Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dzisiaj egzamin wieczorem

Prawko - rondo 3 pasmowe - pOMOCY!!!

Polecane posty

jak zawracam, jade po wewnętrznym pasie. Potem już przy koncu zjeżdżam na szeroki. Moje pytanie brzmi: czy mam przy tej zmienie pasa dac prawy kierunkowskaz czy ciągle lewy? czy żaden?

Gość oczywicie ze prawy
i nie wiem ska tam w ogole sie wzial lewy przecież przy wjeżdzie na rondo nie wlączamy lewego chyba ze przy zmianie pasa PRZED rondem na lewy ale w momencie wjazdu już nie

jak ruszasz po wewnetrznej to dajesz lewy, jak ladujesz n aprawym to sam Ci samochod naprostuje sie i sie wylaczy lewy kierunek.zadnych prawych nie wlaczaj bron boze! i pamietaj jeli jakims cusem caly prawy pas bedzie zapchany bo wszyscy tam zjada to nie musisz sie pchac na sam koniec kolejki tylko spokojnie stanac na srodkowym i dopiero po opuszczeniu skrzyzowania zmienic na lewy:)powodzonka:*

no co Ty? przeciez jak wjeżdżam na rondo chcąc ZAWRACAĆ muszę mieć lewy kierunkowskaz, na pewno... zawsze mnie tak uczył instruktor :O teraz to juz nic nie wiem....

oj ja myslalam ze chodzi o zawracanie na skrzyzowaniu:P moja wina moja wina od razu sie tlumacz :P wybaczta:)

przy wjezdzie na rondo nei wlaczasz zadnego kierunkowskazu, dopiero ja wjezdzasz z powrotem w ta ulice co z niej wyjezdzalas, dajesz prawy kierunek:)

Ludzie, no ja naprawde nie wiem, jechaliscie kiedy 3 pasmowym rondem? Podkreślam ze o taki pytam, zwykłe mam obcykane... Trzeba dać kierunkowskaz lewy jak sie zawraca juz przy wjezdzie na rondo, tego jestem pewna. Pytanie co do zjazdu...

Kodeks drogowy Art. 22. 5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

Gość tyle to ja tez wiem
ale praktycznie to jak, Panie Wielbicielu?

Gość gdybym ja jechała
wjeżdżając na rondo dałabym lewy migacz jako, że chce je objechać i zasygnalizować, że będę jechała po rondzie. Potem jadąc tym samym pasem wyłączam migacz i włączam prawy kiedy zjeżdżam z ronda. Na ogól jadę po tym rondzie prawym pasem, chyba, że są specjalne ciągłe linie do zjeżdżania z ronda ze środkowego

Gość jakajaka
ja wjezdzam na rondo to nie daje zadnego kierunkowskazu, dopiero jak sie zjezdza z ronda to daje sie prawy kierunek;) i mi sie wydaje ze to nie ma znaczenia czy rondo zwykle czy 3 pasmowe

Gość tak czy inaczej nie zjeżdża
się z lewego pasa, a jeśli już, to przepuszcza samochody ze środkowego i prawego, które jadą swoimi pasami dalej. Ty zmieniasz pas ruchu, więc migacz, upewnienie się, czy na środkowym i prawym nikogo nie ma i skręt z prawym migaczem

tyle to ja tez wiem ---> praktycznie tak samo, jak w przepisie, tylko trzeba odnieść to do ronda. Temat często dyskutowany i budzący kontrowersje, przede wszystkim z uwagi na różne rodzaje rond.