Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planująca przyszłość......

PLANOWANIE PRZYSZŁOŚCI

Polecane posty

Witam serdecznie :) Wybrałam to podforum, zamiast ogólnego, bo może któraś z Was miała podobne rozterki i podpowie mi, jak sobie poradziła. Pracuję w szkole (umowa o pracę), do tego prowadzę działalność gospodarczą, za którą opłacam tylko składkę zdrowotną. W czerwcu biorę ślub i wyprowadzam się do innego miasta. Zaraz po ślubie zamierzamy starać się o dziecko. Mam mnóstwo dylematów związanych z moją pracą, nawet nie wiem, czy potrafię to dobrze opisać :O Na urlopie macierzyńskim dostaje się pieniądze, prawda? Ile i od kogo? A na wychowawczym nie wiem, też jest płatny? Zależy mi, by jakoś wspomagać męża finansowo... Dalej - czy jeśli w czerwcu zakończę pracę w mojej szkole, to muszę w tym innym mieście znaleźć pracę w szkole, by przysługiwał mi macierzyński? Czy też macierzyński przysługuje mi z tytułu prowadzenia działalności gospodarczej? Nic z tego nie rozumiem :( Trochę głupio mi szukać nowej pracy w szkole, skoro wiem, że przepracuję najwyżej kilka miesięcy (jeśli starania o ciążę będą owocne). Ale jeśli z samej działalności gospodarczej nic mi nie przysługuje, to będę musiała :O I w ogóle jak to jest, macierzyński się wlicza do lat pracy? A wychowawczy? Mam tyle pytań i wątpliwości, jestem zupełnie zielona w tych tematach :( Bardzo proszę o radę, jeśli nie zamotałam za bardzo :(

Zamotałam :(

Gość zamotałaś
tyle tego jest, że ciężko tak od razu odpisać wpisz w googla : kodeks pracy a ciąża a wszystkiego się dowiesz

Dziękuję za odpowiedź :) Guglam, guglam ;) Tyle, że to wszystko jest napisane takim językiem, którego nie rozumiem :O

Gość a wiec tak to mzoe byc
1. prowadząc działalnosc, a nie pracując na etacie będziesz musiała oplacac wszystkie skladki a nie tylko zdrowotą 2. wychowawczy jest uprawnieniem pracowniczym-tylko dla pracownikow na etacie 3. macierzynski-na dzialanosci tak, ale musisz oplacac skladki w terminie

Gość zamotałaś
Z tego co wiem to: wychowawczy jest bezpłatny najlepiej jest mieć umowę o pracę na stałe i dopiero starać się o dzidzię, tak jest najbezpieczniej, masz zagwarantowane płatne 100% zwolnienie lekarskie w razie czego i płatny macierzyński

Gość wiesz....co
a nie lepiej najpierw sie ustawic w innym miescie a z dzieckiem poczekac jeszcze rok? bo raczej tak kolorowo jak Ci sie wydaje to nie bedzie...

Gość a wiec tak to mzoe byc
1. teraz jest niż i z pracą w szkole jest różnie 2. uczysz języka, to może lepiej ale też nie jest łatwo 3. umowę w szkole rzadko daja od razu na czas nieokreślony 4.zawsze to lepiej trochę popracować a dopiero potem zajsc w ciążę

Dziękuję z całego serca za Wasze odpowiedzi, zaraz je przeczytam.

Już komentuję - chyba faktycznie warto się zaczepić gdzieś na rok, a potem myśleć o dziecku... Ale najmłodsi już nie jesteśmy :O Tu, gdzie mieszkam, pracuję 7 lat, ale pewnie z tego tytułu nic mi nie przysługuje, skoro rozwiązuję umowę :( Trochę mi się rozjaśnia we łbie dzięki Waszym wpisom, dziękuję :*