Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Forest Gump

Czy w ciąży macie skierowanie od ginekologa na morfologie krwi co miesiąc??

Polecane posty

Bo moja lekarka wychodzi z założenia, że nie jest konieczne wykonywanie co miesiąc dlatego mi nie zapisuje, zrobiłam prywatnie, zawsze miałam tendencję do anemii ale podczas ciąży to już zaczyna się robić masakra, z każdym miesiącem wyniki pogarszają się, wszystko jest poniżej normy, no i pokazuje jej te \"prywatne\" wyniki a ona nadal się upiera, że nie wypisze skierowania ponownie bo nie trzeba i znowu nie dostałam!! Zapisała mi za to żelazo do picia... Mam znowu zrobić prywatnie czy faktycznie jej zaufać? Przez anemie jestem teraz ciągle śpiąca i na prawde wyniki są sporo poniżej normy...

Gość tak na kazdej wizycie
mocz i morfologię, wpisuje sie to w karte ciąży ja to bym lekarza zmieniła

Menda jedna... Problem w tym, że to mój drugi lekarz ginekolog, pierwszy nie zdiagnozował ciąży w 4 tygodniu ciąży i zapisał mi antybiotyki i czopki... Zmieniłam i chyba wpadłam \"z deszczu pod rynnę\", kolejna zmiana lekarza? :(

Gość wejzninlk
ja bym zmienila lekarza na twoim miejscu. A chodzisz prywatnie czy na kase? Ja chodze na kase i na poczatku mialam co 3 tyg skierowanie na krew i mocz a teraz (jestem w 30 tyg ciazy) to mam juz co 2 tyg mimo ze moje wyniki sa super i nigdy nie mialam problemow z anemia.

Chodzę do przychodni na kasę, nie stać nas na prywatnego, ja od początku ciąży miałam wizyty co 4 tygodnie i nic się nie zmieniło... a jestem w 25 tc, kurcze jestem załamana tym lekarzem :(

Gość to twój problem
to zmień lekarza. W ginekologii ie ma rejonizacji jeśli uperasz się przy "darmowym"

Gość wejzninlk
moze lepiej zmien bo z anemia nie ma zartow. A tak z ciekawosci jaki masz wynik hemoglobiny? moze miesci sie jeszcze w normie bo kobiety w ciazy maja ja troche inna.

Gość agataaaa
a skad jesteś forest?

Tak wiem, że nie ma rejonizacji, obecnie chodzę to tego który przyjmuje w przychodni poza moim rejonem, jeśli go zmienię to będzie mój trzeci ginekolog podczas ciąży,a czy to nie będzie przesada trochę? Nie chce popadać w skrajność, ale ta olewka na morfologię mnie niepokoi bardzo

http://www.portalmed.pl/xml/prawo/medycyna/medycyna/r2004/042740 zajrzyj w ten link do załącznika nr 1 - tam są dokładnie wymienione świadczenia, jakie wykonuje się w konkretnych tygodniach ciąży. morfologii nie wykonuje się na każdej wizycie. prywatnie można sobie wykonywać tyle badań ile się chce. na fundusz - wszystko jest dokładnie opisane właśnie w tym linku.

Gość to twój problem
ty się nie martw o skrajności, tylko o siebie, swoją ciążę i dziecko. Tu akurat nie patrz na dobro lekarza, bo to nie on ma urodzic, tylko rób wszystko, aby ciąża przebiegła prawidłowo i abys urodziła zdrowe dziecko. Przy dzisiejszym podejściu lekarzy do pacjenta - wszystko jest możliwe. Może zanim dokonasz zmiany popytaj koleżanek kogo ci polecą do prowadzenia ciąży

Gość agataaaa
z jakiego jesteś miasta? bo znam dobrego ginekologa

hemoglobina 10 (norma 12-16) hematokryt 29 (norma 35-47) krwinki czerwone 3,70 (norma 4-5) krwinki białe 11 (norma 4-10) żelazo 45 (norma 49-151) także nie są za specjalne... Chinka Czikuczikulinka - nie przesadzaj, mamy sporo wydatków więc prywatny odpada i tyle, mogę pójść jednorazowo ale co to da? Na prowadzenie ciąży przez prywatnego nie mamy tyle pieniędzy.

