Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zastanawiam się...ja

nie pracuję, ale się uczę...czy jestem ubezpieczona?

Polecane posty

z tego co wiem każdy student/ka z racji tego że się uczy jest ubezpieczony. czy to prawda? w sierpniu rodze i nie chcę żeby były cyrki z tego powodu...

Gość tych co nieee
niby studentka a głupia jak z OHP

ostatniego wpisu nawet nie skomentuję mam 21 lat

Gość nnnnnnnnnnnnnnnn

Gość tych co nieee
nie komentuj nie wyobrazam sobie aby ktos kto zdał mature mogł zadac pytanie na poziomie przedszkolaka

czy ktoś wie?

Gość o jezu no pewnie ze jestes

Gość tych co nieee
oprocz ciebie wiedza wszyscy zajrzyj idiotko do netu skoro nie wiesz podstawowych rzeczy a skad wiedziałas jak sie dziecko robi??? czyzby zwierzecy instynkt??

dziękuję:) tak pytam dla pewności bo słyszałam że w szpitalach różne sa akcje w związku z tym ubezpieczeniem.

Gość o jezu no pewnie ze jestes
a jak chodzisz do lekarza rodzinnego ?! płacisz za wizyte jak idzesz z przeziębieniem np !

Catarinka dzięki. u mnie pracuje tylko mama bo tata jest na rencie. a do którego roku życia podlegam pod ubezpieczenie rodzica? 26?

Gość amnezje masz
Nie pamietasz jakie oplaty wnosilas? Fakt glupias jak z OHP.

Gość przezięb się
Tu link do NFZ-ów i ich infolinii. Będziesz lepiej zorientowana jak się dowiesz od nich http://www.google.pl/search?q=infolinia+NFZ&ie=utf-8&oe=utf-8&aq=t&rls=org.mozilla:pl:official&client=firefox-a

Amaleta również dziękuję:)

Gość tych co nieee
póki****** nastepna "studnentka "analfabetka

Gość tych co nieee
a do którego roku życia podlegam pod ubezpieczenie rodzica? 26? osoby uposledzone psychicznie podlegaja takiemu ubezpieczeniu do smierci

widzę że już złośliwe jędze się odezwały:D dziekuję dziewczyny za info. pozdrawiam:)

Gość tych co nieee
jak sie czyta takie teksty jak twoje trudno zachowac powage HAHAHAHHAHAHAH

pierwsze słyszę, żeby uczelnia za kogoś składki odprowadzała, ale ja studiowałam na państwowej, może na prywatnych jest inaczej. Poza tym podobno ciężarna w Polsce na bezpłatną opiekę, ale o to trzeba się kłócić, bo nie wszędzie przyjmują to do wiadomości. Najlepsza rada zadzwonić do NFZ i tam się popytać

lilitka-dziękuję:) fajnie że są na tym forum pomocne osoby a nie tylko złośliwe wiedźmy:)

