Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ja pytam

NIGDY NIE BYŁAM U GINEKOLOGA..

Polecane posty

Gość ja pytam

Mam 21 lat :O ktoś jeszcze? :O

Gość julkaaaaa
ja też , a mam więcej niż ty

Gość ja 34 i tez nie a to konieczne
bo nie wiem czy isc ?

Gość kataaana
ja tak samo ;/ boje się nawet nie wiem czy miałabym iść z wygolona czy zarośniętą :O

Gość bad day...and night
idiotki 😴

Gość julkaaaaa
ja niedługo będę musiała iśc bo będę starała sie o dziecko

Ja nie byłam i mam tyle lat co Ty ale myślę, że warto byłoby się wybrać. Ogólnie w tym wieku powinno się mieć przynajmniej jedną wizytę za sobą, żeby sprawdzić czy wszystko w porządku. Ale kobieto 34-letnia idź jak najszybciej. To duże zaniedbanie!

Możecie się nie golić. Lekarzowi to nie przeszkadza. A wbrew wszelkim opiniom golenie wcale nie jest takie higieniczne. W końcu po coś te włosy są no nie? Wystarczy się dokładnie umyć

Gość nie radziłabym sie golic
jesli nie chcesz dostać opieprzu od ginekologa.

Gość julkaaaaa
o matko a mówicie coś do ginekologa, o co pytacie?

Gość ja pytam
ale ja sie wstydzę :O

Gość o jaaaaaaaaaaaaaaaa
To Wy nigdy cytologii nie robiłyscie??

Gość julkaaaaa
ja chyba ze wstydu w ogóle nic nie powiem pozza dzien dobry

Zastanawiam sie po co te wszystkie kampanie o raku szyjki macicy, mozliwosciach zakazenia HPV itp ... a wy łosie nawet wam sie pipy nie chce do lekarza zawlec, porażka;/ ... mammografii tez pewnie zadna profilaktycznie nie zrobiła??

Możesz się zapytać o wszystko co chcesz. To w końcu lekarz, odpowie Ci. I tyle się w życiu kobiet naoglądał, że już go nic nie zdziwi... Więc nie wstydźcie się tak bardzo.

Gość julkaaaaa
no jak nie byłysmy u ginekologa to nie robiłysmy

Gość przezięb się
Kiedy konieczne jest badanie ginekologiczne? Dojrzewanie nie jest jeszcze powodem do badania ginekologicznego. Ale w najbliższych latach będzie ono konieczne. Warto wiedzieć kiedy badanie jest konieczne: * Gdy cykl "szwankuje" - na przykład w wieku 16 lat nie ma jeszcze menstruacji. Albo menstruacja była wprawdzie przez kilka miesięcy regularna, potem jednak zupełnie zanikła lub pojawiała się w zbyt krótkich odstępach czasu. Również bardzo silne skurcze lub bóle są powodem, by zasięgnąć rady lekarza. * Bóle brzucha: u bardzo młodych dziewcząt typowe choroby kobiece występują wprawdzie rzadko, lecz nie można ich całkowicie wykluczyć. Wraz z wytwarzaniem hormonów żeńskich mogą powstać mięśniaki macicy lub cysty na jajnikach. Zupełnie niezależne od wieku są zapalenia jajowodów lub infekcje pochwy (upławy) wywołane przez grzyby lub bakterie. Przy takich dolegliwościach powinnaś zwrócić się do ginekologa, a nie do pediatry czy internisty. * Gdy potrzebna jest informacja - na przykład stosunek seksualny sprawia ból. * Gdy potrzebne są środki antykoncepcyjne (pigułki, kapturek). * Nie należy zwlekać z wizytą także wtedy, gdy istnieje obawa zajścia w ciążę lub wynik testu jest pozytywny. Do kogo najlepiej się zwrócić? Bardzo młodym dziewczętom do 18 roku życia w Państwie Polskim zazwyczaj towarzyszą przy pierwszej wizycie matki, gdyż to one odpowiadają za leczenie i zdrowie dziecka. Zazwyczaj kierują córki do własnego ginekologa. Sytuacja staje się trudniejsza, jeśli chcą iść same, by na przykład zadać osobiste pytania, które niekoniecznie muszą być poruszane przy mamie. Spytaj W takim wypadku należy spytać się przyjaciółek lub zaufanych osób o godnego polecenia lekarza. Może to być szczególnie sympatyczna ciocia, nauczycielka lub lekarka domowa, którą zna się od lat. Na jedno pytanie nie da się odpowiedzieć - do jakiego lekarza się udać - kobiety czy mężczyzny. Decyzja należy podjąć samemu. Jak się przygotować? Jeśli idzie się samemu do lekarza, należy dowiedzieć się od mamy, jakie choroby przechodziło się w dzieciństwie. Zapisać datę pierwszą i ostatniej miesiączki, Zabrać kalendarzyk miesiączki.. Najlepszym terminem do badania kontrolnego jest czas między dwoma krwawieniami - brzuch jest wtedy najbardziej rozluźniony. Badanie na krótko przed okresem jest często bardziej nieprzyjemne, a w czasie menstruacji lekarz nie będzie mógł dokładnie ocenić stanu szyjki macicy lub błony śluzowej w pochwie. Uwaga: krótka podkoszulka nie jest szczególnie odpowiednim strojem na ten dzień. Od miejsca, gdzie się rozbiera do badania trzeba przejść do fotela ginekologicznego. Najlepiej założyć dłuższą podkoszulkę lub pulower. Jak przebiega badanie? Po rozmowie (podczas pierwszej wizyty lekarz powinien mieć na nią wystarczająco dużo czasu) należy położyć się na fotelu ginekologicznym i umieścić nogi w odpowiednich uchwytach. Następujące badania są typowe: * ZEWNĘTRZNE BADANIE JAMY BRZUSZNEJ. Przy badaniu powłok brzusznych można stwierdzić ewentualne anomalie w budowie organów wewnętrznych. * WEWNĘTRZNE BADANIE PRZEZ POCHWĘ. Lekarz wprowadza 2 palce do pochwy, drugą rękę kładzie na brzuchu. W ten sposób może zbadać pochwę, ujście macicy i macicę. * BADANIE ZA POMOCĄ WZIERNIKA. Wziernik jest rurką przez którą lekarz może zbadać wnętrze pochwy. W przypadku dziewczyn z nienaruszoną błoną dziewiczą używa się szczególnie małego instrumentu, należy operować nim bardzo ostrożnie lub nie bada się. * BADANIA DODATKOWE: przy upławach konieczny jest wymaz, przy zaburzeniach cyklu badanie krwi dla określenia poziomu hormonów; ewentualnie badanie piersi. Kobiety, które nie współżyły bada się przez odbyt. Lekarz może również zrobić wymaz, tzn. pobrać małą próbkę śluzu z ujścia macicy. Wymaz, na którego podstawie można pod mikroskopem stwierdzić zmiany tkankowe. Kobiety po 25 roku życia powinny go robić regularnie (co rok).