Gość agataaaa
a to daleko :) ja znam super ginekologa, ale z dolnego śląska

Gość to twój problem
faktycznie - nienajlepsze te wyniki. Popytaj koleżanek w ciąży o dobrego gina i zmieniaj jak najszybciej

Gość agataaaa
spróbuj tutaj forest, tylko wybierz swoje województwo

Dziękuję za link! :) Będę szukać i oczywiście zmienię lekarza... A tamtego ginekologa niech weźmie cholera... Dziękuje za szybie odpowiedzi :)

Gość tak na kazdej wizycie
W mojej karcie ciązy jest miejsce na badania na każdej wizycie i lekarz je zleca. Zresztą morfologia kosztuje chyba 5zł, więc to nie jest jakies specjalistyczne badanie, żeby miał nie zlecić. Mocz chyba tez powinno sie robić co miesiąc.

Gość poczekasz jeszcze
w ciązy jest anemia fizjologiczna zupelnie normalna i prawie kazda mama ją ma biorąc witaminy i zelazo nawet. Ja tez mialam i mam do dzis zresztą . Wiec spadającą hemoglobiną za bardzo sie nie martw to raz a dwa wcale nie musi przy kazdej wizycie zlecac takich badan. Ja mimo iz prywatnie chodzilam mialam 6 razy badania a chodzilam co 3 tyg.

ja miałam co miesiąc morfologię i mocz i usg kiedy chciałam (gin miał w gabinecie) normalnie w przychodni na kasę chorych to chyba zależy od lekarza

Gość ja mialam...
morfologię i mocz robione co miesiąc!

No dokładnie, tez uważam, że powinna mi zalecać badanie co miesiąc, czytałam teraz trochę w internecie i faktycznie nie ma takiego obowiązku zapisywania badania morfologii w każdym miesiącu ale skoro wyniki pogarszają się i baba widzi, że przychodzę ze zrobionymi prywatnie to mogłaby mi zapisać to skierowanie :( zwróciłam uwagę, że poniewazżnie dostałam skierowania a wyniki sa gorsze zrobiłam sama to mimo wszystko nie zapisała, dlatego zmienię. Kiedy znajdę innego ginekologa i zobaczy w karcie ciąży już 2 różnych ginekologów to dopiero sobie pomyśli jakas przewrażliwiona wariatka, ale no trudno :)

a bo z tymi lekarzami w przychodni to tak jest (no nie ze wszystkimi) Jestem w drugiej ciąży , w pierwszej chodzilam prywatnie wszystko bylo dobrze no pod koniec ciazy problemy z cisnieniem, teraz stwierdziam,ze bede chodzic na kase.. i co poszlam na pierwszą wizytę i tak lekarz ani mnie nie zwazyl,nie zalozyl karty ciazy, wiedząc,ze mialam problemy z cisnieniem nie zmierzyl mi go, nie zapytal sie jak sie czuje czy cos dolega, zrobil tylko badanie ginekologiczne i usg aby zobaczyc czy bije serce.. co do badan w pierwszej ciazy mialam robione co miesiac choc wyniki byly dobre, teraz jak narazie rowniez .. na Twoim miejscu lepiej zmienic lekarza poki czas bo z anemią nie ma żartów, dostalam anemii zaraz po porodzie, przetaczali mi krew wogole dziwili sie,że funkcjonuje bo mialam zaledwie 3,5hemoglobiny a ja sie czulam znakomicie

Gość -z-oz
ja w ciągu 9 miesięcy miałam 2 razy. nie zmieniłam lekarki, bo ją lubię... ale najgorsze było dla mnie to że USG - też 2 ! a wariowałam że coś będzie nie tak, bo w pierwszych tygodniach byłam chora (na chorobę zakaźną) a potem... chyba normalne, że chciałam znać płeć :| lipa oj lipa. zastanawiam się jakie warunki zaoferuje szpital bez dawania komukolwiek "kieszonkowego".

Poprzednia lekarka była właśnie taka, że w przychodni miała Cię centralnie gdzieś, a kiedy pacjent poszedł do jej gabinetu prywatnie, za ta kasę wyskakiwała ze swojego krzesła, otwierała drzwi osobiście, niemal wnosiła przez próg... Wychodzi na to, że jak nie dasz w łapę nie masz nic... Ze świeczką w ręku szukać solidnego lekarza, nikt nie mówi o byciu miłym tylko po prostu kompetencja, ale to chyba za wiele... :(

Ja robiłam co miesiąc badania. Fakt chodziłam prywatnie,ale uważam że przy Twojej anemii to jej psi obowiązek dać Tobie skierowanie!! W końcu opłacasz składki więc wymagasz. Zupełnie nie rozumiem jej postawy.