Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość juz niedlugo mamcia

Bole prodowe

Polecane posty

Gość juz niedlugo mamcia

Jak rozpoznac czy ta sa juz bole porodowe?Co wskazuje na nadchodzacy porod?

Gdy stwardnieje ci brzuch to będą pierwsze symptomy. Potem zaczną się delikatne regularne skurcze i pojawi się gęsta zabarwiona na różowo wydzielina...im bliżej porodu tym skurcze będą częstsze i silniejsze. Opanuj sztukę oddychania, a żadne bóle nie będą straszne! Przynajmniej tak było u mnie!

Gość juz niedlugo mamcia
Mi juz od dłuzszego czasu twardniej brzuch.W 30 tyg. ciazy wyladowalam na patologi z obiawami porodu przedwczesnego.Od tego czasu jestem na lekach nospa+asmag(magnez).Teraz jestem w 36 tyg.Ale boje sie ze moge urodzic wczesniej.Mała tak sie rusza.Ciaagle kopie.Ulozona jest bardzo nisko głowka do dołu.Pod zebra mi podchodzi i to jest bol, ale da sie wytrzymac.

Twardnienie brzucha może być już od 25 tc więc nie jest to objaw zbliżającego porodu ale przygotowanie macicy (skurcze Braxtona-Hicksa - czyli tzw. przepowiadające).Ja właśnie tak miałam, od 25 tc do 10 razy dziennie (taka jest norma) - twardnienie brzucha, bezbolesne ale jednak towarzyszył temu dyskomfort.Natomiast same skurcze porodowe mogą być pomylone z objawami przemęczenia. Najłatwiej wyjaśnić to na przykładzie porównania do bóli menstruacyjnych - dokładnie boli tak samo, tylko kilka(naście) razy mocniej.Są trzy rodzaje bóli porodowych:- brzuszne (ponoć najłagodniejsze)- krzyżowe- krzyżowo-brzuszne (najgorsze)Czujesz jakby miało Cię zaraz zalać, kręgosłup w krzyżu pulsuje, wysiada, siedzieć źle, stać też źle, leżeć źle.Jak poczujesz takie bóle to idź pod prysznic. Ciepły. Albo do wanny z ciepłą wodą. Jeśli po wyjściu nie miną a przybiorą na sile - zaczyna się poród.

Gość będziesz wiedzieć na pewno
jak się zaczną, że to właśnie to...:) też sie martwiłam przed porodem, że nie rozpoznam... ale o 3 w nocy, gdy zaczęło "coś" się dziać czułam, że właśnie zaczyna się poród... tak jak napisala poprzedniczka.. skurcze porodowe przypominają menstruacyjne, tyle, że są coraz silniejsze i częstsze. Do tego cały czas trwają, niezaleznie od pozycji w której się znajdujesz... Też miałam zagrożenie porodem przedwczesnym, brzuch mi twardniał i wydawało się ciągle że to już :) Urodziłam po terminie :) Głowa do góry, na pewno nie przegapisz momentu zaczynającego się porodu i zapewne będziesz mieć jeszcze czas na ostatnie przygotowania.

Gość uuuppp
czy od tych boli mozna az wymiotowac w czasie porodu??

Gość aneti
ja probowalam i maliny, i homeopatie na rozszerzenie szyjki macicy, i porzadki domwe, byl tez sex i nic, przenosilam podobno stymulowanie, podraznianie brodawek wplywa na wydzielanie oxytocyny co moze spowodowac skurcze.