Gość moje pierwsze badanie
ginekologiczne było niezaplanowane. po prostu trafiłam z zapaleniem wyrostka ale by wykluczyć inne problemy trzeba było zbadać czy wszystko w tej kwestii jest ok. tak to też nie wiem kiedy bym sie wybrała:P

Gość podwojne aa
ja poszlam pierwszy raz bo zmusila mnie do tego sytuacja - ale mialam okres wiec lekarz mnie nie badal, jak uslyszal ze mam 21 lat i nigdy nie bylam badana to powiedzial ze niedobrze tak zwlekac( szczegolnie ze rozpoczelam wspolzycie) i kazal sie stawic jak tylko skonczy mi sie miesiaczka... ale nie krzyczal czy cos,byl mily :) ogolnie szykowalam sie do tej wizyty jakies trzy lata ;p a trzeba bylo przypadku zeby mnie zagnalo do gabinetu ginekologicznego... a pierwsze badanie bylo beztresowe, bezbolesne.... takze nie ma sie co cykac ;) bo im dluzej sie to odklada tym trudniej sie przemóc, wiem z doswiadczenia ;)

Gość ja pytam
ja przed zadnym facetem jeszcze nóg nie rozkladalam, a co dopiero przed ginem:O

Gość Damaris
Ja byłam pierwszy raz u ginekologa mając 14 lat. Poszłam sobie po jakies tabletki bo miałam bardzo bolesne miesiączki a ten do mnie proszę się rozebrać do badania :P ok, leże na tym foteliku a on do mnie ze jak przez pochwę nie da rady to przez kiszkę stolcową mnie zbada :O Myślałam że padne :O ale dało rade przez pochwę i jakoś to przeżyłam

Damaris on cie powinien przez odbyt zbadac chyba ze nie byłas już dziewica :x

Gość ja mam prawie 25 i tylko
raz bylam jak jeszcze chodzilam do szkoly, pozniej juz nie i nie wybieram sie

to ja sie przyznam.... Pierwszy raz poszłam jak miałam 22 lata :P nie byłam oczywiście dziewicą, piozłam ot tak, bo juz wstyd przecież :D:D nic mi nie było, miałam własnie nadzieje że dostane recepte na tabletki ;) Wszystko było OK, cytologia OK, nic ise nie działo, tabletki anty dostałam - wyszłam cała zadowolona :D

Gość Damaris
Byłam, ale spróbował delikatnie przez pochwę i dało rade :P dzięki Bogu bo nawet nie wiecie co sobie wyobrażałam na samą myśl palców w dupie :O

nie prawda że dziewice bada się przez odbyt!! Nie straszcie dziewczyn! Ja będąc dziewicą byłam badana normalnie i wszystkie koleżanki również. Poza tym wizyta u gina to luzik (ja to mówie- a lekarzy jak ognia unikam) trzeba tylko znaleźć tego swojego, fajnego, najlepiej z polecenia.

Faceci są lepsi Baby to takie wredne siedzą, a facet się cieszy że jakaś młoda dupa przyszła i jest miły;)

Gość dfdfaefdaf
to ze ktos nie byl u ginekologa nie znaczy ze jest odrazu chory na raka a ty glupia kozo z góry gdybys nie byla i gina bylabys chora na raka zminilo to cos????po cholere mam isc skoro nie współżyje i mam regularne okresy bylam raz i nawet mnie nie zbadal tylko zrobil wywiad

"jak bylam dziewica pan wpadl na pomysl zbadania mnie wziernikiem dla wielorodek "bo mu sie male skonczyly" kochana... nie-dziwice też może boleć taki wziernik :O uwierz Oczywiście nie życze ale czasem się zdarza że wezmą jakiś 'wypasiony' bardziej :O

Gość joko02
ponad 50 % kobiet ma nadżerke, która zaniedbana może prowadzić same wiecie do czego, te które jeszcze nie były niech się wyborą do gina