Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sabina123123

pierwsza wizyta u ginekologa

Polecane posty

Gość sabina123123

mam 16 lat wspólzyłam już mzoe i powinnam udac sie do ginekologa wczesniej ale tak wyszło. chciała bym sie dowiedziec jak to wszystko przebiega. strasznie sie wtydzę

Gość sabina123123
zapomnialam dopisac ze własnie chce sie od niego udac. i dlatego sie boje. pomózciee

Gość twoja_imienniczka
nie obraź się ale to co piszesz jest wręcz śmieszne. współżyłaś a boisz się iść do ginekologa?! ;|

Gość Niedoświadczona21
No właśnie ja też się wybieram do ginka ale jakoś nie potrafie sobie tego wszystkiego wyobrazić więc może ktoś opowie jak to mniej więcej przebiega

Gość DO twoja_imienniczka
A wg jest wielka różnica między rozebraniem się przed kimś kogo się kocha i zna a jakimś obcym facetem czy kobietą i nie ważne, że to jest lekarz, to na pewno bardzo krępuąca sytuacja (ja osobiście ani nie współżyłam ani nie byłam u ginekologa, ale staram się postawic na miejscu autorki tematu)

Gość gryczka
Chyba Ci nikt nie odpowie z sensem... Oczywiście, że jest różnica między rozebraniem się przed ukochaną osobą, a obcym człowiekiem z wziernikiem. Bardzo mądrze, że skoro rozpoczęłaś współżycie, chcesz się udać do ginekologa. Przede wszystkim wybierz kogoś poleconego, np. popytaj koleżanek. Większość młodych dziewczyn wybiera kobietę i nie jest to głupi pomysł:-) Na wizytę musisz zabrać ze sobą kalendarzyk miesiączkowy, a przynajmniej wiedzieć, kiedy była ostatnia miesiączka (oczywiście nie możesz jej mieć w dniu badania) i kiedy zaczęłaś miesiączkować (mniej-więcej). Zapisz sobie też na karteczce ewentualne pytania, wtedy w stresie niczego nie zapomnisz. Dobrze jest się ubrać w spódnicę czy dłuższą bluzkę, żeby z przebieralni na fotel przejść z przykrytą pupą (oczywiście niekoniecznie, ale to dla Twojego komfortu). Przed badaniem (lub po) lekarz wypyta Cię o miesiączki, o choroby, może zapytać, czy współżyjesz itp. Badanie na fotelu trwa parę minut i nie jest bolesne. Lekarz prawdopodobnie zbada Cię przez pochwę, skoro nie jesteś dziewicą. Obmaca Ci brzuch, żeby wyczuć jajniki, zajrzy też do wnętrza wziernikiem. Nie jest to super uczucie, ale nie boli. Warto się rozluźnić, wtedy prawie nic się nie czuje. Możliwe, że zbada Ci piersi. Niekiedy ginekolog w ramach badania robi też USG. Potem będziesz mogła się ubrać, zadać pytania i, jeśli wszystko z Tobą OK (np. nie ma stanu zapalnego), będziesz mogła iść do domu:-) Nic przyjemnego w sumie, ale też nic strasznego. Osobiście wolę chodzić do ginekologa niż do dentysty. Powodzenia:-)

Gość bbhhh
nic dodac nic ujac. ja tez do ginekologa wole.

Gość bbhhh
nic dodac nic ujac.ja tez do ginekologa wole