale to, że Bóg nazywa sie Jezus to jest inna sprawa. I napisałam mu, że pójdzie do piekła jak sie z tym nie zgodzi. Tak sprawę się stawia w USA.

Oczywiście napisałam mu, że ma wolny wybór, ale tak by to z grubsza wygladało. Trzeba uznać smierć Jezusa na krzyżu i wyznać , że jest Synem Boga. No bo inaczej piekło. Boże - ja nie wiem. No nie ma niczego innego. Jakby nie wiedział o tym, no to inna sprawa, ale jak wie i powie Bogu nie to pech, nie? Co jeszcze...

Gość Muslim Ali
niestety ale to Ty pójdziesz do piekła jeśli nie przyjmiesz Allaha:(

niestety nie ma żadnego Allacha. Nie wiem co oznacza imię Allach. Wiem tylko, że Mahomet na pewno widział anioła Gabriela i ogólnie dobrze nie skończył na koniec. Ale co on mu powiedział tego nikt nie wie bo Mahomet nie umiał ani pisać ani czytać. Największy Arab nie umiał pisać ani czytać - ja mu to napisałam i nic. Mnie by było wstyd za takiego proroka :(

Oczywiście ja mu to tak oględnie napisałam bo nie chce zginąć z rąk terrorystów islamskich. A poza tym ... ale to mądry Arab. Chce wyjechać na Zachód... niemniej zawsze ten podświadomy strach "obym się nie myliła, że on taki pokojowy bo chwila, moment i ja pierwsza na liście do skreslenia, nie?" :(

a ty Muslim pójdziesz do raju, gdzie czeka na ciebie 77 dziewic i idiota tłumacz co białe rodzynki , przetłumaczył jako dziewice. Dla Muslimów mających okaleczone kobiety, to sama radocha, taka dziewica, choć po śmierci :P

To ty nie myślisz czarna ksywko... wmówiłaś sobie, że Boga nie ma. Czy to jest przejaw myślenia? Sama jesteś fanatyczką. Na świecie dzieje się zbyt wiele rzeczy niewytłumaczalnych, żeby mieć pewność, że Boga nie ma. Kto ci to powiedział? Archanioł Gabriel? Tego się nie da udowodnić. A z kolei Bóg wymaga wiary. I ty jej nie masz. Ani nawet się nie silisz by ją mieć, to skąd masz ją mieć?

"Wszyscy ateiści to z natury egoiści i niewdzięcznicy. Tylko by chcieli więcej, ale dziękuję to nie od nich- już ja to wiem . A cioty wyrachowane, że Boże spal to ogniem siarczystym Jak dla mnie." Te nature, kochana, dal nam Bog - wedlug Ciebie, wiec to jego niesprawiedliwosc, ze ja splone w ogniu piekielnym, czyz nie? Czuje sie jak jaki Truman teraz, jakby ktos sobie jaja ze mnie robil, ze mnie ciagle to rusza ;)

Pomijajac te postdeliryczne majaczenia ;) \"Największy Arab nie umiał pisać ani czytać \" A najwiekszy zyd? :D Daj spokoj , dziewczyno, jak go zwal tak zwal, kazdy Bog jest dobrem. Ku dobru kieruje sie kazda religia. Ku temu samemu moga kierowac sie takze ateisci. To nie kwestia wiary, tylko zasad moralnych. O cierpieniu nie wypowiadam sie, chetnie to za mnie zrobi wieksza czesc Polek, ktora wyobraza sobie milosc jak motylki w brzuchu, ale po slubie chetnie przyjmuje postawe cierpietnicy, bo... motylki odlecialy :D

A kto jest największym Zydem? Może to Einstein? Umiał i pisać i czytać. Bo Bóg to Bóg. I tyle. A inne rzeczy... naturę dał Ci Bóg, ale co - powiedział - rób to co Ci mówi natura Twoja? No to rób! Ciekawe po co by była modlitwa, post i jałmłużna gdybyś miała robić to co ci powie Twoja natura. Masz być coraz lepsza, a nie taka sama lub coraz gorsza. A jeśli chodzi o postdeliryczne majaczenia... no cóz... ja mogę powiedzieć /napisać to samo w drugą stronę. majaczycie ludzie i tyle :(

"Ciekawe po co by była modlitwa, post " A no wlasnie, ja nie wiem, po co modlitwa, moze dlatego, ze niektorzy potrzebuja wierzyc, ze ktos ich slucha? post ewentualnie dla schudniecia, oczyszczenia organizmu, i takie tam.

No to zawsze zostaje Ci jałmłużna jako wyrzeczenie się czegoś dla kogoś. Np. zamiast 50 kiecki daj tę samą sumę na kieckę dla innej osobie - dla tej która nie ma niczego. I już. Kto to wymyślił? Ewolucja?

Post musisz tez powziąć z myślą, że robisz to jako uczynek pokutny. Za grzechy swoje albo innych ludzi ofiaruję Ci Boże to oto wyrzeczenie. A jak się obżerasz i chcesz schudnąć to masz dietę wtedy. Jak dla mnie. Albo chorobę umysłową jakąś.

Mnie sie wydaje, że jeść powinno się tyle ile musisz myśleć. Bo musisz dbać o zdrowie. Czasem lepiej sie więcej modlić a nie głodować. Jak nie musisz myśleć za dużo ogólnie - jakiś zakon to za obżartków możesz pościć - wszak obzarstwo i pijaństwo to grzech głowny. Za pijaków możesz pić wodę tylko, a za obżartków jeść suchy chleb. Ale jak musisz myśleć w życiu to trzeba dobrze sie odżywiać bo skad mózg weźmnie energię do myślenia? Z Nieba? To swoją drogą, ale trzeba myślec!