Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość GosiaGosia

Dwie kreski i co dalej?

Polecane posty

Gość GosiaGosia

Cześć kobiety, przez 10 lat brałam tabletki anty, w końcu postanowiłam odstawić, odczekać przynajmniej z 6 miesięcy i potem już się nie zabezpieczać i powoli planować dzidzię. W połowie stycznia miałam krwawienie z odstawienie, jeszcze po tabletkach, ale, że do dnia dzisiejszego nie dostałam okresu...nie przejmowałam się, bo po odstawieniu zawsze się spóźnia, a w międzyczasie miałam tylko jeden stosunek w dzień teoretycznie niepłodny...nie miałam przez ten czas żadnych objawów owulacji zrobiłam dziś rano test i pokazał dwie kreski!!! Czy naprawdę jestem w ciąży??? Mam 28 lat i nie wiem co dalej, czy mam już iść do ginekologa? Kiedy najwcześniej gin może potwierdzić ciążę? A może zrobić test z krwi ? Ile kosztuje i czy wynik jest od razu? Czy dopiero z wynikiem idę do gina i mi powie czy to ciąża? I najgorsze: kiedy i jak powiedzieć o ciąży pracodawcy? Wiem, że do dnia porodu nie może mnie zwolnić, bo mam umowę na stałe, ale czy potem może mnie zwolnić? A może test się myli? Ciągle jestem głodna, mam dziwne nacisk w brzuchu, tak jak na okres, ale okresu nie ma i bolą mnie trochę piersi, temperaturę mam 37,2, ale nie jestem przeziębiona. Jakoś nie dociera do mnie to, że jestem w ciąży :( Ludzie miesiącami i latami się starają, czy to możliwe, żebym zaszła tak po prostu, od razu??? Podobno po tabletkach mogą być trudności z zajściem w ciążę.

Gość bez obaw to ciaza
u jednych soba problemy w zajsciem w ciaze po odstawieniu tabletek. ale u innych najszybciej tak zajsc w ciaze.. i pewnie ciaza blizniacza:) 37.2 to temp. ciazowa jesli utrzymuje sie przez min 10 dni;) testy zazwyczaj sie nie myla...tym bardziej do 2 kresek;) jak najszybciej idz do lekarza;) gratuluje ciazy;)

Gość GosiaGosia
Dziękuje za odpowiedź! Jutro pójdę zrobić test z krwi, bo nie wytrzymam tej niepewności. Temperaturę mierzę dopiero od wczoraj, będę mierzyć dalej, cały czas jest 37,2 rano i wieczorem. Jak test z krwi wyjdzie na ciążę to pójdę od razu do gina, ciekawa jestem który to tydzień? Pewnie gdzieś około 4 tygodnia, czy będzie już coś widać na usg? O matko, mam tylko nadzieję, że to nie bliźniacza, jak ja donoszę bliźniaki, jestem drobna i chuda, mam wąskie biodra. Fajnie, w sumie jestem trochę rozczarowana, myślałam, że o dziecko będę się długo starać, mierzyć temp., pilnować owulacji, a tu taka niespodzianka. :)

Gość GosiaGosia
Zrobiłam test i mam taki wynik: >1500 mlU/ml norma

Gość GosiaGosia
Wynik b-HCG > 1500 mlU/ml norma

Gość GosiaGosia
Nie wiem co się dzieje, widać tylko kawałek moich postów, a napisałam więcej.

Gość GosiaGosia
Spróbuję napisać raz jeszcze, bo nie widzę swoich postów. Norma b-HCG to 1500 mlU/ml Czyli naprawdę jestem w ciąży??????????? Dalej nie mogę w to uwierzyć. Do lekarza idę w środę, nie za wcześnie? I co dalej? Dostanę skierowanie na jakieś badania?

