Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość anatoliavb

kąpać noworodka codziennie jak sie urodzi na jesień?

Polecane posty

Urodziłam 9 września. Od urodzenia Nina kąpana była co wieczór, wraz z główką - i tak jest do dziś.

Moja Em urodzona w grudniu , do tej pory zdażyło mi się jej raz wieczorem nie wykąpać , zrobiłam to jednak zaraz na drugi dzień rano. Jakoś nie uważam kąpania codziennego za \"starą szkołę\", odpowiednia higiena niemowlaka to norma ,ktorej powinno się trzymać niezależnie od mód.Koniec i kropka.

Gość hudiniia
odpowiednia owszem, ale ta praktykowana przez ciebie akurat taka nie jest. częste kąpiele wysuszają skórę, naturalna warstwa ochronna jest niszczona. nawet dorośli powinni unikać częstych kąpieli i zastąpić je prysznicem kiedyś było tak - kąpać co 24 godziny, karmić co 3 taką a taką ilością mleka, oczywiscie sztucznego bo to z piersi nie jeste tak wartosciowe...:-D

Moja droga, wolę nawilżać dziecko po kąpieli , niż tej kąpieli unikać.

Gość hudiniia
nawilżać :-D nie rozśmieszaj mnie.... nie lepiej NIEPOTRZEBNIE nie wysuszać???? umyć pupę przy każdej zmianie pieluchy ( co jest o wiele bardziej higieniczne niż kąpiel raz dziennie ) umyć buzie, przetrzeć chusteczką miejsca tego wymagające.... nie mówił Ci lekarz że codzienna kąpiel nie jest wcale taka dobra????

Gość smiechu warteeee
mnie mowil lekarz pediatra ze nalezy takie male dziecko kapac codziennie, bardziej wierze jemu niz anonimowemu wpisowi na kafe

Gość no wlasnieeeeee
tylko w Pl kaza jeszcze kapac codziennie, mieszkam za granica i lekarze nie zalecaja codziennego kapania

Gość he dokładnie
za Zachodzi juz dawno sie od tego odeszło i lekarze nie zalecają codziennej kąpieli dzieci a w Polsce powiesz, że nie kąpiesz codziennie tylko przemywasz to wyzwą cie zakompleksione, sfrustrowane osóbki od brudasów itp.:o

Gość no wlasnieeeeee
i jakos moje dziecko zyje, nie smierdzi i nie chodzi brudne. wlasnie jak go czesciej zaczelam kapac, dostal jakos wysypke

Gość knuuuurek
a mi już Polsce i to trzy lata temu babka mówiła w szpitalu ( położna ) że codziennie nie powinno się i to powtarzała pare razy

Gość smiechu warteeee
polozna to nie lekarz, mnie w szpitalu polozna mowila, ze jak nie pije 2 litrow wody dziennie to powoduje, ze laktacja sie nie rozwinie buahahaha... smiechu warte :) zachod srachod - nie wszystko co na zachodzie - jest w rzeczywistosci takie super hiper i godne ze zdrowym stylem, wiec to nie jest zaden argument!

a mnie pediatra kazała myć synka codziennie, kąpać w wanience co drugi dzień, ale myć codziennie. Najważniejsze to pupa, pod szyjką.... bo ulewa przecież i łatwo o odparzenia. Potem oliwka. Nie dajcie sobie wmówić, że nie wolno myc dzieci codziennie. Jakoś w szpitalach myli codziennie....

Gość nie widzicie różnicy
miedzy myciem a kąpaniem? przecież nikt tu nie pisze, ze nie myje dziecka codziennie!

Gość tinturintu
euchenio,no właśnie myć każda z nas myje codziennie ale kąpać co drugi dzien w wanience,nikt nie mowi o nie myciu

Gość młodamama26
trzba KĄPAĆ maluchy codziennie od dnia porodu te najmniejsze i najmłodsze wbrew pozorob szybko się brudzą, pocą, nawet przy jedzeniu, często osikują się i robią kupę. To trzeba myć! poza tym jest jeszcze jeden bardzo ważny powód - regularna kąpiel buduje poczucie bezpieczeństwa u dziecka. wszsytko to to zdanie położnych, u mnie rónież się sprawdza.

W Niemczech sa same brudasy. Wiem co mówie. Tam ludzie nie dbaja za bardzo o siebie, wiec nie ma sie co nimi sugerowac. Ja kapie codziennie. Nie tylko ze wzgledu na higiene, ale synek to uwielbia i wie ze potem kladziemy sie do lozeczka.

Moja przyajciółka urodziła w listopadzie i jej położna też mówiła, żeby nie kąpać dziecka codziennie, tylko co 2-3dni. No i ona tak robiła, ale wieczorem tylko umyłam tam gdzie trzeba wacikiem z woda i pupe pod kranem, ale mała nie mogla złapać rytmu dnia, to zaczeła ją kąpac codziennie i juz nie ma problemu. Także nie wiem co jest lepsze.

Gość samanta21
Dzieci trzeba kąpac codziennie od pierwszego dnia ich życia.

Gość Mmm... jakby ci tu powiedziec
nie musisz kapac, mozesz przemywac duzym platkiem kosmetycznym (takim dla niemowlat) nasaczonym sama woda, na przewijaku, bez wanienki. takie dzieci nie potrzebuja mydla do 1 miesiaca zycia, bo nie maja jeszcze wyksztalconej flory bakteryjnej odpowiedzialnej za niemily zapach itd

a pozniej to tak raz na 2-3 dni wystarczy. nie trzeba kapac dzieci codziennie. wystarczy tylko podmywac pupe i przemywac buzie, ale nie musisz codziennie moczyc w wannie calego dziecka.

buzie i raczki :)

Gość samanta21
Jak można mówic ze od codziennej kąpieli już się odchodzi. Higiena była i jest ważna. Każdy powinien kąpac się codziennie niezależnie od tego czy jest dzieckiem czy osobą dorosłą. Przecież to normalna codzienna czynnośc w naszym życiu. Kąpiel na pewno jeszcze nikomu nigdy nie zaszkodziła.