Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość fjdsfisjfsifjeis

Czy moge sama sobie kupic soczewki kontaktowe i zaczac po prostu nosic?

Polecane posty

Gość fjdsfisjfsifjeis

bylam dzis na darmowym badaniu w vision express, mam wade -0,75. Mam pytanie- skoro znam swoja wade to czy moge kupic sobie soczewki kontaktowe na ta wade np. na allegro i nosic? czy potrzeuje jeszcze jakiejs konsultacji z lekarzem?

Gość fjdsfisjfsifjeis
napiszcie, prosze

Gość kajko i kokosz
nie mozesz sama sobie kupic, musisz miec najpierw badanie jakie soczewki beda dla ciebie dobre, bo sa rozne wielkosci i rodzaje.

Gość fjdsfisjfsifjeis
taak? a ktos wie ile kosztuje takie badanie np. w vision express??

Gość kajko i kokosz
niestety nie wiem, mieszkam za granica i tutaj kosztuje ok 20 funtow

Gość xxxxxxxjeiwe
W vision chyba 50 zl, chyba tak było z rok temu ale mogę się mylić. Ale w vision, przynajmniej tu gdzie ja mieszkam, trzeba się umawiać na wizytę etc. Zrób sobie badaniew jakimś innym salonie, często u optyka można takie badanie zrobić. Ja w wwie robiłam badanie i kupiłam soczewki, zapłaciłam tylko za soczewki a badanie gratis (no powiedzmy, oni sobie to jakoś licza). Soczewki kosztowały nie 120 zl, na 3 miesiące. Co do kupna soczewek - jeśli masz normalną wadę - to nie ma ŻADNEGO problemu z kupnem soczewek, a z tą wielkością soczewek to o co kaman ? Ja mam wadę -1,5, kupywałam soczewki z 10 razy, musisz tylko wiedzieć jaką masz wadę, ale to jest jasne. Problem jest tylko przy wkładaniu i zdejmowaniu, ja uczyłam sie indywidualnie ale myślę że okulista byłby lepszy, tak na 1 raz :P To tyle, ciao

ok.60zl nie mozesz kupic soczewek sama soczewki sa zazwyczaj slabsze niz okulary, bo masz je na oku zreszta musza ci zmierzyc srednice

Gość nieprafda
to ja chyba w innym kraju żyje bo kupuje sobie sama

Gość fjdsfisjfsifjeis
aha, dzieki wszystkim Nie wiedzialam nic o tym, ze musza zmierzyc srednice, dobrze, ze zapytalam... No i nie wiedzialam tez o tym, ze mozliwe, ze maja byc slabsze, no to pojde w takim razie do okulisty jeszcze raz, kurde jakbym wiedziala to zalatwilabym to na miejscu dzis ehh :O W ogole duzo jest soczewek na allegro i pewnie sa tansze niz te w sklepach, dlatego pomyslalam, ze tam bede kupowala ale najpierw chyba te peirwsze kupie u okulisty jednak.

Gość poiuio
ja w optical center we wrzesniu zapłaciłam99 zł za badanie, parę miesięcznych soczewek + nauka zakładania

Gość wandzia p.
tak w praktyce mozesz, tzn. nie musisz miec recepty Ale tam jest parę rzeczy, które trzeba wziać pod uwagę. Średnica i jakieś tam inne pierdoły, oprócz tego soczewki zawsze bierze sietrochę słabsze niz okulary. Wiec lepiej juz zapłacić za to jedno dobranie, to jest jednorazowo, potem jużsama sobie kupujesz

Gość bo w tych szkolnych kotletach
no coś ty, są różne średnice. Większe i mniejsze i to okulista musi sprawdzić jaki masz rozmiar. Jeśli będziesz nosić nie ten co trzeba, popsujesz bardziej wzrok i możesz nabawić się astygmatyzmu

Gość Irenka1980
pierdzielenie.. na recepcie mam tylko siłe.. żadnej srednicy ;X oś odległosć źrenic i siła..

Gość uladana
A dobierał ktoś soczewki w Fielmannie? Bo podobno całość(badanie+soczewki) kosztuje niecałe 40zł

Gość okręt U701
ja kupuje soczewki w rossmanie za 22zł bez konsultacji z optykiem i chuj, żyję 🖐️

Jeżeli nie umiesz jeszcze zakładać soczewek, to najpierw opanuj tę sztukę, kup byle jakie i ćwicz, potem myśl o tym, czy możesz kupować bez konsultacji .

Gość z kazda rzecza trzeba
ja sama sobie na allegro kupowalam i było ok, co prawda pierwszy raz na nauke zakładania soczewek wykonałam z okulistka, a potem zaczełam sama kombinowac z kolorami itp

Gość gość
Podbijam. Czy mogę sama kupić?

Gość mmm23
Możesz.Jesteś jednak pewna,że dobierzesz odpowiednią moc soczewek ? Oraz krzywiznę ? Nikt Ci nie zabroni zamówić soczewek z internetu, sama jednak polecałabym skontaktować się z optykiem, aby mogli Ci tam dobrać odpowiednie soczewki dla Ciebie. Takie będą o wiele wygodniejsze. Swoja drogą to na tej stronie jest możliwość pobrania kuponu na pierwszą darmową parę soczewek: http://www.mojepierwszesoczewki.pl/ Warto jest skorzystać.

Gość gość
Najpierw okulista musi zbadać Ci oczy żeby sprawdzić czy będą tolerować soczewki a dopiero potem możesz myśleć o kupnie. Ogólnie najtaniej przez internet kupić, na przykład przez stronę http://abcsoczewki.pl wychodzi naprawdę dużo taniej.

Gość princessallol
W sumie można, czemu nie? Nie jest to jednak najlepszy pomysł:) Soczewki powinien dobierać okulista. To nie jest w koncu taki sam produkt, jak płatki kosmetyczne, które mogą być używane przez każdego:):) Sama miałam dobierane soczewki w Centre de la Vision.

Gość gość
Możesz. Ale po co. Mój kolega z pracy sobie kupił sam. I ciągle mu wypadaly- źle dobrane. Więcej miał kłopotu z szukaniem, płukaniem i ponownym zakładaniem tych soczewek niż faktycznej wady wzroku.

Gość gość
hej pomocy chce kupic soczewki z astygmatyzmem i mam podac os 155 st a nie moge sama recznie wpisac stopni sa tylko podane co 10 tzn. 10, 20, 30... itd. robie to pierwszy raz... pomocy...

Gość LucynkaMalinka78
Moja znajoma kupiła sobie soczewki i skończyło się tak, że w końcu wybrała się do okulisty:) Jednak to nie jest produkty, który mozna sobie samodzielnie dobierać. Sama swoje dobierałam w Centre de la Vision, podobnie jak okulary. Samodzielnego wyboru dokonuje się na własne ryzyko.

Gość Lidka

Sama miałam dobrane soczewki w Centre de la Vision. Generalnie jestem zdania, że najlepiej jest gdy o wyborze decyduje specjalista - ja się tylko dostosowuje do zaleceń. Kropli do oczu też nie kupuję “jakichkolwiek”, radzę się w tej kwestii.

Gość Diana

Mam znajomą, która nawet okulary do czytania kupiła sobie sama na hali w markecie:):):) Ja na pewno bym tak nie zrobiła - w końcu chodzi o wzrok. Sama dobierałam soczewki u optyka w Centre de la Vision. Przy okazji pomógł mi dobrać płyn i krople.