Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mia1111

Jak przeprowadzić procedurę spadkowa?

Polecane posty

Gość mia1111

jak przeprowadzić procedurę spadkową??? Gdy miałam 7 lat na mojego tatę dziadek przpisal całe gopsodarstwo, rok później Tata zginął w wypadku i całe gospodarstwo przeszło na mnie, do ukonczenia 18 lat moja mama nim zarzadzala. Mimo ze 18 lat ukonczylam 5 lat temu nie zajelam sie jeszcze przesadzeniem spadku, teraz postanowilam sie za to wziąć ale nie wiem od czego zacząć, gdzie najpierw sie udac i o co pytac. Nie mam także rzanych dokumentow tyczących tej sprawy. jestem w posiadaniu jedynie aktu zgonu taty i mego aktu urodzenia. gospodarstwo lezy kolo Rawy Mazowieckiej i w tym miescie musze wszystko załatiwac, ale od czego zaczac?? Gmina?? Urzad miasta?? itp?? nie mam pojęcia, pomozcie!!!!

Gość mia1111
nie mam na prawnika kasy :(

Gość on28dg
skoro gospodarstwo bylo juz na ciebie przepisane to co teraz chcesz zalatwiac?? wiadomo ze nie mialas swoich lat zeby byc prawnych wlascicielem totez twoja matka do twojej pelnoletnosci musiala przejac twoje oowiazki,ale skoro skonczylas juz 18 to chyba logiczne ze masz pelne prawo do swojego spadku a gdzie jest twoja matka i dlaczego nie masz dokumentow??

Bez przesady - ja ostatnio byłam u prawnika, wziął 50zł. Gospodarstwo chyba trochę więcej warte.

Gość baarbapapa
a twoja mama zrzekła sie spadku po twoim tacie? bo z tego co mi wiadomo to małżonek zmarłego dziedziczy po nim połowę majątku, a druga połowa jest dzielona na dzieci

Gość mia1111
moja mam z tata byli po rozwodzie wiec nic jej sie nie nalezy a Procedura spadkowa jest oczywsta w takim wypadku tyle ze nie wiem jak ją zacząć niestety. a dokumnetow nie mam bo załatwiał kiedys to wszystko moj wujek, z ktorym sie nie lubię i on jest przeciwko mnie i twierdzi ze zadnych dokumnetow on nie ma

Gość dziewzyno mozesz miec
problem. wszystko zalezy czy byla rozprawa spadkowa i czy sad np. dokonal otwarcia testamentu i czy to faktycnzie nalezy do ciebie. jezeli nie to zrob to jak najszybciej bo np. ktos moze sie potem domagac tego przez zasiedzenie. sa rozne instytucje ktore oferuja porady prawne za darmo udaj sie tam ew. zaplac prawnikowi te 50-100zl ale tobie jest potrzebny ktos kto wniesie wniosek do sadu zalatwi wszytsko w urzedzie skarbowym bo spadek trzeba zglosci do ilus tam dni jesli sie spoznisz to placisz podatek i wiele innych skaplikowanych rzeczy. nie jest wcale powiedzaiane ze to nalezy sie tobie albo ze jestes wlascicielka jak nie masz stwierdzonego nabycia spadku.dokumenty sa w ksiegach wieczystych.