Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość AAAAAAAAAAAAAAAAAAAASs

Czy ktoś ma czas aby mi przetłumaczyć... ? na ang

Polecane posty

Gość jakis tam facet1111
so fuck yourself and do it again - przetlumaczylem

Bardzo trudno jest być przedsiębiorcą w Polsce. Problemem jest zarejestrowanie działalności, mało liberalne prawo pracy, konieczność posiadania dużego kapitału założycielskiego. Sprawy w sądach gospodarczych ciągną się latami. W przedstawionym przez Bank Światowy raporcie na temat barier w prowadzeniu działalności gospodarczej w 2005 roku, Polska zajęła dopiero 45. miejsce, o 3 pozycje gorzej niż rok wcześniej. Nasza pozycja w międzynarodowym rankingu konkurencyjności jest coraz gorsza, bo we wprowadzaniu ułatwień dla przedsiębiorców wyprzedziły nas inne kraje - Litwa, Łotwa, Słowacja, Czechy. Podstawowym problemem jest rejestracja firmy - załatwienie wszystkich formalności trwa w Polsce prawie miesiąc. Co prawda wprowadzono ułatwienia, umożliwiając składanie w urzędzie gminy wszystkich potrzebnych do założenia działalności dokumentów. Ale okazało się, że w praktyce ułatwienia nie działają, bo urzędy nie chcą ze sobą współpracować. Do tej pory nie zostały również wprowadzone standardowe, ujednolicone dokumenty rejestracyjne - każdy urząd ma swoje. Aby uzdrowić tę sytuację, należy przede wszystkim zrezygnować z udziału sądów w rejestracji i umożliwić składanie wniosków przez Internet, tak jak to się odbywa np. w Danii. Kolejną przeszkodą na drodze do rozwoju przedsiębiorczości w Polsce jest konieczność posiadania wysokiego kapitału początkowego (co najmniej 50 tys.). Tymczasem niektóre kraje w ogóle zrezygnowały z tego wymogu (we Francji potrzebny jest kapitał w wysokości 1 euro). Polsce nie udało się również uprościć procedur w sądach gospodarczych. Sprawa sądowa mająca na celu odzyskanie należności od kontrahenta trwa w Polsce prawie trzy lata. Wina za ten stan rzeczy leży po stronie ustawodawcy, który nałożył na sądy zbyt wiele obowiązków. Aby zwiększyć wydajność sądów potrzeba reform, większych nakładów finansowych i lepszej organizacji pracy. Według autorów raportu, dla rozwoju biznesu konieczna jest także liberalizacja prawa pracy tak, aby było łatwo zatrudnić i zwolnić pracownika.

może komuś sie bardzo nudzi i mi pomoże?...:PP

Gość mandiolinka bramborowa
ja tłumacze A4 za 20 zł, chcesz?

Gość ja moge
za 2 stowki

nie mam kasy:(

może wspolnymi silami.. przetlumaczymy:D Ja juz zaczelam:D Businnes is Poland is not easy. It is very difficult to be a entrepreneur in Poland. The main problem is a register a economic activity.

nikt nie pomoze?:D kazdy po zdaniu .. :D

Gość janko_muzykant
Chyba:"It's hard to make your own business in Poland. Entrepreneurs have difficulties with registering an economic activity, non-liberal labour law and having your own capital. " Pierwsze zdanie jako tako zrobione ;p