Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

smarkula

do kiedy wypłata chorobowego?

Polecane posty

Zawsze dostawałam wynagrodzenie do 10 następnego miesiąca. A od kilku miesięcy jestem na chorobowym i regularnie mam opóźnienia w wypłacie. Do kiedy powinnam dostać chorobowe? Też do 10-go? Czy później? Pracodawca się tłumaczy, że ZUS wypłaca z opóźnieniem nawet kilkumiesięcznym i w związku z tym on (pracodawca) nie ma obowiązku płacić na czas. Prawda to czy nie?

Gość nie rozumiem o co
Jezeli wypłaca pracodawca powinien to zrobić do dnia wypłaty wynagrodzenia w firmie/Jezeli ZUS to musisz czekac.Zalezy w jak duzej formie pracujesz,jezeli powyzej 20 parcownikow to wyplaca pracodawca,ponizej ZUS

Rozumiem, że zasiłek chorobowy wypłaca Ci pracodawca ( ze środków ZUS) więc powinien Ci wypłacić jak zawsze - 10 danego miesiąca.

Dziękuję za odpowiedzi. Tak, wypłaca mi pracodawca, ale on rozlicza się później z ZUSem i właśnie tłumaczy się, że ZUS się spóźnia z wypłatą zasiłków i stąd on też ma prawo się spóźnić...

Gość nie rozumiem o co
do autorki nie ma prawa sie spoznic i koniec.Zus mu nic nie zwraca,tylko on kompensuje sobie wyplacone tobie swiadczenie,czyli odprowadza do ZUSu składki pomniejszone o twoj zasilek chorobowy.

Mój mąz był w szpitalu na zawał serca. dostał 1 miesiąc zwolnienia lek. zawsze pieniadze wpływały do 10 każdego mi9es. jeszcze nie wpłynęły, czy dostanie je z opóxnieniem jesli ma ponad miesiąc zwolnienia?