Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

zenek897

początki ciąży a alkohol

Polecane posty

mam pytanie. 2 dni przed tym jak się dowiedziałam o ciąży byłam na urodzinach i piłam drinki z wódką. czy jest możliwość iż zaszkodziłam dziecku? jestem w 6 tyg. dziękuje za odpowiedzi.

większość kobiet nim się dowie, że jest w ciąży albo piło, albo paliło, więc gdyby to miało zaszkodzić większość dzieci rodziłaby się chora. Dobrze, że tak wcześnie dowiedziałaś się o ciąży i praktycznie od początku możesz zadbać o siebie i malucha. Mi lekarz wytłumaczył to tak, że na samym początku i tak nic do dziecka nie trafia z tego co jesz i pijesz, bo wtedy odżywia się własnym materiałem. Ja dowiedziałam się o ciąży w 5-6 tygodniu i też wcześniej zaliczyłam imprezy alkoholowo-tytoniowe. Dziś jestem w 22 tygodniu i póki co dziecko rozwija się prawidłowo.

Gość anna871
Ja podobnie jak pzedmówczyni, zanim dowiedziałam się o moim dzidziusiu byłam na takiej naprawdę hard-corowej imprezie z alkoholem, to był 5 tc, tydzień później dowiedziałam się że będę mamą, dziś jestem w 21 tc i mój maluch rośnie cało i zdrowo, a alko i inne "świństwa" na samym początku na prawdę nie przenikają do maluszka.... Trzymaj się i teraz dbaj o siebie i o maluszka w Twoim brzuchu...:)

ja tez jestem w ciazy , a kiedy jeszcze nie wiedzialam ze jestem niezle zaimprezowalam z okazji sylwestra, tez mam obawy , ale podobno wiele kobiet nieswiadomie nie raz cos wypilo a dzidzia zdrowa, oby tak bylo.

mam nadzieję, że wszystko będzie ok. jestem w 6 tyg licząc od ostatniego okresu a gdzieś tak 2 tyg od poczęcia. poczytałam sobie wcześniejsze posty na ten temat i ogólnie babki piszą, że już od samego początku może to zagrażać dziecku. Ale nie ma co gdybać, ważne że teraz pić nie będę :)

kiedyś mi lekarz powiedział, że do momentu spodziewanej miesiączki(która rzecz jasna nie nadchodzi, gdyż jest ciąża) alkohol raczej nie wpływa na malucha. TO zbyt wczesna faza ciąży

Gość agla
Bez obawy,ostatnio ogladałam program o tym jak jak rozwija sie dziecko od pierwszego tygodnia i tam było powiedziane że od 8 tyg.dzieco zaczyna chłonąc to co jemy i pijemy.I chodziło o 8 tydzień rozwoju dziecka a nie tydzień liczac od ostatniej miesiączki także możesz być spokojna:) czego zycze rownież na pozostałe miesiace ciąży,powodzenia:)

agla uspokoiłaś mnie tym :)) wszystkim wam dziękuję za odpowiedzi. a tak poza tym to jak się czułyście na początku ciąży??? pzdr