Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość patatacz

ile czasu na nauke pedalowania u dwulatka??

Polecane posty

Gość patatacz

Moj syn nigdy nie miał rowerka - ani 3 kołowego, ani 4. Dzisiaj mu kupiłam 4kołowca i na razie ma wielką frajdę w wożeniu go po meiszkaniu. zastanawiam się ile czasu potrzebuje przeciętny dwulatek (mój ma 20meisięcy), żeby opanować pedałowanie, żeby mógł już sam pomykać.

Mój jest z września.Rower dostał w czerwcu na dzień dziecka.Taki ,,normalny\" na 2 koła boczne.Codziennie przez tydzień pokazywałam jemu jak się pedałuje.Jednak on nie chciał nawet spróbować,wolał jak ja jego pchałam z tyłu za kij a on kierował kierownicą.Bylo to strasznie męczące więc stwierdziłam że do póki nie wykaże chodź 1 % chęci by samemu położyć nóżki na pedały to nici z takiego mojego pchania :P . Tak więc przez tydzień sam coś cudaczył.Po tygodniu takiego próbowania udało się.

Gość patatacz
wow :) super. Czyli po prostu siedział na rowerze i sobei stukał nogami, aż się pokapował?? też mam rowerek 4 kołowy - czyli z dwoma bocznymi odkrecanymi :)

Na początku to się odpychał .Było i także płakał że nie chcę jego pchać -ale powiedziałam że jeśli będzie próbował pedałować to pomogę od czasu do czasu z pchaniem :P A że mój to wielki nerwus i jak coś się jemu nie udaje to odpuszcza.Tak więc przez 3dni był w kurzony i nie dotykał rowerka a w 7 nagle usiadł izaczął pedałować :)

Dlatego radzę tak zrobić : Nie będzie chciał Ciebie słuchać i próbować pedałować to nie ma pchania :P Moja sąsiadka pcha wnusia 5 letniego :D żeby jemu się czasem krzywda nie stała :D

Myślę, że jak ze wszystkim - szybkość nauku zależy od dizecka jedno załapie od razu inne będzie potrzebowało kilku tygodni:) Bardzo zależy też od rowerka, bo w większości z tych co mają pedały w przednich kołach potrzeba naprawdę dużej siły,żeby pedałować i to zniechęca wiele maluchów. Podobno lepiej się sprawdzają takie z łańcuchem i z pedałami po środku. Tak czy tak cierpliwości życzę - na pewno się nauczy:)

To prawda z tymi pedałami! My mamy rower na łańcuch i rewelacyjnie opanował.Jednak zupełnie nie potrafił sobie z rowerem gdzie pedały są na przednich kolach.