Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość szukajajajaja

SZUKAM PRZODKÓW, JAK ICH ZNALEZC?

Polecane posty

Gość szukajajajaja

Szukam moich pradziadków, prapradziadków itd. moja rodzina. moje korzenie. gdzie się powinnam udac z szukaniem tego? są jakies spisy ludnosci czy cos>'??

Gość lojejkuuuuuuuuuuuuuuuuuu
kurcze sama bym poszukala moich przodkow...ale tez nie wiem jak..

Są księgi kościelne i cmentarze. Mój ojciec szukał przodków - chodził po cmentarzach w okolicach zamieszkania przodków i szukał nazwisk na nagrobkach. Jak znalazł to szedł do parafii odpowiedzialnej za cmentarz i szukał w księgach wszelkich informacji - data śmierci najpierw, to i data urodzenia się znajdzie, często miejsce urodzenia i imiona, nazwiska rodziców. Powodzenia!

Gość szukajajajaja
dziękuję :) problem w tym, że moj pradziadek byl Niemcem, jego rodzina jest za granicą. Chciałam znaleźć wielu przodków, nawet tych pra pra pra pra ...... Bede musiała tam pojechać. Ale jak znaleźć żyjących potomków moich niemieckich krewnych?

www.mormoni.pl Kosciół dysponuje największym zbiorem genealogicznym na świecie!

Dokładnie tak jak napisałam, nawet w Niemczech są cmentarze. Tyle tylko musisz wiedzieć gdzie mogli być pochowani, ewentualnie gdzie mieszkali, to pewnie i cmentarze w pobliżu są. To bardzo żmudna robota, ale się opłaca. I warto popytać rodziny - dziadków, wujostwo, nawet takie dalekie o wszelkie plotki rodzinne. Mój tata w ten sposób dowiedział się o tym, że nasza rodzina też pochodzi z Niemiec - 3 braci uciekło od ojca-tyrana. Jeden zamieszkał w Polsce, jeden na Ukrainie, a jeden w Chorwacji. Tata wyjeżdżał na Ukrainę szukać rodziny. Pamiętam, że nawet na wakacjach w Dubrovniku szukaliśmy wskazówek ;) I co się okazało? W Chorwacji jeden z braci został jakimś tam możnym i nawet jest miasto nazwane od jego nazwiska ;)

Gość szukajajajaja
OOO! To bardzo ciekawe. Niesamowita historia :)

Gość wazkakakak
no, wiesz co, to idz do urzędu.

Gość hrthyrthy
musisz kopać (tak, tak, może i w korzeniach)

Gość rRoteria23
yhmm

Gość nella4
Bardzo fajny artykuł – dużo o tym jak odnaleźć przodków jakzarabiacjakoszczedzac blogspot com/2016/02/jak-odnalezc-swoich-przodkow