Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość jeszcze tak nie badana

USG genetyczne? - jak to jest?

Polecane posty

Dziewczyny, chciałam się dowiedzieć, jak to jest z tym usg genetycznym, które robi sie w określonych tygodniach, pierwsze np. między 11-14? Czy do tego jest potrzebny jakiś specjalny sprzęt, inny niż ten, którym jesteśmy badane przy każdej kontrolnej wizyzcie u naszego ginekologa, czy tez to jest kwestia umiejętności lekarza i tego, czy sprzęt jest stary czy nowy? Pytam o to, bo z tego, co wiem niektórzy lekarze nie wysyłają na to usg, twierdząc, że oni sami to zobaczą (przy czym nie mają sprzętu innego niż każdy przeciętny gin - położnik). Bo jesli tak, to by znaczyło, że najwidoczniej mój ginekolog jest kiepski lub ma przestarzały sprzęt, skoro on mnie wysyła na to badanie i inni tego robić nie muszą? czy któraś a Was sie orientuje w tym temacie?

Jesli chodzi o badanie przeziernosci karkowej sprzet musi byc bardzo dokladny, gdyz bada sie fald karkowy, a znaczenie maja czesci dziesiate milimetra ( mi przynajmniej w takich jednostkach podano wynik). Wiec albo twoj gin nie czuje sie na silach tego okreslac, albo nie ma sprzetu. Pozniejsze badanie z przeplywami tez musi byc do tego odpowiedni sprzet.

czyli wychodzi na to, że mój gin ma po prostu kiepski sprzę? Zatem nie rozumiem, za co ja płacę? Za to, że jest ryzyko, że czegoś nie dostrzeże? nie no, bez sensu