Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość bo ja się zaciełam

ZADANKO Z GEOMETRII dla chetnych do pogłowkowania

Polecane posty

Gość bo ja się zaciełam

Punkt A (-4,2) jest wierzchołkiem trójkąta ABC, którego dwie środkowe zawierają się w prostych o równaniach x=0 oraz x+y-2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta. no nie dam rady :P wiadomo mi tylko że wierzchołek lężący naprzeciw boku o symetralnej x=0 ma pierwszą wspolrzedną (0,Y) a reszta? :o pomocy mądrale! :D

Punkt A (-4,2) jest wierzchołkiem trójkąta ABC, którego dwie środkowe zawierają się w prostych o równaniach x=0 oraz x+y-2=0. Znajdź współrzędne pozostałych wierzchołków tego trójkąta. no nie dam rady wiadomo mi tylko że wierzchołek lężący naprzeciw boku o symetralnej x=0 ma pierwszą wspolrzedną (0,Y) zapewne masz już rysunek tzn trójkat i obie srodkowe punkt przecięcia tych srodkowych niech to będzie punkt O oblicze jego współrzędne : x=0 x+y=-2 0+y=-2 y=-2 O(0,-2) narysuj sobie trzecią środkową wychodzącą z punktu A(-4,2) i niech przecina ona bok BC w punkcie S niech punkt D będzie środkiem odcinka AO obliczę współrzędnego punktu D(x,y) (-4+0)/2=x -4/2=x x=-2 (2+2)/2=y 4/2=y y=2 D(-2,2) punkt O(0,2) jest środkiem odcinka DS obliczę współrzędne punktu S(x,y) (-2+x)/2=0 -2+x=0 x=2 (2+y)/2=2 2+y=4 y=2 S(2,2) wiesz że punkt B (np ten po lewej stronie) ma współrzędne (0,y) S jest srodkiem odcinka AC zatem bez problemu obliczę pierwszą współrzędną punktu C (0+x)/2=2 x=4 zatem C ma wspórzędne (4,y) C leży an prostej x+y-2=0 obliczę drugą współrzędną pod x podstawiając 4 4+y-2=0 y+2=0 y=-2 czyli C : (4,-2) i znowu korzystając z tego, że S jest środkiem BC obliczę drugą współrzędną punktu B (y-2)/2=2 y-2=4 y=6 B(0,6) jeśli kiedyś będziesz mieć problem z zadaniem z matematyki zapraszam do mojego tematu z zadaniami : http://f.kafeteria.pl/temat.php?id_p=3932571&start=600