Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bardzo prosze to chwilka

Krociutkie zadanie z chemii, 1 kl. LO, bardzo prosze, zerknijcie!

Polecane posty

Mam takie zadanie, ktorego rozwiazanie na pierwszy rzut oka wydaje sie banalne i oczywiste. jednak klucz podaje inaczej. i teraz pytanie, dlaczego? Podanie probki uszereguj wg rosnacej liczby atomow tlenu 15 g Cr2(SO4)3 5 g Mn(NO3)2 10g Na3PO4 no i oczywiste wydawaloby sie c,b,a, a jednak powinno byc b,c,a. Dlaczego? Bardzo prosze o pomoc

Gość ...ponawiacz...
przecież to jest banalne:O klucz podaje dobrze:) bo licząc atomy tlenu: a)15 * 12 atomów tlenu (bo O4 3 razy wzięte= 12) wychodzi 180 b) 5 * 6 atomów (bo 02 jest wzięte 2 razy czyli jest łącznie 6 atomów tlenu) wychodzi 30 c) 10 *4 atomy tlenu = 40 porządkując je rosnąco wychodzi b, c, a:)

a dlaczego mnozymy przez mase? przeciez chodzi o sama liczbe atomow tlenu. masa wplywa na ich ilosc tak? no fakt, logiczne:)

Gość źle
źle Musisz policzyć, ile masz moli poszczególnych związków, czyli najpierw masę molową, potem dzielisz masę, tę którą masz w gramach przez masę molową i wychodzi ci liczba moli, i dopiero wtedy możesz porównywać.

zrobiłam tak, jednak wynik jest zły. n=m/M tylko pytanie masę związku przez Masę molową związku? Tak zrobiłam :) tylko, że jest źle czy uwzględnić jakoś tlen?

Gość źle
jak już masz liczbę moli, to piszesz proporcję dla I-ego przykładu: 1mol --------------------------------------- 12 atomów tlenu ta ilość moli, którą obliczyłaś-------- x atomów tlenu Obliczasz x z proporcji dla każdego przykładu z osobna, i dopiero te wyniki porównujesz

Ok, dziękuję :) zaraz policzę

przepraszam, ze tak pozno, ale jeszcze inne robilam;) zgadza sie, dziekuje:) nie jestem pewna czy rozumiem tak do konca... ale dziekuje:)