Gość GosiaGosia
No nie, znowu wcięło kawałek mojego postu. Całą linijkę. Norma to

:) skoro test pokazał Ci dwie kreski to raczej sie nie myli.... w moim przypadku tez byly dwie kreski i dzisiaj mam sliczna i kochana 3.5letnia coreczke:) od lekarza powinnas dostac skierowanie na podstawowe badania typu morfologia mocz ob ewentualnie platne dodatkowo na grupe krwi i na antyciala ale nie licz ze lekarze tak na pstrykniecie palca daja skierowanie... ale warto zrobic badania chociazby ze wzgladu na sprawdzenie stanu zdrowia swojego... w zaleznosci w ktorym jestes tygodniu ciazy lekarz skieruje Cie na badanie usg.... a jesli chodzi o rozmowe z pracodawca... to obowiazkiem lekarza jest wypisanie zaswiadczenia ze jestes w ciazy i tym samym jestes pod szczegolna opieka i ochrona... a zwolnic Cie nie moze jesli jestes na umowie o prace na czas nieokreslony.... jedyny przypadek to wtedy kiedy rozwiazuje stanowisko pracy:)

Gość GosiaGosia
Dziękuję za odpowiedź. Bardzo się denerwuję, bo nie spodziewałam się tej ciąży. Do lekarza idę prywatnie, bo na NFZ trzeba czekać 2 miesiące.

Gość lolxxx
a uzywalas jakiegos zabezpieczenia?

Gość saleminka8
gratuluje:)

Gość GosiaGosia
Dziękuję !!!! Już się nie mogę doczekać wizyty u gina i bardzo się boję, co powie pracodawca. Kiedy mam powiedzieć pracodawcy? Czytałam, że lekarz wystawia zaświadczenie o ciąży dopiero po 9 tygodniu :(

Gość onaaa24
Ja mam takie głupie pytanie... jak mierzycie temperaturę? Normalnie, pod pachą? Gratuluję ciąży :)

Gość GosiaGosia
Nie wiem, nie mierzyłam, żeby wyznaczyć owulację. Ale zmierzyłam, żeby sprawdzić czy w ciąży naprawdę jest podwyższona i jest 37,2 Mierzę zwykłym termometrem rtęciowym, bo takie są najdokładniejsze, normalnie pod pachą , ale nie krócej niż 10 min. Czuję się normalnie, a jak z przeziębienia mam więcej niż 36,9 to już mam dreszcze i leżę w łóżku, a teraz nic nie czuję, ale termometr nie kłamie.

Gość saleminka8
jak masz umowę na stałe to możesz powiedzieć-nie ma prawa cie zwolnić :) ja powiem dopiero gdy będę mogła już isć na L4 aż do porodu,bo jeszcze strace posade i co :P

Gość fsvdfv
Dziewczyny, a czy jest obecnie tak że trzerba zmieścić się w pewnym czasie na wizytę u lekarza żeby dostać tzw becikowe? No bo jeśli tak to i o to trzeba zadbać od początku, zgadza się?

Gość mezatka24
Ja mogę wam pomóc, bo akurat pracę w rodzinnych :) Od nowego roku zasiłkowego zmieniają się przepisy, tzn. od 1 listopada 2009 r. Aby otrzymać becikowe i jednorazową zapomogę (drugie tysiąc) należy okazać zaświadczenie lekarskie, które potwierdzi opiekę zdrowotną nad kobietą w ciąży conajmniej od 10 tygodnia do porodu.

Gość saleminka8
a czy jest jakaś norm wizyt, np jak ktoś pójdzie tylko 2-3 razy w trakcie całej ciąży ?? ja np.byłam już dzisiaj a jestem w 5tyg2 dniach 26mam kolejną wraz z usg,więc tych wizyt będzie sporo

Gość mezatka24
Nie, po prostu wymagane jest zaświadczenie o objęciu opieką od conajmniej 10 tygodnia. Lekarz wystawiający zaświadczenie może stwierdzić, że 1 wizyta to za mało i nie da zaświadczenia. Ośrodek pomocy społecznej nie wchodzi w kompetencje lekarzy, ustawa wymaga okazania zaświadczenia i tyle.

Gość fsvdfv
A są jakieś rozporządzenia odnośnie zaświadczeń? No bo chyba nie może to być decyzja uznaniowa lekarza? I czy takie zaświadczenie może być wystawione np po urodzeniu, na podstawie dokumentacji lekarskiej?

Gość fsvdfv
A taka zapomoga komu się należy?