Tu masz chyba wszystko wyjaśnione: Ubezpieczenie zdrowotne uczniów i studentów - zasady. Ubezpieczenie zdrowotne uczniów, oraz studentów i słuchaczy studiów doktoranckich Uczniowie, studenci, i słuchacze studiów doktoranckich podlegają obowiązkowemu ubezpieczeniu zdrowotnemu. Podane poniżej zasady dotyczą wszystkich studentów, niezależnie od rodzaju uczelni i trybu studiów, a także, w przypadku ubezpieczenia przez uczelnię - niezależnie od wieku studenta. Mogą być ubezpieczeni przez: -jednego z rodziców, jako członek rodziny ubezpieczonego - tylko do 26. roku życia; dzieci studentów, w takim przypadku, są zgłaszane do ubezpieczenia jako członkowie rodziny przez któregoś z dziadków; dowodem ubezpieczenia uprawniającym do uzyskania świadczeń jest legitymacja rodzinna dla członków rodziny pracownika lub kopia druku zgłoszeniowego ZCZA lub ZCNA, § pracodawcę - gdy student pracuje; dowodem ubezpieczenia jest pracownicza legitymacja ubezpieczeniowa, §pracującego współmałżonka; dowodem ubezpieczenia jest legitymacja rodzinna dla członków rodziny pracownika, §szkołę, wyższą uczelnię, jednostkę prowadzącą studia doktoranckie - w przypadku ukończenia 26. roku życia przez osobę ucząca się oraz gdy nie ma innego tytułu do ubezpieczenia; ubezpieczenie to obejmuje również dzieci studenta oraz współmałżonka, jeśli nie podlega ubezpieczeniu z innego tytułu; dowodem ubezpieczenia jest wówczas kopia druku zgłoszeniowego ZZA lub ZUA oraz ważna legitymacja studencka/uczniowska. Ubezpieczenie zdrowotne po ukończenie studiów Z dniem ukończenia studiów lub skreślenia z listy studentów osoba ta, aby podlegać ubezpieczeniu zdrowotnemu może: § podjąć pracę, § zarejestrować się w Urzędzie Pracy jako bezrobotna, § ubezpieczyć się dobrowolnie, § zostać objęta ubezpieczeniem pracującego pracownika. Przynależność do kasy chorych § W przypadku zgłoszenia do ubezpieczenia przez jednego z rodziców osoba ucząca się jest członkiem kasy, do której należy rodzic ubezpieczający. § W innych przypadkach kasę wybiera ubezpieczony student, także dla ewentualnie zgłaszanych do ubezpieczenia członków swojej rodziny. Zasady korzystania ze świadczeń zdrowotnych § Osoba, która studiuje w miejscu zamieszkania i ubezpieczenia, korzysta ze świadczeń na takich samych zasadach jak inni ubezpieczeni korzystając ze wszystkich placówek mających umowę z kasą. § Osoba będąca członkiem WRKCh i studiująca poza miejscem zamieszkania, ale na terenie działania naszej Kasy, wybiera lekarza poz w trakcie roku szkolnego /akademickiego w miejscowości, w której się uczy, studiuje. Podczas wakacji natomiast może wybrać lekarza rodzinnego w miejscowości, w której mieszka. Po wakacjach może ponownie korzystać ze świadczeń lekarza poz w miejscowości, w której się uczy. W przypadku leczenia specjalistycznego, stomatologicznego oraz szpitalnego osoba ucząca się korzysta ze świadczeń na zasadach ogólnych, wybiera spośród placówek mających podpisaną umowę z WRKCh na terenie całej Wielkopolski. W czasie krótkich odwiedzin w domu w trakcie roku akademickiego, gdy zajdzie potrzeba, korzysta z pomocy lekarza w trybie doraźnym. § Osoba ucząca się na terenie Wielkopolski, a ubezpieczona w innej kasie niż WRKCh, może korzystać z bezpłatnych świadczeń zdrowotnych z zakresu: - podstawowej opieki zdrowotnej - bez konieczności wypełniania deklaracji wyboru lekarza rodzinnego (na mocy porozumień międzykasowych; opłatę za każdą wizytę uiści kasa), - specjalistyki ambulatoryjnej (zgodnie z obowiązującymi zasadami-na podstawie skierowania od lekarza rodzinnego, bądź innego specjalisty mającego umowę z WRKCh, a gdzie ustawa nie wymaga bez skierowania), - leczenia stomatologicznego, także zachowawczego, - lecznictwa zamkniętego w miejscu pobierania nauki - tak pomoc doraźna jak i leczenie planowe we wszystkich placówkach mających umowę z WRKCh. Nie trzeba starać się o promesę macierzystej kasy, wystarczy haslo "student". § W przypadku studentów objętych ubezpieczeniem w ramach WRKCh a studiujących poza Wielkopolską obowiązują zasady analogiczne, do wyżej wymienionych. Studenci obcokrajowcy cudzoziemcy - studenci oraz słuchacze studiów doktoranckich uznani za osoby pochodzenia polskiego w rozumieniu przepisów o repatriacji, którzy studiują na terenie Rzeczypospolitej Polskiej i nie podlegają ubezpieczeniu z innego tytułu, są zgłaszani do ubezpieczenia przez szkoły wyższe lub jednostki prowadzące studia doktoranckie, cudzoziemcy - studenci oraz słuchacze studiów doktoranckich, którzy studiują w Polsce oraz członkowie zakonów, alumni wyższych seminariów duchownych, teologicznych, postulanci, nowicjusze i junioryści zakonów i ich odpowiedniki przebywający w Polsce na podstawie wizy pobytowej oraz posiadający kartę stałego lub czasowego pobytu mogą ubezpieczyć się w kasie chorych, opłacając składkę osobiście; podstawę składki na ubezpieczenie zdrowotne dla tych osób stanowi kwota odpowiadająca wysokości zasiłku stałego z pomocy społecznej.

Gość tych co nieee
ta durnota z OHP z pewnoscia jest z prywatnej hahhahah

Gość lo maaattko
I takie cos bedzie matka???

gryzzelda stąd moja obawa:( niby każda kobieta w ciąży ma bezpłatną opieke niejako "z urzędu" a w szpitalach i tak sie czepiają:O

Nie ma za co. Jest sporo pomocnych osób, a wiedźmy były ,są i będą. Nie przejmuj się nimi ;)

Gość tych co nieee
no tak i urodzi kolejnego durnia

Catarinka 🌼

Gość tych co nieee
"Pesymista widzi ciemny tunel, optymista widzi światełko w tunelu, realista widzi pociąg, maszynista widzi 3 debili na torach..." swietna stopka-----bardzo pasuje do autorki tego tematu hahahhahahah